A történelem során, a világ bármely sarkában az uralkodói körökben kitört botrányokat igen gyorsan és hatékonyan tusolták el, sőt mi több némelyiket olyan alaposan ellepleztek, hogy a mai történészeknek sem sikerült kibogozniuk e rejtélyeket.

Ezen rejtélyek sorába tartozik a két eltűnt herceg esete is, akiknek a londoni Towerben veszett nyomuk de a történelem máig nem tudta igazolni mi is történhetett.

tipsforfamilytrips.com

Hogy az eseményeket jobban megértsük, tegyünk egy kis időutazást vissza III. Richard király korába, aki az utolsó York-, egyben Plantagenet-házi uralkodó volt, halálával Angliában lezárult a középkor időszaka. Mindössze két évig uralkodott, 1483 és 1485 között, majd távoli rokona Tudor Henry (azaz VII. Henry) taszította le a trónról.

Akkoriban meglehetősen vérzivataros idők jártak, ugyanis apja Plantagenet Richard yorki herceg - korának egyik legnagyobb hatalmú főnemese - nem helyeselte a király, VI. Henry intézkedéseit, így először az uralkodó tanácsadóinak leváltását követelte, később trónkövetelőként lépett fel Henry-vel szemben. A koronáért vívott háború a Lancaster és a York uralkodó házak között (amely később rózsák háborúja néven került a köztudatba) a fiatal Richard egész életét meghatározta.

alt
slideplayer.com

A Yorkok és a Lancasterek legendás hadakozását (1455–1485) valószínűleg ti is ismeritek, a fehér rózsás Yorkok és a vörös rózsás Lancasterek hatalomért folytatott küzdelméből végül az anyai ágon a Lancasterekhez tartozó Tudor Henrik került ki győztesen. Ő a címerében is egyesítette a két uralkodóház szimbólumát, és a Tudorok 116 éves uralmát hozta az angol trónon.

Miután apja a háborúskodás során életét veszítette, a sors úgy hozta, hogy bátyja, Edward került a trónra, IV. Edward néven akiről egy élvezeteket hajszoló, de erős király képe maradt meg a köztudatban. Kemény kézzel verte le az országban fejüket felütő lázadásokat, és a külföldről érkező veszéllyel is sikeresen vette fel a harcot. 1483. április 9-én azonban IV. Edward angol király is meghalt, örökösödése azonban látszólag biztosítva volt: két egészséges fiára lehetett számítani, a hasonló nevű Edwardra és Richardra.

alt
IV. Edward király / thefamouspeople.com

IV. Edward halálával idősebb fiát kiáltották ki királlyá V. Edward néven, mindössze 12 évesen. Nagybátyja (a későbbi III. Richard) lett a királyság lordprotektora, azaz ő gyakorolta a kiskorú király helyett a hatalmat annak nagykorúvá válásáig.

alt
V. Edward király  / thefamouspeople.com

V. Edward édesanyja (az özvegy királyné) azonban nem fogadta el Richard lordprotektori kinevezését. Richard  megoldása erre az volt, hogy a London felé utazó családon rajtaütött csapataival, vezetőit lefejeztette, V. Edward-ot pedig a koronázás előtt álló királyok hagyományos szálláshelyére, a Tower szobáiba vitette. A király anyjának családjával folyó véres vita ellenére úgy tűnt, a lordprotektor felügyelete mellett rendben meg fogják koronázni V. Edwadot. Richard az anya bizalmát elnyerve a kisebbik fiút, Richardot is a Towerben szállásolta el az ifjú király mellett.

Edward és Richard a Towerben  / twitter.com

Ezután azonban előterjesztette, hogy halott bátyja IV. Edward és felesége volt házassága érvénytelen így fiaik törvénytelenek, és egyikőjüknek sincs joga a trónra. 1483. június 26-án így Richardot kiáltották ki királlyá, július 6-án pedig meg is koronázták azonban IV. Edward két fiát senki sem látta többé.

alt
III. Richard király / static.independent.co.uk

Tény, hogy a regnáló király nem rendelt el semmiféle keresést, és nem lett kimondva az sem, hogy a gyermekek meghaltak volna – nem épült emlékhely, nem őriztek semmilyen velük kapcsolatos ereklyét. A két fiú egyszerűen eltűnt, az udvarban pedig nem esett róluk szó.
A történtek azon változata elméletileg lehetséges, hogy saját királlyá koronázása után ölette meg őket, amennyiben ekkor még életben voltak. 1485-ös győzelme után a két fiú továbbra is fenyegetést jelentett volna uralmára, így ekkor is meglett volna az oka a gyilkosságra.

independent.co.uk

1674-ben azonban fordulat következett be az ügyben: a Tower egyik alkalmazottja a börtön kápolnájához vezető kőlépcső alatt két csontvázra bukkant. Úgy tűnt, a két ifjú herceg maradványai kerültek elő. A maradványokat urnákba helyezték, és a Westminster Cathedral VII. Henry nevét viselő kápolnájába helyezték őket. 1933-ban a maradványokat elővették, és orvosi vizsgálatnak vetették alá, amely megállapította, hogy valóban gyermekhez tartozott mindkettő.

alt
Westminster Cathedral / spotlight.nottingham.ac.uk

1789-ben a windsori Szent György-kápolnában javításokat végző munkások bukkantak egy IV. Edward és Elizabeth Woodville sírboltjához kapcsolódó, addig nem ismert kisebb sírboltra, amelyben két azonosítatlan gyermek koporsója volt. Semmiféle vizsgálat nem történt, és a sírboltot újra befalazták.

alt
St. George Chapel, Windsor / eyerevolution.co.uk

Mind a Westminsterben, mind a Windsorban elhelyezett maradványok újbóli exhumálásához és vizsgálatához – királyi nyughelyekről lévén szó – uralkodói beleegyezésre lenne szükség, ezt azonban II. Erzsébet királynő egyelőre nem adta meg. Egy esetleges DNS-vizsgálat ugyanis veszélyes precedenst teremtene, hiszen ezentúl lényegében az összes királyi maradványt vizsgálat alá lehetne vonni a különböző történelmi elméletek valóságtartalmának kiderítése végett.

alt
reproofvaliant.files.wordpress.com

Az újabb kor azonban fordulatot hozott a 32 éves korában elhúnyt III. Richard számára, az egykori király földi maradványait ugyanis 2012-ben felfedezték Leicesterben egy parkolóház építkezése közben és a tudósok sikerrel vontak ki épségben maradt DNS-mintákat az 528 éve halott király csontvázából. Sok más mellett azt is megállapították, hogy gerincferdülésben szenvedett – betegségét azonban valószínűleg titkolta, hogy megmaradjon királyi tekintélye.

alt
radiotimes.com
alt
III. Richard rekonstruált arcmása  / static.independent.co.uk

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: historic-uk.com