Brit karácsonyi szokások

Brit karácsonyi szokások

A britek többsége december 24-e (Christmas Eve) estéjét általában a barátokkal közösen tölti, majd lefekvés előtt még a gyerekek a kandalló vagy az ablak közelébe függesztik a hosszú, piros vagy csíkos gyapjú zoknikat.

Karácsony éjjelén ugyanis Santa Claus (akit talán Mikulásnak fordíthatnánk bár története teljesen eltérő a magyar Mikulásunkétól) avagy Father Christmas (Karácsony Apó) a kéményen át a kandallóba ereszkedik, hogy megtöltse azokat apró ajándékokkal és édességgel.

photo by Jill Wellington from Pixabay 

A karácsonyt megelőző napokon nem ritkaság, hogy sapkába és kesztyűbe öltözött fiatalok, gyertyákkal kezükben, kórusban karácsonyi dalokat énekelnek. Az így gyűjtött aprópénzt aztán jótékony célokra fordítják.

A protestáns angolszász karácsony nem ismeri a szenteste fogalmát. A karácsony ünnepe arrafelé Christmas Day-jel december 25-ével kezdődik. Így a angolok aznap mennek templomba is és már reggel átadják egymásnak az ajándékokat, melyek sok családban már az előzőleg felállított karácsonyfa alatt várakoztak a kibontásra.

Angliában német földről terjedt el az ünnepi karácsonyfa rítusa. Mivel az első igazi „médiakarácsonyok” Viktória királynő nevéhez fűződnek, sokan azt hiszik, ő volt az, aki férje, Albert szász–coburg–gothai herceg megörvendeztetésére meghonosította az udvarban ezt a kontinentális hagyományt 1840-ben.

Mivel az Illustrated London News 1848-ban, majd két évre rá az amerikai Godey’s Lady’s Book női magazin is metszetet közölt a jeles eseményről (utóbbi persze kissé „retusálta” a királyi pár megjelenését, hogy „amerikaiabbnak” tűnjön), amelyeket hihetetlen példányszámban terjesztettek, hamarosan mindenki tisztában lett azzal, mi emeli igazán az ünnep fényét.

photo by Oleg Zaicev on Pexels

Az ajándékbontást a háziasszonyok réme követi: a konyha, merthogy az ebéd elképzelhetetlen gesztenyével töltött pulyka, zöldségköret, krumplipüré nélkül. Hozzá jófajta fehérbort isznak.

photo by Ekaterina Bolovtsova on Pexels 

Az ebéd fénypontja az ízletes, fűszeres karácsonyi puding, aminek a receptje kincset is érhet akár, hiszen sok családban generációk óta öröklődik. A hagyományos karácsonyi pudingról ide kattintva tudhatsz meg még többet.

by Brenifumi from Pixabay 

A karácsonyi pukkantó (christmas cracker) nagy népszerűségnek örvend Angliában és minden karácsonyi teríték mellett ott lapul. A pukkantó tulajdonképpen egy csillogó papírba csomagolt keménypapírból készült henger, ami úgy néz ki, mint egy nagyobb méretű szaloncukor.

A híres karácsonyi „crackert” Thomas Smith találta ki 1846-ban (ő francia novellákat árusított karácsonyi ajándékként), de népszerűvé csak azután vált, miután Smith színes papírba (christmas crackerbe) csomagolva árulta az írásait. Nagy-Britanniában az 1860-as években kezdett elterjedni.

Mindig két ember szakítja szét - ezt egy kisebb petárdaszerű pukkanás kíséri. A hengerben egy színes papírkorona, egy vicc és egy kis ajándék található. A széthúzásnak az asztal felett kell történnie, jobb kézben tartva, bal kézzel pedig húzva a szomszéd pukkantóját.

photo by Nick Fewings on Unsplash

Természetesen a ma is igen népszerű karácsonyi képeslap küldésének szokása is Londonból származik. Az ötlet egy bizonyos Henry Cole fejéből pattant ki és az első kártyát 1843-ban küldték, abban az évben amikor Charles Dickens írása, a Karácsonyi Ének (A Christmas Carol) is megjelent. Ha ide kattintasz megtekintheted az ismert történet rajzfilm változatát.

photo by pure julia on Unsplash

A hagyományosan konzervatív angol társadalomban december 25-én elmaradhatatlan esemény az uralkodó hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít, s mely az angolok szerint meglehetősen unalmas, mégis mindenki megnézi.

photo by Dilyara Garifullina on Unsplash

December 26-a a Boxing Day, Karácsony másnapja, ilyenkor hagyományosan a személyzetet ajándékozták meg. Neve arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt (box), tartalmát pedig a szegények között osztották szét.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: by Andy Holmes on Unsplash