Már napok óta tüzijátékok hangjától zeng a város, de mi lehet a valódi ok hogy ezidőtájt a londoniak úgy érzik hogy mindent fel kell gyújtaniuk, de legalábbis az égre lövöldözni?

matadornetwork.com

Hogy e furcsa hagyomány mélyére ásshassunk, először is időutazást kell tennünk, vissza egészen az 1603-as évbe, amikor is a skót származású, protestáns vallású I. Jakab angol király mint Anglia első Stuart uralkodója trónra került.

I. Jakab angol király  // royal.uk

Az új uralkodótól az angol katolikusok azt remélték, hogy üldöztetésük talán véget érhet és ők is megkapják a jogot hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat. Ennek a törekvésnek azonban természetesen voltak ellenzői, akik nem kisebb merényletet terveztek a király és miniszterei ellen, minthogy 1605-ben felrobbantsák a Westminster-palotát, mégpedig pontosan a parlament nyitónapján.

Westminster-palota azaz a brit Parlament épülete // pocklington-trust.org.uk

A kegyetlen terv kieszelői egy bizonyos Guy (Guido) Fawkes és társai voltak és az előkészületekkel olyan messzire jutottak, hogy az éj leple alatt 36 hordó puskaport sikerült is a Parlament pincéjébe behordaniuk - annyit, amennyivel gyakorlatilag porig rombolhatták volna az épületet, a robbanáskor biztonsággal megölve minden bent tartózkodót is.

alt

A terv azonban meginogni latszott, amikor Lord William Parker Monteagle bárója egy névtelen levelet kapott, benne egy figyelmeztetéssel, hogy jobban teszi ha másnap elkerüli még a Parlament épületének környékét is. Parker nem volt rest frissen szerzett információit a parlamenti őrséggel megosztani, így még a tervezett parlamenti nyitó nap hajnalán, azaz november 5-én nagyszabású kutatást rendeltek el a Westminster Palotában, átkutatva azt a pincétől a padlásig.

Lord William Parker Monteagle báró // nationaltrust.org.uk

Ez idő alatt Fawkes az épület pincéjében elbújva már csak az alkalmas pillanatra várt hogy lángra gyújthassa a hatalmas mennyiségű lőport, ám szerencsére a palotaőrök az utolsó pillanatban felfedezték a rejtőzködő merénylőt. Fawkes-t letartóztatták, a Towerbe vitték és ott addig kínozták, míg csak fel nem adta társait akiket azután egytől egyig mind kivégeztek.

blackcablondon.net

Lord Parker uralkodójához való hűségéért £500 készpénz jutalomban valamint £200 értékű birtok adományban részesült a király pedig november 5-ét országos hálaadási nappá nyilvánította, melynek első nyilvános ünneplése 1606-ban zajlott.

Manapság az ország egész területén megemlékeznek a balul elsült merényletkísérletről, ilyenkor sok helyen máglyákat gyújtanak, tüzijátékokat lőnek az égre, sőt van ahol szalmából készült bábokat is dobálnak a tűzbe, mintegy megszemélyesítve Fawkest és összeesküvő barátait.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota