Január 1: újévi szokások az Egyesült Királyságban

Január 1: újévi szokások az Egyesült Királyságban

Mint a világ sok más táján, az Egyesült Királyságban is január 1-én kezdődik az új év, melyet a szigetország lakói is teljes erővel ünnepelnek.

Tradicionálisan nem volt akkora jelentősége mint a Karácsonynak, de az utóbbi időben ez a trend megváltozni látszik, elsősorban a 2000. év váltás után, amikor első ízben ünnepeltek tüzijátékokkal országszerte. Azóta ez már hagyománnyá vált, úgyhogy a Bonfire Night azaz november 5-e után december 31 a második legnagyobb tüzijátékos éjszaka.

Angiában hagyományosan az emberek éjfélkor kinyitják a ház hátsó ajtaját, hogy segítsék az öreg évet elhagyni az otthonukat, miközben megkérik az első arra tévedő sötét hajú embert, hogy jöjjön be az ajtón keresztül, magával hozva egy kis sót, szenet és kenyeret. Ez esetben a só szimbolizálja a pénzt, a szén a meleget és a kenyér azt, hogy az új évben mindenkinek lesz mit ennie.

Skóciában azonban sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az új évnek, mint bárhol máshol az országban. A szilveszteri ünnepséget 'Hogmanay'-nek hívják, mely szó eredete egy bizonyos módon elkészített zabkásából származik, melyet szilveszterkor a gyerekek kaptak.

Edinburgh-ben az utcai ünnepségek a kastélytól a Prince streeten át a Royal Mile-ig tartanak, de mert minden évben borzasztóan túlzsúfolt volt, az utóbbi néhány évben már csak előre megváltott jeggyel látogatható.

John Lord from Edinburgh, Scotland, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Az újév első pillanataiban sok család ügyel arra, hogy ki lesz az aki a lábát a házba/lakásba elsőként beteszi, ugyanis az a személy meghatározza, hogy a jövő évben szerencsés avagy szerencsétlen eseményekre lehet-e számítani. Az idegenek általában jó szerencsét hoznak.

A szilveszteri ünnepséget Wales-ben 'Nos Galan'-nak nevezik és ők is ugyanúgy hisznek a régi év elengedésében és az új év üdvözlésében mint az ország egyéb részein. Azonban ha az új évben az első vendég nő és neki egy férfi nyit ajtót, az rosszat jelent. Ugyanígy, ha az első vendég vörös hajú az az új évre nézve jót nem jelent.

A walesi emberek úgy tartják, hogy az újév kezdete előtt minden adósságot ki kell fizetni, mert ha adósság marad akkor az csak újabb adósságokat vonz az új évben is.

Az új év hajnalán, azaz 'Dydd Calan' napján a walesi gyerekek korán felkelnek, hogy meglátogassák szomszédaikat és délig együtt énekelhessenek velük, akik azután kis összegű pénzzel, krumplival, almával vagy édességekkel honorálják a látogatást.

Az egész Egyeült Királyságban szokás azonban, hogy amint a londoni Big Ben órája elüti az éjfélt, az emberek egymásba karolnak, a mellkasukon összekulcsolják kezeiket és közösen eléneklik az 'Auld Lang Syne' című dalt, amely a szeretetről valamint a régi és új barátokról szól.

Maga az 'Auld Lang Syne' egy régi skót dal, amelyet először az 1700-as években írtak le, címe a régi skót dialektusból származik, és valahogy úgy forditható, hogy 'múlik az idő'.

Auld Lang Syne dal szövege:
Should auld acquaintance be forgot,
and never brought to mind?
Should auld acquaintance be forgot,
and auld lang syne?
** Chorus
For auld lang syne, my jo,
for auld lang syne,
we’lltak' a cup o’ kindness yet,
for auld lang syne.
** Chorus
And surely ye’ll be your pint-stoup!
and surely I’ll be mine!
And we’ll tak' a cup o’ kindness yet,
for auld lang syne.
** Chorus
We twa hae run about the braes,
and pou’d the gowans fine;
But we’ve wander’d mony a weary fit,
sin' auld lang syne.
** Chorus
We twa hae paidl’d in the burn,
frae morning sun till dine;
But seas between us braid hae roar’d
sin' auld lang syne.
** Chorus
And there’s a hand, my trusty fiere!
and gie's a hand o’ thine!
And we’ll tak' a right gude-willie waught,
for auld lang syne.
** Chorus

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota