Botrányos angol történelem: Angolszászok és Normannok

Botrányos angol történelem: Angolszászok és Normannok

Az angol történelem évszázadok óta tele van cselszövéssel és árulással, gyilkossággal és családi viszályokkal. Sok esetben anya támadt gyermekére, apa árulta el fiát és testvér ment testvér ellen.

Britanniában az 7. évszázadtól alakult ki a mai értelemben vett királyság intézménye, az elmúlt több mint 1200-1300 évben pedig több uralkodói család is váltotta egymást a trónon:

* Angolszászok (Anglo-Saxon) 802-1066
* Normann-, Blois- és Anjou-házak 1066-1485
* Tudor-ház 1485-1603
* Stuart-, és Orange-házak 1603-1714
* Hanover-ház 1714-1837
* Szász-Coburg-Gotha-ház (Saxe-Coburg-Gotha) 1837-1917
* Windsor-ház 1917-napjainkig (felvett név, V. György uralkodása alatt)

Minden korszaknak és benne a családoknak megvoltak a maguk titkai és botrányai, de ebben a bejegyzésben elsősorban az Angolszász és a Normann házak idején lejegyzett furcsaságokkal foglalkozunk.

Hogy el tudjuk helyezni magunkat az időben, vissza kell utazzunk több mint 1000 évet, egészen 955-be.

photo by Mike from Pexels

A palota épp egy koronázási ceremónia utáni hatalmas lakomán mulatozott, mégpedig a csak 16 éves Eadwig (Edwy) királlyá koronázása után, akit azonban sehol sem találtak, a ceremónia után egyszerűen nyoma veszett. A keresésbe mindenki bekapcsolódott, még maga Dunstan érsek is, aki a ceremóniát vezényelte és ő lett végül az aki hosszas keresgélés után meg is találta a fiatal uralkodót.

Edwy épp egy félreeső szobában buzgólkodott félre nem érthető helyzetben egy anyával és az ő lányával, amikor Dunstan feldúlva kicibálta a királyt a helyiségből. A botrány elkerülhetetlen volt, Dunstan tettéért soha nem részesült királyi kegyelemben, azonban az inflagranti kapott lány, egy bizonyos Aelgifu hamarosan a király felesége lett.

Alig 4 évnek kellett eltelnie és a király Eadwig meghalt. A trónt testvére "Békés" Edgar vette át, aki 16 év uralkodás után szintén távozott az élők sorából. Edgár két fiúgyermeket hagyott maga mögött, az elsőszülött Edward ekkor 16 éves volt és Edgár első feleségétől, még a második a 12 éves Ethelred a második feleségétől született.

A korabeli heves csatározások miatt azonban Edward az idősebb fiútestvér 975-ben gyilkosság áldozata lett a Dorset megyében lévő Corfe kastélyban, megsebzett testét a megriadt és eszét vesztett vágtázásba fogó lova vitte a halálba.

Corfe kastély / photo by Idegenvezetes London

Ethelred az akkor még csak 12 éves fiúcska féltestvére halála után az ország uralkodója lett. 37 éves uralkodása alatt a legtöbb megoldandó feladatot a minduntalan az országába betörő dánok jelentették, ezért Ethelred nem bánt velük kesztyűs kézzel. Az ő nevéhez fűződik a St. Brice Napi mészárlás, azaz a dánok időleges kiűzése a szigetről valamint a békés letelepedett dánokon való bosszúállás, de a dán uralkodó Sweyn király lánytestvérének halála is az ő lelkén szárad.

Ethelred halála után fia II. "Vasbordájú" Edmund néven került trónra, aki szintén komoly harcokba keveredett a Vikingekkel de végül egy felségáruló kettősügynök csapdájába esve életét veszítette. A dán uralkodó átvette az elfoglalt területek fölötti hatalmat és eltökélt célja volt, hogy Edmund király halála után életben maradt két félárva fiát Edwardot és Edmundot is megölje.

II. "Vasbordájú" Edmund király / Public domain, via Wikimedia Commons

A két fiút azonban egy jól szervezett titkos akció keretében Magyarországra menekítették I. András magyar király uralkodása alatt aki, a Mecsekben egy birtokot is adományozott nekik. Edward azután Magyarországon megházasodott, felesége Árpád-házi Ágota (egyes források szerint I. István magyar király és Gizella bajor hercegnő egyik leánya) lett, három gyermekük született: Edgar, Skóciai Szent Margit és Krisztina.

Amikor a politikai helyzet Angliában rendeződni látszott, Edward és családja hazautazott, s évek múltán feleségül adta Margitot III. Malcolm skót királyhoz, akitől nyolc gyermeke született, köztük Edit, aki Matild néven I. Henrik angol király első hitvese lett 1100-ban. Így tehát Ágota lett a Normandiai-ház egyik ősanyja.

Ha a sorozat többi bejegyzését is elolvasnád, azokat itt találod:
* Botrányos angol történelem: a Tudor udvar
* Botrányos angol történelem: A Stuart udvar
* Botrányos angol történelem: A György-kori udvar
* Botrányos angol történelem: a Viktoriánusok

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: photo by Alex Yomare from Pixabay

Read more