Királyi testőrség a Tower of Londonban: Beefeaters avagy Yeoman Warders

Királyi testőrség a Tower of Londonban: Beefeaters avagy Yeoman Warders

A britek imádják a tradíciókat, és ezeknek a megőrzésére mi is lehetne jobb hely mint a jó öreg Tower of London, a majd 1000 éves épület. Ha a környékén sétálunk, szinte biztos, hogy belebotlunk az egyik ott szolgálatot teljesítő őr valamelyikébe, akik egyébként igazán szolgálatkész emberek, úgyhogy merjünk csak bátran szóba elegyedni velük.

Annál is inkább, hiszen modern kori feladataik közé tartozik, hogy az épületet illetően minden kérdésre válaszolva a lehető legpontosabb információval szolgáljanak a turistáknak.

by skeeze from Pixabay 

A Towerben szolgálatot teljesítő őröknek a hivatalos elnevezése Yeoman Warder, amit kb. úgy fordíthatnánk, hogy "nemesember őre". Van azonban egy ennél sokkal puritánabb megszólításuk, mégpedig az hogy Beefeaters, azaz "marhaevők". Ez a furcsa elnevezés onnan ered, hogy a középkorban csak a kiváltságosok ehettek rendszeresen húst, hát még jó minőségű marhahúst, azonban az őrök királyi testőrök lévé rendszeresen és bőségesen hozzáfértek a marhahúshoz.

by 139904 from Pixabay 

Maguk a Yeoman Warderek a 'Yeomen of the Guard' nagyobb katonai testőrség szűk csoportját jelentik, akik kimondottan a királyi testőrség tagjait adták már legalább 1509 óta, de eredetük egészen IV. Edward király uralkodásáig nyúlik vissza (1461-1483).

Minden Yeoman Warder a falakon belül lakik, mégpedig elsősorban a Queen's House-ban, a Byward Tower-ben és a Tower of London Temzétől legtávolabbi falai mentén, melyek a turisták által természetesen nem látogatható terek. Néhány helyen a korábban alkalmanként börtönként használt cellákat alakították át apartmanokká, az eredeti stílust meghagyva, azaz például a lakások ajtajai még mindig a néhány évszázados fa börtönajtók, nehéz reteszekkel ellátva.

by VillageHero on commons.wikimedia.org

Királyi őr azonban nem lehet mindenkiből, alapfeltétel ugyanis hogy az illető legalább 22 éves makulátlan katonai múlttal kell rendelkezzen és legalább tiszthelyettes pozícióig jusson. Azonban a férfiak mellett nők is szolgálhatnak, a Towerben összesen 37-en teljesítenek szolgálatot.

Mindennapos fekete-piros színű egyenruhájuk mellett megtartották a középkori eredetű vörö színű egyenruhát is, amit fontosabb állami ünnepeken és a mindenkori uralkodó születésnapján öltenek magukra.

by Nelly1974 on commons.wikimedia.org

Gondolhatnánk romantikus életet élhetnek a falakon belül, de ez azért nem egészen így van, ugyanis szolgálati idejük szorosan be van osztva. Amellett, hogy a turistákat informálják, sok másik formális feladatuk is van, pl. minden este 10 órakor bezárni a Tower kapuit egy kb. 7 perces szertartás keretében, mely szertartás immár több mint 700 éve minden egyes nap ismétlődik.

Erről a tradíciótól a következő linken olvashatsz bővebben, sőt ha szeretnél, akkor akár részt is vehetsz rajta: Az ősi ’kulcs szertartás’ melyet minden este megtartanak a londoni Tower falai között

Ha kimenőjük van és 10 óra után térnének vissza a Towerbe, akkor a várható időpontról értesíteniük kell a palotaőrséget, különben megeshet, hogy a szigorú biztonsági szabályok miatt a falakon kívül kell éjszakázzanak.

Az őrök másik fontos feladata a Tower hollóinak a felügyelete, a kapuőrség ellátása sőt a Parlament megnyitójának napján is ők vizsgálják át az épület alaksorát, megbizonyosodván, hogy nem készül merénylet, csak úgy mint az történt 1605-ben.

Akkoriban ugyanis sikerült egy nagyszabású robbantást megakadályozniuk, melynek emlékére rendezik meg minden év november 5-én a Bonfire Night-ot, azaz gyújtanak mindenhol örömtüzeket az országban és lőnek fel temérdek tűzijátékot.
Erről a történetről bővebben ezen a linken olvashatsz: November 5 Bonfire Day: azaz az örömtüzek és tüzijátékok brit éjszakája

by Min An from Pexels

A hollós történetet pedig itt találod: A londoni Tower legfontosabb lakói: a hollók legendája

Ha a Towerben jártok, akkor ne felejtsétek el meghallgatni a királyi őrök érdekes, izgalmas és sokszor hátborzongató előadásait az épület több pontján. A hollókról pl. naponta kétszer hallhattok, alkalmanként 15 percben, a hollók röpdéje mellet (délelőtt 11.00 órakor és délután 13.30 órakor).

A falakon belül rövidebb történetmesélős sétára is az őrökkel tarthattok, keddtől szombatig 10.00 órától, míg vasárnap és hétfőn 10.30 órától, a főbejárat mellől.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover: by skeeze from Pixabay