A legszínesebb brit katonai seregszemle: Trooping the Colour

A legszínesebb brit katonai seregszemle: Trooping the Colour

Az Egyesült Királyság hadereje (angolul British Armed Forces, azaz „Brit Fegyveres Erők”) a hadászati erőkből, a szárazföldi erőkből, a légierőből, a haditengerészetből és a tengerészgyalogságból áll.

Aktív állománya 240 200 fő, tartalékos állománya 195 300 fő, de szükség esetén további 12 046 268 főnyi lakosság mozgósítható. Ezek óriás számok és ennek a hatalmas haderőnek az éves dísszemléje - 1748 óta - összekötve a mindenkori uralkodó születésnapjával egy igazán látványos parádét eredményez, melynek neve Trooping the Colour.

Photo: Corporal Paul Shaw/MOD, OGL v1.0OGL v1.0, via Wikimedia Commons

A seregszemlén képviselteti magát a brit haderő, valamint a nemzetközösség, azaz a volt brit gyarmati országok hadseregei. A hadseregben minden egységnek megvan a maga színe és zászlaja, amit régi időkben a csatatéren a zászlósok mindig jól látható helyen lobogtattak, mintegy igazodási pontot adva a katonáknak harc közben.

A parádé mindig június második szombatján kerül megrendezésre a londoni Horse Guards Parade nevű téren, a St. James's park mellett, ahová az uralkodó lovaskocsival hajtat a Buckingham Palotából a Mall-on át, lovas testőrei kíséretében. Itt azután szemügyre veszi a különböző egységeket, majd először az abban az évben kijelölt egység majd a teljes megjelent katonaság díszlépésben felvonul az uralkodó előtt aki tisztelgéssel köszönti őket.

by skeeze from Pixabay 

A zenét a nagyjából 400 fős, mindenféle regimentekből származó zenészek adják, majd mikor az uralkodó visszatér a Buckingham Palotába ott újabb felvonuló egységek várják, a közeli Green Parkban ágyúkból leadják a 41 üdvözlő lövést, majd a királyi család a palota erkélyén megtekinti az épület fölött elrepülő királyi légierő parádéját.

by Erwan Hesry on Unsplash

A nagyszabású parádét a fő dátum előtt kétszer is elpróbálják, ezeken az alkalmakon bárkinek lehetősége van jelen lenni, ha az év elején amikor kihírdetik az időpontokat, elég gyorsan lecsap a mindössze néhány fontos jegyre. Érdemes figyelni, a következő linken pedig időben foglalni: https://qbp.army.mod.uk/

A lenti linken egy 5 perces összefoglalót láthattok az eseményről a BBC jóvoltából, a dolog érdekessége pedig az, hogy a felvétel 360 fokos technologiával készült, azaz a sarokban található kis navigációs gombbal gyakorlatilag körbe fordulhattok a videó megtekintése közben.

Ez a videó pedig megmutatja a 2022-es parádét egy órában, igen érdekes kommentárokkal a résztvevőkről.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: by skeeze from Pixabay