A britek többsége december 24-e (Christmas Eve) estéjét általában a barátokkal közösen tölti, majd lefekvés előtt még a gyerekek a kandalló vagy az ablak közelébe függesztik a hosszú, piros vagy csíkos gyapjú zoknikat, ugyanis karácsony éjjelén Santa Claus (akit talán Mikulásnak fordíthatnánk bár története teljesen eltérő a magyar Mikulásunkétól) avagy Father Christmas (Karácsony Apó) a kéményen át a kandallóba ereszkedik, hogy megtöltse azokat apró ajándékokkal és édességgel.

i.artfile.ru

A karácsonyt megelőző napokon nem ritkaság, hogy sapkába és kesztyűbe öltözött fiatalok, gyertyákkal kezükben, kórusban karácsonyi dalokat énekelnek. Az így gyűjtött aprópénzt aztán jótékony célokra fordítják.

A protestáns angolszász karácsony nem ismeri a szenteste fogalmát. A karácsony ünnepe arrafelé Christmas Day-jel december 25-ével kezdődik. Így a angolok aznap mennek templomba is és már reggel átadják egymásnak az ajándékokat, melyek sok családban már az előzőleg felállított karácsonyfa alatt várakoztak a kibontásra. A fenyőállítás tradíciója - akárcsak Magyarország estében - az angolokhoz is Németországból érkezett Viktória királynő idején (XIX. század közepe).

shutterstock.com

Az ajándékbontást a háziasszonyok réme követi: a konyha, merthogy az ebéd elképzelhetetlen gesztenyével töltött pulyka, zöldségköret, krumplipüré nélkül. Hozzá jófajta fehérbort isznak. Az ebéd fénypontja az ízletes, fűszeres karácsonyi puding, aminek a receptje kincset is érhet akár, hiszen sok családban generációk óta öröklődik.

Christmas Pudding / chemistryworld.com

A karácsonyi pukkantó (christmas cracker) nagy népszerűségnek örvend Angliában és minden karácsonyi teríték mellett ott lapul. A pukkantó tulajdonképpen egy csillogó papírba csomagolt keménypapírból készült henger, ami úgy néz ki, mint egy nagyobb méretű szaloncukor.

Christmas cracker / zoover.nl

Mindig két ember szakítja szét - ezt egy kisebb petárdaszerű pukkanás kíséri. A hengerben egy színes papírkorona, egy vicc és egy kis ajándék található. A széthúzásnak az asztal felett kell történnie, jobb kézben tartva, bal kézzel pedig húzva a szomszéd pukkantóját. A híres karácsonyi „crackert” Thomas Smith találta ki 1846-ban (ő francia novellákat árusított karácsonyi ajándékként), de népszerűvé csak azután vált, miután Smith színes papírba (christmas crackerbe) csomagolva árulta az írásait. Nagy-Britanniában az 1860-as években kezdett elterjedni.

Karácsonyi képeslap / telegraph.co.uk

Természetesen a ma is igen népszerű karácsonyi képeslap küldésének szokása is Londonból származik. Az ötlet egy bizonyos Henry Cole fejéből pattant ki és az első kártyát 1843-ban küldték, abban az évben amikor Charles Dickens írása, a Karácsonyi Ének (A Christmas Carol) is megjelent.

A hagyományosan konzervatív angol társadalomban december 25-én elmaradhatatlan esemény a királynő hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít, s mely az angolok szerint meglehetősen unalmas, mégis mindenki megnézi.

alt
II. Erzsébet királynő / thedarlingacademy.com

December 26-a a Boxing Day, Karácsony másnapja, ilyenkor hagyományosan a személyzetet ajándékozták meg. Neve arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt (box), tartalmát pedig a szegények között osztották szét.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota