Online kulturális ajánlatok az otthonülős napokra

Online kulturális ajánlatok az otthonülős napokra

Jelen helyzetben, a Corona-vírus járvány idején legtöbben kényszerűségből a négy fal között töltik a napok nagy részét. Ezt a váratlanul jött rengeteg szabadidőt érdemes minél jobban kihasználni, amihez szerencsére rengeteg segítség érkezik online.

A jelenleg teljes leállásra kényszerült szórakoztatóipar egyre-másra nyitja meg az online csatornákat, ahol sokszor a magas kultúra is házhoz jön, bár nyilvánvalóan sokszor kényszerűségből, a túlélés miatt kell hogy ezt megtegyék. Az alábbiakban brit oldalak között böngészhettek, melyek egy része ingyenes, más része pedig alacsony előfizetési díj ellenében hozzáférhető. Ha teheted, segítsd a társulatokat, hogy minél kisebb veszteséggel túléljék ezt a nehéz időszakot.

Shakespeare's Globe (London)

A londoni Globe színház nagysikerű Shakespeare darabjait nézheted meg online, alkalmanként £4.99 befizetésével.
Ha pedig az épület történetéről szeretnél egy kicsit többet megtudni, akkor erre a linkre kattints: Ma is működik Shakespeare híres londoni színháza a Globe

National Theatre

A szinház a leállás idejére megnyitott YouTube csatornáján minden csütörtökön este 19.00 órakor ingyenes bemutatót tart korábban már játszott népszerű darabjai közül, melyek azután még 7 napig lesznek elérhetőek az oldalon. Az első ilyesfajta online bemutatót 2020. április 2-én csütörtökön tartják.

London Symphony Orchestra

A zenekar YouTube csatornáját használva hetente kétszer, egészen pontosan csütörtökön és vasárnap este 19.00 órától közvetít előre rögzített teljes koncerteket a komolyzene rajongóknak.

Royal Opera House

Az operaház zárva tartásának idejére szintén a YouTube-on, a saját csatornájukon korábbi előadások teljes felvételeit teszik közzé, melyek bemutatója minden pénteken 19 óra.

Marquee TV

Ezen az online csatornán a világ sok részéről böngészhettek a színházi, balett, opera vagy kortárs tánc darabok között. Sok más mellett a kínálatban megtalálni a londoni The Royal Opera House, a Royal Shakespeare Company vagy a Donmare Warehouse előadásait is. Az előadások egy kisebb része ingyenes, nagyobb része viszont egy nem túl magas (£8.99) havidíj ellenében elérhető. Az első 30 nap ingyenes.

Digital Theatre

Ezen az oldalon szintén remek válogatást találtok a világ több színházában játszott előadásokból, London tekintetében itt van pl. a Lyric Hammersmith, a The Old Vic, a Royal Shakespeare Company, Palace Theatre, Apollo Theatre. A havi előfizetési díj £9.99.

Housetrap Theatre & Arts Festival

Ez az egy estés színházi fesztivál ingyenes, de önkéntes felajánlásokat szívesen vesznek, melyet elosztanak majd a résztvevő művészek között, segítve őket ebben a nehéz időszakban. Az előadás ideje 2020. április 3. péntek, este 18.30 és 24.00 óra között.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Pixabay