A londoni Tower meséi: a 700 éves ’kulcs szertartás’

A londoni Tower meséi: a 700 éves ’kulcs szertartás’

Bizonyára többen vagytok akik még sohasem hallottatok a londoni Tower vastag falai mögött zajló, lassan 700 éves ’kulcs szertartásról’ de ez nem is csoda, hiszen ezt minden egyes este távol a kíváncsiskodó szemektől tartják.

by Ana Gic from Pixabay 

A hagyományok szerint a Tower épületét éjszakára zárva tartják, így a zárási ceremóniát is megtartják minden nap, kevéssel este 10 előtt. A szertartáson csak igen kevesek vesznek részt, azonban minden alkalommal lehetőség van rá hogy néhány kívülálló is figyelemmel kísérje a történteket, viszont erre az alkalomra jegyet már jó előre szükséges foglalni.

by Silas Köhler on Unsplash

Jelképes £5 megfizetése ellenében biztosíthatjuk helyünket a szertartáson, mely foglalást az alábbi linken lehetséges megtenni, bár érdemes jó előre gondolkodni, mert a jegyek gyorsan fogynak: Jegyfoglalás a 'Kulcs ceremóniára

A jegyeket mindig a hónap első munkanapján UK idő szerint déli 12 órakor bocsátják foglalásra és csak a következő hónapra lehet foglalni.

Magának a ’kulcs szertartásnak’ a története onnan ered, amikor egy éjszaka - több mint 700 évvel ezelőtt - egy főnemes éjnek évadján olyan könnyedén bejutott a Tower falai közé hogy az még őt magát is meglepte. Akkor ötlött fel a gondolat, hogy a biztonságra nagyobb hangsúlyt lenne érdemes fektetni és a kapuk bezárását valamely hivatalos eljáráshoz kötni.

by Kayla Koss on Unsplash

A megalkotott ceremónia immár évszázadok óta röviddel este 10 óra előtt kezdődik, amikor a Tower fő palotaőre a a kapuhoz lépdel és hivatalosan is bezárja azt. Amint visszaér a Tower fala mentén húzódó gyalogútra, az éppen szolgálatban lévő másik palotaőr rákiált

  • ’Ki közeledik?’
  • a fő palotaőr így felel: ’A kulcs!’
  • mire az őr megkérdezi ’Milyen kulcs?’
  • a fő palotaőr azt kiáltja: ’Károly király kulcsa!’
  • az őr erre egy lépést hátra lép és így felel: ’Haladjon hát át Károly király kulcsa!’

A fő palotaőr erre a sorokig lépdel, ott felhalad egy lépcsősoron mely a Tower felsőbb szintjére vezet és csatlakozik az ott várakozó többi palotaőrhöz. A lépcső tetején azután megemeli kalapját és azt kiáltja ’God Save the King!’ (azaz 'Isten óvd a Királyt!’) majd a többiek azt felelik ’Amen’.

by Jorien Loman on Unsplash

A kapu bezárása után a palotaőrök nagy része nyugovóra tér, csak néhányan maradnak éberek és őrzik a rendet egész éjjel.

Sajnos fényképezni nem szabad a szertartás alatt, de talán van ez az élmény annyira különleges, hogy aki egyszer látja az nem egykönnyen felejti el.

Ezen a linken megnézhetitek a ceremónia egy kis részletét:

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf