A londoni British Museum kincsei: az Erdélyi arany kupa

A londoni British Museum kincsei: az Erdélyi arany kupa

A londoni British Museum világszerte az egyik legismertebb múzeum ami nem is csoda, hisz a gyűjtemény története már az 1753-as évben elkezdődött, amikor Sir Hans Soane angol-ír orvos és tudós privát gyűjteménye nyilvánossá vált. Később ebből a gyűjteményből alakult ki a ma már igencsak testesre duzzadt mai gyűjtemény.

Összességében 8 000 000 tárgyat őriznek itt a világ minden tájáról azonban ennek csak 1%-át, azaz 80 000 tárgyat találunk magában az épületben bemutatva. Vannak itt tárgyak melyek a brittek általi tulajdonlása komoly és szűnni nem akaró vitákat vált ki, de egyelőre még nem igen mutatkozik hajlandóság a múzeum oldaláról, hogy bármely ismert tárgyat visszaszolgáltassanak.

Kevesen tudják, de maga a British Library korábban részét képezte a múzeumnak, csak 1976-ban választották azt le bár 1997-ig még mindig egy épületben működött a két intézmény. Maga a British Museum az ország többi nemzeti múzeumához hasonlóan ingyen látogatható, de adományokat mindig nagy örömmel elfogadnak.

British Museum, Great Court / Diliff, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Ha nyitott szemmel járunk és nem bánunk az online gyűjteményben is kutakodni, akkor jó néhány magyar vonatkozású tárgyat is találhatunk itt.

Ezek közül az egyik az Erdélyi arany kupa a G2-es teremben.
Ha ide kattintotok akkor a múzeum honlapján kiváló felbontásban, nagy nagyításban is megtekinthetitek a dísztárgyat.

photo by Idegenvezetés London

A kupa maga a Waddesdon-hagyatékként ismert, mely Ferdinand Rothschild báró (1839-1898) végrendelete értelmében került a múzeumban bemutatásra.

Na de kis is volt ez a bizonyos Ferdinand Rothschild?
Teljes nevén Ferdinand James Anselm Freiherr von Rothschild brit bankárról beszélünk, aki emellett műgyűjtő és politikus is volt, nem mellesleg a Rothschild bankárcsalád tagja volt. Magát liberálisnak tartotta, és bár Párizsban született, a Rotchild család osztrák ágához tartozott, Londonba csak később költözött.

Itt 1865-ben, 26 éves korában feleségül vette másodunokatestvérét, Evelina de Rothschildot (1839–1866), bár sajnálatos módon Ferdinánd mindkettőjüket elveszítette a gyermek születése ideján. Felesége emlékére később felépítette, és felszerelte, majd a dél-londoni Southwark városrésznek adományozta az Evelina Hospital for Sick Children, azaz az Evelina Beteg Gyermekek Kórházát.

Egyéb közéleti szerepvállalásai és politikusi karrierje mellett 1896-tól a British Museum megbízottja is lett, mely szerepet Sir Augustus Wollaston Franks brit antikvárius és múzeumi adminisztrátor javasolta számára. A múzeummal való ezen szoros kapcsolata eredményezte, hogy halála után Ferdinánd reneszánsz kori műkincs gyűjteményét a British Museumra hagyományozta, ez jelenleg a Waddesdon-hagyatékként (Waddesdon Bequest) van kiállítva.

Ferdinand de Rothschild a Waddesdon-kastélyban halt meg 59. születésnapján, feltehetően megfázás szövődményeitől, később felesége mellé temették a Rothschild-mauzóleumban, a West Ham-i zsidó temetőben.

Ferdinand Rothschild báró / British (English) School, Public domain, via Wikimedia Commonst

Na de visszatérve a műtárgyhoz, az Erdélyi arany kupához, a következőket tudhatjuk róla: átmérője 11,70 centiméter, magassága 19 centiméter, súlya pedig 766 gramm. Anyaga arany és a szakemgerek szerint a 17. században készülhetett Erdélyben.

A kupa kitűnően megkímélt állapotban maradt ránk, eltekintve a török lovas figurájának egy apróbb sérülésétől és néhány kisebb zománcveszteségtől a fedélen és a tál oldalára applikált nyolc ékkő egyikén. Ezeknek az ékköveknek a legtöbbje egyébként gyémánt, igazgyöngy és rubin.

photo by Idegenvezetés London

A kupa az erdélyi és magyar ékszer- és ötvösmunkák 17-18. századi hagyományát követi amelyen erős török hatások mutatkoznak. Maga a kupa formája a 16. század elejének úgynevezett font alakú ezüst poharaira emlékeztet, amilyet például az oxfordi Corpus Christi College 1515-16-os tanévében, az alapító, Richard Foxe püspök mutatott be.

photo by Idegenvezetés London

A British Museum kincseit bemutató sorozat egyéb bejegyzései:

A londoni British Museum kincsei: Rosette-i kő
A londoni British Museum világszerte az egyik legismertebb múzeum ami nem is csoda, hisz a gyűjtemény története már az 1753-as évben elkezdődött, amikor Sir Hans Soane angol-ír orvos és tudós privát gyűjteménye nyilvánossá vált. Később ebből a gyűjteményből alakult ki a ma már igencsak testesre duzzadt mai gyűjtemény. Összességében 8
A londoni British Museum kincsei: a Kristálykoponya rejtélye
A londoni British Museum világszerte az egyik legismertebb múzeum ami nem is csoda, hisz a gyűjtemény története már az 1753-as évben elkezdődött, amikor Sir Hans Soane angol-ír orvos és tudós privát gyűjteménye nyilvánossá vált. Később ebből a gyűjteményből alakult ki a ma már igencsak testesre duzzadt mai gyűjtemény. Összességében 8

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more