Botrányos angol történelem: a Tudor udvar

Botrányos angol történelem: a Tudor udvar

Az angol történelem évszázadok óta tele van cselszövéssel és árulással, gyilkossággal és családi viszályokkal. Sok esetben anya támadt gyermekére, apa árulta el fiát és testvér ment testvér ellen.

Britanniában az 7. évszázadtól alakult ki a mai értelemben vett királyság intézménye, az elmúlt több mint 1200-1300 évben pedig több uralkodói család is váltotta egymást a trónon:

* Angolszászok (Anglo-Saxon) 802-1066
* Normann-, Blois- és Anjou-házak 1066-1485
* Tudor-ház 1485-1603
* Stuart-, és Orange-házak 1603-1714
* Hanover-ház 1714-1837
* Szász-Coburg-Gotha-ház (Saxe-Coburg-Gotha) 1837-1917
* Windsor-ház 1917-napjainkig (felvett név, V. György uralkodása alatt)

Minden korszaknak és benne a családoknak megvoltak a maguk titkai és botrányai, de ebben a bejegyzésben elsősorban a Tudor-ház idején lejegyzett furcsaságokkal foglalkozunk.

Az első Tudor-házi uralkodó VII. Henrik (1485-1509) trónra kerülése nem volt zökkenőmentes, ugyanis nem ő volt az egyetlen aki sorba állt a pozícióért, azonban az ő helyzete mégiscsak kiemelt volt. Történt ugyanis, hogy nagyapja Owen Tudor feleségül vette Catherine-t, V. Henrik angol király özvegyét aki nem mellesleg egyrészt VI. Károly francia király lánya volt, másrészt az angol III. Edvárd király (1327-1377) közvetlen leszármazottja.

Attributed to Meynnart Wewyck, Public domain, via Wikimedia Commons

Hogy helyzetét megszilárdítsa, a későbbi VII. Henrik feleségül vette a nála 8 évvel fiatalabb unokatestvérét Elizabeth of York-ot, aki pedig IV. Edvárd angol király (1461-1483) lánya volt. Házasságuk bár politikai okokból köttetett boldognak volt mondható, míg Elizabeth 1503-ban gyermekszülés közben meghalt.

Adalék még a történethez, hogy Elizabeth fivérei voltak azok a herceg fiúcskák akiket trónöröklési harcok miatt a Towerben valószínúleg meggyilkoltak és holttesteiket megpróbálták jeltelenül elásni. Erről a történetről ide kattintva tudhattok meg többet.

VII. Henrik királynak három gyermeke született, a legidősebb Artúr, a középső Henrik és a legkisebb Margaret. Mivel az első szülött fiú relatíve korán elhunyt, a trónra a későbbi botrányhős, VIII. Henrik került.

VIII. Henrik komoly birodalmat épített, azonban az utókor elsősorban a római pápával vívott harcára emlékszik, melyből győztesen, az Anglikán egyházat megalapítva jött ki, arról nem is beszélve, hogy sikerült elválni a spanyol származású feleségétől Aragóniai Katalintól és később beszereznie még 5 feleséget.

Adalék a történethez, hogy a Henriknél idősebb Katalin eredetileg Henrik testvérének, Artúrnak az özvegye volt, az pedig hogy a fiatalabb testvér - legyen az fiú vagy lány - az elhunyt testvére özvegyével köt házasságot, teljességgel megszokott volt. Főleg ha az eredeti házasság politikai szövetség okán köttetett.

Hans Holbein the Younger, Public domain, via Wikimedia Commons

A válás alapvető oka az volt, hogy VIII. Henrik és Katalin házasságából nem született fiú, "csak" egy lány (1516), habár trónöröklés szempontjából nem volt elvárás a fiú örökös. Henriknek inkább csak a trón hosszú távú biztosítása volt a célja a fiú örökössel, hogy esetleg jövőbeni házasság útján ne kaparinthassa meg egyéb uralkodó család Anglia trónját.

Házassága mellett azonban a korábban szégyenlős fiúból meglehetős nőfalóvá változott Henrik és számos gyermeke született házasságon kívül. Hiába volt közöttük fiú, ezek nem voltak legitim örökösök, még akkor sem, ha egyikőjüket Henry Fitzroy-t majdhogynem legitim örökösévé tette, azonban a fiú fiatalon elhunyt. Az ő történetéről ide kattintva tudhattok meg többet.

Ebben a videóban pedig VII. Henrik összes leszármazottjról találhattok egy rövid összefoglalót, nem is akárhogyan, ugyanis a modern technológia segítségével szinte életre kelnek az egykori szereplők:

A sors azonban végül csak megajándékozta a királyt egy legitim fiú örökössel, de amit Isten ad azt Isten el is veszi, így ez a fiú sem élt sokáig, egészen pontosan 16 éves koráig, amikoris apja halála után már 6 éve trónon volt.

A trónért természetesen ádáz harcot vívtak a túlélők, amiből azután I. Erzsébet néven VIII. Henrik második lánya (édesanyja Boleyn Anna) jött ki győztesen. Ő azonban nem alapított családot, még életében is mint a "Szűz Királynő" emlegették, habár szűz valószínűleg nem volt, ugyanis mindig voltak körülötte férfiak ilyen-olyan indíttatásból. Ott volt példának okáért Robert Dudley, Leicester grófja, akivel még a házasság gondolata is felmerült és aki úgy özvegyült meg, hogy felesége leesett a lépcsőn és a nyakát szegte...avagy valaki tán segített a szegény asszonyon?

I. Erzsébet kora volt a mai modern kémkedés őskora is, ugyanis olyan ellenszélben kellett a királynőnek uralkodnia, hogy ezt a feladatot csak egy regimentnyi besúgó kötelékében tudta teljesíteni. Erzsébet egyébként is vonzódott a rejtélyekhez, a rejtjelekhez, a láthatatlan tintához és a titkos jelekhez. A festmény, melynek neve "Rainbow Portrait" például tele van titkos szimbólumokkal és mitikus utalásokkal, hogy a királynőt valósággal úgy jeleníti meg, mintha ő volt a mitoszokban is megjelenő Gloriana a tündérkirálynő.

George Peter Alexander Healy (1813—1894), Public domain, via Wikimedia Commons

Az időszak egyik legnagyobb botránya azonban a királynőhöz csak közvetve kapcsolódik, a főszereplője egy bizonyos Lettice Knollys (1543-1634) nevű hölgy és a korábban már említett Robert Dudley aki őfelségének is kiválasztott jóbarátja volt.

Lettice 17 évesen ment hozzá Essex grófjához, de mert Dudley erősen vonzódott Lettice-hez, elhatározta, hogy megmérgezi a grófot és elveszi a nőt feleségül. A férfi végül 1578-ban meg is halt, de az udvarban nem volt senki elég bátor, hogy a történteket elmondja a királynőnek. Mikor Dudley 1588-ban meghalt, az udvar suttogni kezdett, hogy őt viszont Lettice tehette el láb alól, mivel új kérője akadt, egy bizonyos Christopher Blount. Lettice fia Robert Devereux bejáratos volt I. Erzsébet belső köreibe de amikor kiderült hogy Robert merényletet készített elő a királynő ellen, Robertet és nevelőapját Blount-ot is kivégezték. Lettice életben maradt és a bíróság előtt harcolt a Dudley-val közös, törvénytelen gyereke ellen, hogy vagyonát megtarthassa.

Ha a sorozat többi bejegyzését is elolvasnád, azokat itt találod:
* Botrányos angol történelem: Angolszászok és Normannok
* Botrányos angol történelem: A Stuart udvar
* Botrányos angol történelem: A György-kori udvar
* Botrányos angol történelem: a Viktoriánusok

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf