Különleges brit katonai ünnepség: Beating Retreat

Különleges brit katonai ünnepség: Beating Retreat

A nyár folyamán egymást érik a kültéri katonai parádék, júniusban az uralkodó hivatalos születésnapját tartják a Trooping the Colour katonai felvonulással, míg júliusban a hadsereg különböző alakulatainak legjobb zenészei tartanak nagyszabású ünnepséget, melynek neve Beating Retreat avagy más néven a Military Musical Spectacular.

Ez utóbbi története a jól szervezett hadviselés korai éveiben indult (II. Jakab király idején), amikor a katonai dobosok felvonulása a tábor kapuinak bezárását és a nap végén a zászlók bevonását jelezte.

Az angol II. Jakab király (1685-1688) édesapja az az I. Károly volt, akit az Angol Polgárháború idején (1642-1651) a londoni Parlament épületétől nem messze, a Banqueting House elé felhúzott állványzaton nyilvánosan kivégeztek.

I. Károlynak a nem túl népszerű francia származású feleségével Henrietta Máriával összesen 9 gyermekük született, akik közül 5 édesapjuk kivégzésekor még életben volt:
* Károly walesi herceg azaz a trónörökös (1630)
* Mária hercegnő (1631)
* Jakab York hercege (1633)
* Erzsébet hercegnő (1635)
* Henrik Gloucester hercege (1640)

I. Károly király / Gerard van Honthorst, Public domain, via Wikimedia Commons

A polgárháborús események elsodorták a királyi családot, Károly walesi herceg
Franciaországba szökött, hogy csatlakozzon édesanyjához és bár sereget szervezett hogy leverje édesapja gyilkosainak csapatait - élükön Oliver Cromwell-lel a Lord Protectorral - de vereséget szenvedett, így jobbnak látta ha folytatja száműzetését a franciák oltalmában. Végül 1660-ban sikerült csak visszatérnie Angliába, 11 évvel édesapja halála után, amikor is 30 évesen ő lett az újjáéledt monarchia feje és II. Károly néven meg is koronázták. II Károly igencsak szerette a nőket, feleségével a portugál származású Catherine of Braganza-val ugyan nem volt életben maradt gyermekük, ám mégis sikerült 14 törvénytelen, az uralkodó számos szeretőjétől.

II. Károly király / John Michael Wright, Public domain, via Wikimedia Commons

Mária hercegnőt, még mielőtt eldördült volna a polgárháború első lövése, 12 évesen Hollandiába hurcolták hogy ott Vilmos, az Orange házból származó trónörökös felesége legyen. Vilmos a leírások szerint jó megjelenésű 15 éves fiú volt és bár úgy tűnt hogy a pár megkedvelte egymást, Mária soha nem tanult meg hollandul és nem is élvezte életét a Holland Köztársaságban. Vilmos édesapja halála után II. Vilmos néven lett holland uralkodó Mária pedig az ország királynéja, de Vilmos korán, mindössze 24 évesen himlőben meghalt. Az özvegy Mária 1660-ban, miután fivérét II. Károly néven megkoronázták visszaköltözött Angliába de még abban az évben meghalt, szintén himlőben.

II. Vilmos király / Frans Pourbus the Younger, Public domain, via Wikimedia Commons

Jakab York hercege Oxfordban élt de a polgárháború kirobbanásakor elfogták és a londoni St James Palace-ben tartották fogva, mivel idősebb testvérei menekülése okán ő lett az angol trón legesélyesebb várományosa. 1648-ban sikerült neki is Hollandiába szöknie és csak fivére, II. Károly 1660-as koronázásakor tért vissza Angliába. Itthon azután 1660 és 1673 között a Királyi Haditengerészet parancsnoka lett, 1660-ban feleségül vette Anne Hyde-ot, II. Károly főminiszterének lányát és 1669-ben áttért a katolicizmusra. II. Károly halála után katolikus vallása sem akadályozta meg abban, hogy egy anglikán országban uralkodóvá válasszák, így 1685-ben átvette a trónt néhai fivérétől. Igaz mindössze csak 3 évig uralkodhatott II Jakab néven, mert protestáns unokaöccse (testvérének a Hollandiába került Máriának a fia) Orange Vilmos legyőzte őt egy csatában 1690-ben. A történet érdekessége, hogy Orange Vilmos éppen II. Jakab lányát Mary-t vette el feleségül (unokatestvérek voltak) és közösen uralkodtak.

II. Jakab király / National Portrait Gallery, Public domain, via Wikimedia Commons

Visszatérve II Jakab királyhoz, uralkodása alatt csaknem 20 000 fős állandó hadsereget tartott fenn, aminek köszönhetően 1685-ben könnyedén visszaverte édesapja egyik törvénytelen gyermeke, James Scott Monmouth hercege által vezetett lázadást. Jakab válasza a lázadásra egy még nagyobbra duzzasztott hadsereg lett, valamint sorban nevezte ki lojális és tapasztalt római katolikus tisztjeit.

James Scott Monmouth hercege / After Willem Wissing, Public domain, via Wikimedia Commons

A feljegyzések szerint először II. Jakab adta a csapatainak parancsba, hogy dobszóval jelezzék a csatákban a visszavonulásra szóló felhívást, majd később III. Vilmos király (1689–1702) egészítte ki ezt azzal, hogy takarodó idején is a dobosoknak kell kidobolni az utasítást, melyre a kisebb körletek dobosainak válaszolniuk kell.

Ebből az 1690-es években bevezetett újításból nőtt ki a mai nagyszabású katonai ünnepség, a Beating Retreat, ahol a főszereplők a különböző egységek katonazenekarai, ugyanis ma már nem csak a doboláson van a hangsúly, hanem az azt kísérő katonazenekarokon és a színpompás, precíz menetgyakorlatok végrehajtásán.

A két főszereplő az alábbi két királyi egység:
* Mounted Bands of the Household Cavalry (lovasság)
* Massed Bands of the Household Division (gyalog egység)

Az eseményen a királyi család néhány tagja is részt vesz, ez általában az utolsó nap szokott lenni, ugyanis 2-3 egymást követő napon is bemutaják a nagyszabású katonai gyakorlatokat.

A bemutatóra ide kattintva jegyeket tudtok foglalni, a helyszíne a Horse Guards Parade a St James's Park mellet.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover photo: Department for Culture, Media and Sport, Public domain, via Wikimedia Commons

Read more