Platina jubileum ünnepségei Londonban (azaz Őfelsége 70 éve a trónon)

Platina jubileum ünnepségei Londonban (azaz Őfelsége 70 éve a trónon)

2022 kiemelt évszám a brit monarchia történetében, ugyanis olyasmi történik a királyi ház házatáján amire még nem volt példa a brit történelem során: II. Erzsébet királynő ebben az éveben már 70. éve ül a szigetország trónján (azaz ez a platina jubileum - hivatalosan 2022. február 6-án lett 70 éve).

PolizeiBerlin, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

A korábban leghosszabban regnáló uralkodó Victoria királynő volt, aki a maga idejében 64 évig uralkodott.

Ha ünneplésről van szó, a britek nem aprózzák el a dolgot, úgyhogy tekintsük is át, mire lehet számítani a királyi házhoz tartozó hivatalos források szerint.

Először is érdemes megemlíteni, hogy a britek +1 nap szabadnapot kaptak erre az évre, hogy biztosan legyen idejük az ünneplésre, sőt mi több felreppentek a hírek, hogy ez a +1 nap a jövőben is megmaradhat talán, mintegy örök emléknapként szeretett uralkodójuk emlékére.

Az ünneplés tehát 2022. június 2 csütörtök és június 5 vasárnap között zajlik.

2022. június 2. csütörtök

Trooping the Colur - nagyszabású katonai seregszemle Londonban - erről az eseményről már korábban írtam, amit ide kattintva olvashattok el. Maga az esemény egyébként már 260 éve a mindenkori uralkodó hivatalos születésnapját hivatott ünnepelni.

A bemutató általában zárt körű, de idén lehetőség lesz a teljes ceremóniát a londoni St. James's Parkban hatalmas kivetítőkön is élőben követni valamint természetesen a televízió is közvetíti majd.

Platina Jubilee Flypast (azaz a Buckingham Palota fölött átrepülő katonai gépek tisztelgése)

A nagyszabású bemutató után a királyi család visszatér a Buckingham Palotába és az ikonikus erkélyről megtekintik a tömeg feje felett átrepülő, színes csíkokat húzó katonai gépek bemutatóját. A csíkok természetesen a brit nemzeti lobogó színeit jelenítik majd meg: kék, fehér, piros.

Platinum Jubilee Beacons (azaz a Platina jubileum fényeinek jelképes bekapcsolása)

Ezen a napon az országban több mint 2000 város és falu csatlakozik, hogy együtt meggyújtsák a Platina Jubileum fényeit, de a volt gyarmati országok közösségének tagjai fővárosukban ugyanígy bekapcsolódnak majd az ünneplésbe.

A jelet a Buckingham Palota homlokzatára vetített fényjáték adja majd meg, valamint életre kel az épület előtt felállított "Tree of Trees" (azaz magyarul a Fák fája) névre keresztelt ideiglenes szobor kompozíció is. A hatalmas élő szobor a Nagy-Britanniában élő 350 fajta különféle fafajtából formázva egy hatalmas fa formát mutat. A központi szerkezete fából és acélból készül, melyből faágak sora nyúlik ki és tartja majd a 350 alumínium edényt a különböző féle kisebb fákkal. Az ünnepségsorozat után a fát elbontják és a bemutatott fácskákat az őszi szezonban mind elültetik.

2022. június 3. péntek

Ez a nap a nemzeti hálaadás napja, a királynő uralkodásának hálaadó istentisztelete a Szent Pál-székesegyházban lesz, ahol megkongatják az ország legnagyobb templomi harangját. Az ünnepség alatt elhangzik majd Judith Weir, a Master of the Queen's Music (azaz őfelsége udvari zeneszerzőjének) új Himnusza is, amely a Példabeszédek könyve harmadik fejezetének szavait zenésíti meg.

2022. június 4. szombat

The Derby – Epsom Downs Racecourse (azaz az epsomi derbi)

2022-ben 243. alkalommal rendezi meg a világszerte ismert epsomi derbit, amit a brit televíziós csatornák is közvetítenek majd.

BBC Platinum Party at the Palace (azaz a BBC közvetítette ünnepség a Buckingham Palotából)

A televízióban élő közvetítésben követhetjük majd, hogy mi történik a londoni Buckingham Palotában, ugyanis a nagyszabású ünnepségen a szórakoztató világ híres arcai gyűlnek össze, hogy fellépjenek a jubileum ünnepén egy éjszakai zenei tisztelgésre. Az eseményen 22 000 ember vesz részt a helyszínen, előzetes kiválasztás alapján.

2022. június 5. vasárnap

The Big Jubilee Lunch (A nagy jubileumi ebéd)

Több mint 60 000 ember regisztrált a nagy jubileumi ebédek megrendezésére országszerte, mely igazából a kisebb közösségeket hivatott erősíteni. Lesz itt azonban a leghosszabb utcai parti világrekord kísérlettől a kerti grillezésig minden, érdemes a helyi csoportok kiírásait követni.

The Platinum Jubilee Pageant (A platina jubileumi díszbemutató)

A koronázás idejét megidézve a Westminster Abbey harangjai szólalnak meg legelőször, csak úgy mint tették azt 70 évvel ezelőtt is. Ezután a Parlament téren összegyűlt tömeget a The Mounted Band of the Household Cavalry vezeti a vissza a Buckingham-palotához. A menet elején halad majd a Gold State Coach (azaz az aranyozott állami hintó) melyet 4 pár windsori szürke ló tesz majd még ünnepélyesebbé.

Maga a díszbemutató feleleveníti a királynő 70 éves uralkodásának ikonikus pillanatait valamint bemutatja a társadalom 70 éves fejlődését is. 10 000 ember szerepel a programban, többek között katonák, önkéntesek, előadóművészek és egyéb meghívottak.

R J Essink, CC BY-SA 3.0 NL <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en>, via Wikimedia Commons

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota