Ma is működik Shakespeare híres londoni színháza a Globe

Ma is működik Shakespeare híres londoni színháza a Globe

A mai londoni Shakespeare’s Globe színház tökéletes mása annak az egykori nyitott színháznak, mely először 1599-ben épült fel és amelyben Shakespeare dolgozott és számos nagyszerű művet írt és amely az angol polgári forradalom kitöréséig az angol főváros legnépszerűbb színháza lett.

Az új színház egy mintegy 30 méter átmérőjű, felül nyitott faépítmény volt, ahol körülbelül 3000 néző foglalhatott helyet: a körben futó korlátok mentén 1 pennys álló-, illetve felfelé haladva 2 pennys ülőhelyeket adtak ki.

by RGY23 from Pixabay 

A Globe Színház színpada hármas osztatú volt, a világot jelentő deszkák pedig mélyen benyúltak a földszinti sorok közé, így a lenti ülő- illetve állóhellyel rendelkező nézők egészen közelről figyelhették a csak férfiakból álló társulat alakításait.

A kor szokásainak megfelelően (és ebben a színházban jelenleg is) a nézők aktívan részt vehettek a darabban, bekiabálásokkal, füttyszóval, sőt olykor a negatív hősök megdobálásával is.

Az eredeti épület nem maradt fenn túl sokáig, a hatalmas faépítményt egy tűzvész pusztította el 1613 nyarán: a VIII. Henrik (Shakespeare mű) egyik előadása során ugyanis egy színházi kellék ágyú meghibásodott, majd minden lángra kapott. A tűzben egyetlen ember sérült meg, akinek égő nadrágját sörrel igyekeztek eloltani.

William Shakespeare, CC0, via Wikimedia Commons

Sajnos a tűzvész alatt a színházépületről szóló dokumentációk javarészt elvesztek így az sem bizonyos, hogy vajon melyik előadás lehetett a legelső a legendás falak között. A kutatók véleménye szerint ez vagy Shakespeare V. Henrik című királydrámája volt, avagy a szintén általa írt Julius Caesar.

A kornak megfelelően a Globe Színház sem alkalmazott állandó rendezőt, a szövegkönyveket kézzel másolták, így a színészek csak saját szövegüket, és az előttük szólók utolsó szavait kapták meg, az előadások a próbák alatt pedig egy kirakós játék darabjaiként álltak össze.

A könnyűzerkezetes színház a tűzvész után már a következő évben újjáépült, bár Shakespeare ekkor már visszavonult a munkától, és John Fletcher vette át a helyét.

Sok hűhó semmiért című előadás díszlete / photo by Idegenvezetés London

A színház ezután egészen 1642-ig nyitva állt a szórakozni vágyó közönség számára, ekkor azonban a polgárháború és a puritanizmus szellemi befolyása nyomán bezárta kapuit. Az épület pusztulni kezdett, az eljövendő évszázadok pedig még az egykori legendás színház helyszínét is elfeledtették a londoniakkal.

Azonban 1989-ben egy építkezés során megtalálták az egykori épület alapjait, nekiláttak a kutatómunkának és az újjászületett Globe 1997-ben meg is nyitotta kapuit.

Sok hűhó semmiért című előadás díszlete / photo by Idegenvezetés London

Mivel az épület az eredeti tervekhez hűen felül nyitott, ezért csak a nyári időszakban tartanak itt előadásokat, amikről ide kattintva tájákozódhatsz.

Jelenleg három intézményt foglal magában: magát a Globe Színházat profi színházi társulattal, a Globe Education-t, amely gyermekekkel ismerteti meg Shakespeare műveit, valamint a Shakespeare's Globe Exhibition-t, a kiállítást mely Shakespeare korába repíti vissza a látogatókat, megismertetve őket Shakespeare életével, a korabeli Londonnal a shakespeare-i színházzal.

Én magam már többször jártam a Globe Színházban, ugyanis semmihez sem hasonlítható színházi élményt nyújt. Annak aki bírja és nem bánja, már £5 vagy £10-ért lehetősége van állójegyet venni, amivel akár közvetlenül a színpad mellől követheti az eseményeket.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover: by RGY23 from Pixabay

Read more