Botrányos angol történelem: a Viktoriánusok

Botrányos angol történelem: a Viktoriánusok

Az angol történelem évszázadok óta tele van cselszövéssel és árulással, gyilkossággal és családi viszályokkal. Sok esetben anya támadt gyermekére, apa árulta el fiát és testvér ment testvér ellen.

Britanniában az 7. évszázadtól alakult ki a mai értelemben vett királyság intézménye, az elmúlt több mint 1200-1300 évben pedig több uralkodói család is váltotta egymást a trónon:

  • Angolszászok (Anglo-Saxon) 802-1066
  • Normann-, Blois- és Anjou-házak 1066-1485
  • Tudor-ház 1485-1603
  • Stuart-, és Orange-házak 1603-1714
  • Hanover-ház 1714-1837
  • Szász-Coburg-Gotha-ház (Saxe-Coburg-Gotha) 1837-1917
  • Windsor-ház 1917-napjainkig (felvett név, V. György uralkodása alatt)

Minden korszaknak és benne a családoknak megvoltak a maguk titkai és botrányai, de ebben a bejegyzésben elsősorban a Viktoriánus-kor idején lejegyzett furcsaságokkal foglalkozunk.

Victoria 1837-ben került trónra, 18 éves korában de nem az elsőszülött jogán, hanem csak azért mert III. György király (uralkodott: 1760-1820) első négy gyermeke közül csak a negyediknek megszületett Edward-nak volt gyermeke, történetesen Victoria. Ha az idősebb testvérek közül bárkinek lett volna élő leszármazottja, az országnak sohasem lett volna Victoria királynője...

Victoria királynő / Franz Xaver Winterhalter, Public domain, via Wikimedia Commons

Azonban Victoria uralkodása sem indult zökkenőmentesen, egyrészt azért nem, mert Victoria is a német vonalon érkezett a trónra, édesanyja egyáltalán nem beszélt angolul ezért egymás között a német volt a beszélt nyelv és az első időkben mikor a fiatal lány a trónra került, meglehetős németes akcentussal beszélte országa nyelvét. A népe ezért sem fogadta kitörő lelkesedéssel.

Arról nem is beszélve, hogy a család mindjárt egy botránnyal indított, melynek szereplője Victoria özvegy édesanyja Victoria Sász-Coburg-Saalfeld hercegnője és a bizonyos ír származású Sir John Conroy voltak.

Sir John Conroy / Henry William Pickersgill, Public domain, via Wikimedia Commons

Sir Conroy egész életében jól helyezkedett, így a hadseregben is magas szintekre ért el, valamint Victoria édesapjának, Edward-nak is közeli jó barátja lett. Edward halála után (1820) Sir Conroy mindenhol azt kezdte híresztelni, hogy a férfi halála előtt még rá bízta Victoria édesanyját, kent hercegnőjét és az újszülött Victoria hercegnőt is.

Sir Conroy hamarosan teljes egészében Victoria életével és annak problémáival kezdett foglalkozni, a lány édesanyját kihasználta, önmagát a családi háztartás irányítójává tette. A közös tervük az volt, hogyha esetleg Victoria még 18 éves kora előtt megörökli a trónt, akkor ugye mindenképpen régensre lesz szüksége és ki is lehetett volna erre a a posztra a legalkalmasabb mint maga Sir Conroy és esetleg Victoria édesanyja.

Victoria és édesanyja / Henry Bone, Public domain, via Wikimedia Commons

A közvéleménynek el kell hinnie, hogy Victoria és édesanyja elválaszthatatlanok, így fiatal korában Victoria állandó megfigyelés alatt állt, soha nem találkozhatott senkivel anélkül hogy egy harmadik személy is jelen ne lett volna, édesanyja hálószobájában aludt, nevelőnője, Lehzen pedig mindvégig ott ült vele, míg el nem aludt.

Victoria ki nem állhatta Sir Conroyt, aki komoly nyomást helyezett a fiatal lányra, hogy kikerülhetetlen pozícójában megerősítse őt, de Victoria mindenféle mesterkedésnek ellenállt. Abban a percben ahogy a trónt 18 évesen megörökölte nagybátyjától IV. Vilmos királytól, minden kapcsolatot megszakított édesanyjával és Sir Conroy-jal. Azonban a pletyka nem csitult, hogy valójában Victoria édesapja nem is a néhai Edward herceg volt, hanem inkább maga Sir Conroy, de erre végülis semmilyen bizonyítékot nem találtak.

Victoria 17 évesen, a saját születésnapi ünnepségén találkozott németországi unokatestvérével Albert herceggel a Kensington Palotában, aki gyorsan élete szerelmének, jövendőbeli férjének bizonyult. Azonban Albert is problémás családból származott, sem édesapja Ernest sem édesanyja Louise nem volt a hűség példaképe, hamarosan házasságát is felbontotta, sőt a rossznyelvek azt beszélték, hogy Albert meglehet hogy nem is férjétől, hanem számtalan szeretőinek egyikétől származik.

Albert herceg, Victoria királynő hitvese / Franz Xaver Winterhalter, Public domain, via Wikimedia Commons

Albert és Victoria szerető házassága azonban relatíve korán véget ért, amikor 1861-ben, 42 éves korában Albert tífuszban elhunyt. 21 évig voltak házasok, Victoria pedig még 40 évet élt szeretett férje nélkül, akit egész életében gyászolt. A veszteség utáni első évek voltak számára a legnehezebbek, gyakorlatilag teljesen visszavonult, skóciai birtokára a Balmoral kastélyba és évekig nem látták Londonban sem.

Itt Skóciában fűződött kapcsolata szorosabbra egy bizonyos John Brown-nal aki az uralkodó személyi kísérője volt és a rossz nyelvek szerint több is volt közöttük mint munkakapcsolat. Erre azonban nincs semmiféle nyomód bizonyíték, de annyi bizonyos, hogy gyászában John volt a királynő lelki társa. A leírások szerint John abban is segítkezett az uralkodónak, hogy elhunyt férjével Alberttel spirituális úton kommunikálhasson.

A másik férfi Victoria életének második felében egy indiai származású szolgáló volt, Abdul Karim, akinek látványos gazdagodását és bizalmas viszonyát a brit elöljárók nem nézték jó szemmel. Azt gondolták róla, hogy akár még kém is lehet de hogy származását tekintve nem volt való a királyi udvarba, abban mind megegyeztek.

Viktória királynő és Abdul Karim / Hills & Saunders, Public domain, via Wikimedia Commons

Azonban az említett férfiak mellett a királyi családban is voltak problémás személyek a királynő mellett, mint például elsőszülött fia Edward, akit csak Bertie néven emlegettek. Ő lett Victoria halála után a következő uralkodó VII. Edward néven, de fiatalkorában elég kicsapongó életet élt.

Edward 21 éves korában házasságot kötött az akkor 18 éves Alexandra dán hercegnővel, akinek azonban szemet kellett hunynia a férfi számos szeretője felett. A férfi rendszeresen megfordult Párizsban is, különböző bordélyházakat látogatva, illegális kártyajátékokat játszva, rengeteget dohányozva és dőzsölve. 1870-ben még bíróség elé is citálták, ugyanis egy házasságtörési ügybe keveredett mint szerető, de természetesen az ügyből végül felmentés lett.

VII. Edward király / Russell & Sons, Public domain, via Wikimedia Commons

Botrányai ellenére az alattvalók kedvelték őt és amikor 1901-ben, Victoria halála után 59 évesen a trónra került, a diplomácia felé fordult így minden korábbi magánéleti bűnét is megbocsátották.

Ha a sorozat többi bejegyzését is elolvasnád, azokat itt találod:
* Botrányos angol történelem: Angolszászok és Normannok
* Botrányos angol történelem: a Tudor udvar
* Botrányos angol történelem: A Stuart udvar
* Botrányos angol történelem: A György-kori udvar

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: image by vecstock on Freepik