Shrove Tuesday, azaz Palacsinta Nap a briteknél

Shrove Tuesday, azaz Palacsinta Nap a briteknél

A keresztény hagyományokban gyökerező Shrove Tuesday (számunkra Húshagyókedd) a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap, azaz Hamvazószerda előtti nap.

Azt gondolom tudjátok, hogy maga a nagyböjt a keresztény közösségekben a Húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak. Lényege húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülés a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás (böjt) révén.

by Paul Zoetemeijer on Unsplash

Hamvazószerda a nagyböjt kezdőnapja, a húsvét vasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap, a farsangi időszak utáni első nap.

Húshagyókedd pedig gyakorlatilag az a nap, amikor még mindenki szabadon falhat a böjt előtt. Tradicionálisan ilyenkor olyan ételeket készítettek, amivel kiürthették a kamrából azokat az alapanyagokat, amiket a következő 40 napban nem fogyasztanak, pl. a tojást, cukrot, zsírt...

Ez a szokás a vallástól és a tradicionális böjttől kissé elkülönülve, ma már csak mint Pancake Day (azaz Palacsinta Nap) él a britek emlékezetében.

by Peter Lewicki on Unsplash

Vannak azonban Anglia szerte olyan települések, ahol élénken él a hagyomány, és ezen a napon hatalmas mulatságokat rendeznek. Ide tartozik a Northamptonshire megyében található Olney nevű település, ahol csak helyi asszonyok állhatnak a rajthoz, szoknyát, főkötőt és kötényt viselve.

A futóverseny során legalább háromszor kell a levegőbe dobniuk palacsintájukat a serpenyőből, különben nem érvényes a futás. Az első gongszó jelzi a sütés kezdetét, míg a második a futást indítja. Ezen a linken pedig még többet megtudhattok a szokásról: Olney Pancake Race

Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak naphoz, Magyarországon régen ekkor volt legény- és leányavatás kemény próbája is, a fiatalasszonyok és leányok életvesszővel való „megütögetése” és az állatok körülfüstölése is. A gazdák megfigyelték, hogyha húshagyókedden csillagos az ég, akkor sok tojást tojnak a tyúkok egész évben, az az napi napsugár pedig bő esztendőt jelentett.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover: by Mae Mu on Unsplash

Read more