Botrányos angol történelem: A Stuart udvar

Botrányos angol történelem: A Stuart udvar

Az angol történelem évszázadok óta tele van cselszövéssel és árulással, gyilkossággal és családi viszályokkal. Sok esetben anya támadt gyermekére, apa árulta el fiát és testvér ment testvér ellen.

Britanniában az 7. évszázadtól alakult ki a mai értelemben vett királyság intézménye, az elmúlt több mint 1200-1300 évben pedig több uralkodói család is váltotta egymást a trónon:

* Angolszászok (Anglo-Saxon) 802-1066
* Normann-, Blois- és Anjou-házak 1066-1485
* Tudor-ház 1485-1603
* Stuart-, és Orange-házak 1603-1714
* Hanover-ház 1714-1837
* Szász-Coburg-Gotha-ház (Saxe-Coburg-Gotha) 1837-1917
* Windsor-ház 1917-napjainkig (felvett név, V. György uralkodása alatt)

Minden korszaknak és benne a családoknak megvoltak a maguk titkai és botrányai, de ebben a bejegyzésben elsősorban a Stuart-ház idején lejegyzett furcsaságokkal foglalkozunk.

Az időszak egyik komoly botránya Stuart Mária (1542-1587) nevéhez fűződik, aki a skótok királynője volt. Családi szálon V. Jakab skót király (1512-1542) leánya volt, aki VIII. Henrik angol király nővérének Tudor Margitnak a fia, innen a családi kötődés.

Stuart Mária / Royal Collection, Public domain, via Wikimedia Commons

Mária fiatalon Franciaországba került, ahol hozzáment az akkor trónörököshöz, azonban a férfi korán meghalt, így az özvegy visszatért Skóciába és az akkor egymással hadakozó klánok felett megszerezte a trónt. Királynőként ugyan nem volt túl sikeres a rendteremtésben, de szerelemből házasodva hozzáment Lord Darnleyhez azaz Henry Stuart-hoz, akitől 1566-ban fia született.

A fiú VI. Jakab (1566-1625) néven később skót, I. Jakab néven pedig angol király is lett. Mária férjét rövidesen meggyilkolták a skót főurak, akik Máriát is menekülésre késztették, többek között katolikus vallása miatt ugyanis a protestánsok állandó támadásának is ki volt kitéve. A történelmi feljegyzések szerint Máriának is köze lehetett a férje meggyilkolásához és menekülésében is fő bizalmasa, Bothwell grófja segítette.

Mária Angliában keresett menedéket, ahol 1558-tól I. Erzsébet uralkodott, VIII. Henrik Boleyn Annától származó lánya. I. Erzsébet ezzel nehéz helyzetbe került, mivel Mária az angol trón várományosa is volt, így az angol parlament nyomására jobbnak látta ha eltávolítja a közéletből és a Tower-be záratta. Megöletni nem volt szándékában, azonban a palotán belüli összeesküvések révén kiderült, hogy Mária merényletet szervezett Erzsébet ellen, így az uralkodó a 18 év rabság után 1587-ben végül mégiscsak meghozta a kegyetlen döntést.

I. Erzsébet királynő / After François Clouet, Public domain, via Wikimedia Commons

Mária ruháit a kivégzése után elégették, majd testét Peterborough városában eltemették, ahonnan 1612-ben maradványait átszállították a londoni Westminster Abbey-be. Itt abba a sírboltba tették, amely II. James király (1633-1701) és Anna királynő meghalt gyermekeinek is emléket állított.

A korszak másik világra szóló botránya I. Károly király nevéhez kapcsolódik, akinek trónra lépését követően feszültség alakult ki közte és a parlament között, mert királyi előjogaira hivatkozva korlátozni próbálta azt. Politikája népszerűtlen volt, főként önkényes és váratlan adókivetései, abszolút uralkodóként való fellépése miatt, valamint vallási kérdésekben is igen megosztott volt az ország ami végül ahhoz vezetett, hogy 1642-től az ország polgárháborúba keveredett. A köztársaságpártiak vezetője Oliver Cromwell (a későbbi Lord Protector) volt, akinek hathatós közreműködésével azután 1649-ben az uralkodót London közepén, a Whitehall-on, ott is a Banqueting House elé felhúzott állványzaton lefejezték.

I. Károly király / After Anthony van Dyck, Public domain, via Wikimedia Commons

A néhai uralkodó fia - akit szintén Károlynak hívtak - Franciaországba menekült, majd mikor Angliában helyreállt a rend és Oliver Cromwell 1658-ban érdemleges utód nélkül meghalt, az ország államformája ismét királyság lett. A bújkáló trónörököst hazahívták, majd II. Károly néven 1660-ban megkoronázták.

II. Károly király / After Anthony van Dyck, Public domain, via Wikimedia Commons

II. Károly 1662-ben máris házasságon gondolkodott, választottja pedig a portugál Catherine of Braganza lett, aki ugyan a portugálon kívül semmilyen más nyelven nem beszélt, így házasságuk sem igazán mélyülhetett el. A király áthidaló megoldásként kíséretét feltöltötte számos szeretőjével, akik közül talán Nell Gwynn neve lehet a legismertebb. Nell aki egy bordélyházban nevelkedett sokmindennel foglalkozott életében, mígnem a londoni Drury Lane színház ünnepelt csillaga nem lett. Ez akkoriban különlegességnek számított, ugyanis egészen addig minden szerepet férfiak játszottak a színházakban.

Nell Gwynn  / After Peter Lely, Public domain, via Wikimedia Commons

A különleges szerelmi történetről 2015-ben egy színielőadás is készült, melyet a londoni Globe Színházban is bemutattak.

Ha a sorozat többi bejegyzését is elolvasnád, azokat itt találod:
* Botrányos angol történelem: Angolszászok és Normannok
* Botrányos angol történelem: a Tudor udvar
* Botrányos angol történelem: A György-kori udvar
* Botrányos angol történelem: a Viktoriánusok

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more