Hogyan ünneplik Londonban a farsangot?

Hogyan ünneplik Londonban a farsangot?

Mint ahogyan azt nagyon jól tudjuk, vallásilag az Egyesült Királyság nem Római katolikus, hanem Anglikán ország, azonban a két vallás ünnepei nagyon sok helyen átfedést mutatnak. Erről az anglikán történetről többet ide kattintva tudhatsz meg, ígérem ha elolvasod, nagyon sok minden világos lesz az angolokkal kapcsolatban.

Mint minden egyéb vallás, története során a Római katolikus egyház is rátelepedett bizonyos ősi szokásokra, ünnepekre, mintegy bekebelezve, a saját képére formálva őket, így lehet hogy napjainkban, a modern évkörben keverednek a "mesterséges" és a természet örökké való körforgásához kapcsolódó ünnepek.

Miután túl vagyunk a karácsonyi ünnepkörön és az újévi mulatozáson, a következő jeles nap a naptárban Vízkereszt, január 6-a. Ez a karácsonyi ünnepkör lezárása és a farsangi időszak kezdete, mely azután nagyböjt első napjáig, Hamvazószerdáig tart majd. Itt az Egyesült Királyságban a Hamvazószerda előtti napra is esik egy igen érdekes szokás, erről ide kattintva olvashattok bövebben.

Hamvazószerda egyébként a nagyböjt kezdőnapja is, a húsvét vasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. Mozgó ünnep, legkorábbi lehetséges időpontja február 4. és a legkésőbbi március 10.

Ez gyakorlatilag a farsangi időszak utáni első nap és akkor meg is érkeztünk ezen bejegyzésem lényegéhez, mégpedig ahhoz hogy megbeszéljük, hogyan is mulatoznak a londoniak farsang idején.

Először is érdemes tudni, hogy a nagy mulatság az mindig január 7-én a Temze mellett zajlik, egészen pontosan a Shakespeare Globe színház melletti partszakaszon, ahol hagyományőrző csoportok elevenítik fel a szigetország hagyományait, többek között a következőket:

Holly Man (Magyal ember)
Ez a kedvelt figura mindig a víz felől érkezik és a pogány folklórban a természetet szimbolizáló Zöld Ember téli álcáját, a magyalt viseli. A Holly Man hagyományosan a hamarosan elkövetkező zöldülést és az új növekedését szimbolizálja aki forralt almaborral (wassail) koccint a jelenlévő emberekkel valamint a Temzével, hogy ösztönözze az új esztendőben a növekedést és a jó egészséget.

A partra lépve Belzebúb az ördög várja égő fáklyával, míg ő egy rövidke verset olvas fel az összgyűltek segítségével, mely eretiben így hangzik:
“Blow wind. Blow boat well, Ride well on the tide, Every beam and every sail, Bear the crew bravely home each sailing day.”
(
azaz szabadfordításban: Fújj szél. Fújd jól a hajót, hadd utazzon jól a mindig változó vízen, Fújj minden gerendát és minden vitorlát, Vidd bátorsággal haza a legénységet minden napon.")

The Mummers

A mummerek eredetileg álarcos csoportok voltak, akik az európai téli fesztiválokon felvonultak az utcákon, és bementek a házakba, hogy táncoljanak, mulatozzanak, történetük a 13-16. századra vezethető vissza.

Londonban a Bankside mólónál szokták előadni a hagyományos St. George Folk Combat Play-t (a harc Szent György és a török lovagok között), amelyben a Turkey Sniper, a Clever Legs, az Old 'Oss és még sokan mások szerepelnek, látványos jelmezekbe öltözve. A darab tele van versekkel és fergeteges akciókkal, jelmezük és játékuk is nagyon látványos.

King Bean és Queen Pea (azaz a Bab király és a Borsó királynő választás)

A mummerek a darab végén az őket figyelő tömeg között kiosztanak jó pár süteményt, melyek közül az egyikben egy szem bab és egy másikban egy szem borsó van elrejtve. A tömegből azokat, akik megtalálják a babot és a borsót, királyként és királynőként köszöntik a nap alkalmából, és az itteni ünnepséget koronázzással zárják.

A Temze-parti hangoskodás után a résztvevők és a bámészkodók zeneszó mellett áttáncolnak a Dirty Lane-en a Soap Yard-ra ahol történetmeséléssel és közös énekléssel zárják az eseményt.

A január 7-i hagyományőrző ünnepséget Twelfth Night néven is emlegetik, ugyanis ez a Tizenkettedik éjszaka, a karácsonyi ünnepkör lezárása. Tekinthetünk rá úgy is, hogy ez a modern kor termékenységi szimbóluma a szigeten, sokan szeretnek a Holly Man-nel is fotózkodni, mintegy megerősítve kívánságaikat a jövő évre.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee