London alapvetően egy drága város, de még ennek a drága városnak is vannak kiemelkedően megfizethetetlen részei. Mármint a legtöbb embernek megfizethetetlen. Az Egyesült Királyság legdrágább utcája a londoni Kensington városrészben található Kensington Palace Gardens nevű utca, amit más néven a "Billionaires' Boulevard" néven is emlegetnek.

Kensington Palace Gardens bejárata / en.wikipedia.org

Az elnevezés egyáltalán nem túlzó, ha végig nézzük ki mindenki osztozkodik ezen a belvárosi pár száz méteren, egészen pontosan a Kensington Palota háta mögött közvetlenül. A bejárás nem egyszerű, fegyveres őrök állnak az utca végén akik csak az engedéllyel rendelkező autókat engedik be, valamint előfordulhat hogy akár a gyalogos járókelőket is megállítják.

Szükség is van a rendkívüli biztonsági intézkedésekre, ugyanis rengeteg nagykövetség található az utcában, valamint jó pár szuper gazdag ismert ember is itt vásárolt magának ingatlant.

Kensington Palace Gardens / standard.co.uk

Igaz hogy itt az ingatlan vásárlás sem megy egyszerűen, ugyanis ezek az ügyletek titokban bonyolódnak, sohasem találni egyetlen lakást vagy házat sem az utcából a londoni ingatlankereskedők ajánlatában felbukkanni. Mégis, akinek tudni kell egy-egy megvásárolható ingatlanról, az tudni fog róla.

Ha erre járunk, első pillantásra nem igen tűnik fel semmi különös ezen a csendes kis utcácskán, ahol az átlag ingatlan ár 41 millió font. Nincsenek aranyszínűre festett Lamborghinik de hatalmas Hummerek sem, viszont az épületek mérete azonnal szembetűnő lehet.

A nepáli nagykövetség bejárata  / en.m.wikipedia.org

Az első építkezések az utcában 1840-ben kezdődtek és 1860-ra már a milliomosok utcájaként emlegették azt, első lakói pedig elsősorban kereskedők, földtulajdonosok és befektetési alap kezelők voltak. A nagy házakhoz azonban népes kiszolgáló személyzet is járt, a korabeli feljegyzésekből kiderül, hogy akár 20 fős is lehetett a szolgálóhad egy 2 személyes háztartásban.

Kensington Palace Gardens / commons.wikimedia.org

A 20. századra a gigantikus épületek túl drágának bizonyultak, fenntartásuk mint családi ház még a bankároknak is nehezére esett, így nagy részüket nagyköveti rezidenciaként vásárolták fel különböző tehetősebb országok. Csak az utóbbi néhány évtizedben kezdtek el újra magán kézbe kerülni, amikor bizonyos oligarchák újra megengedhették maguknak, hogy fenntartsanak egy ekkora rezidenciát.

18-19 Kensington Palace Gardens / arch2o.com

Ne feledjük, hogy a ház tulajdonosa a vásárlás után sem lesz teljes egészében az új tulajdonos, csak addig amíg 100 évenként megfizeti a Crown Estate (azaz a királyi vagyonkezelő) számára a megváltást. A brit földtörvény nagyban eltér a magyar viszonyoktól, erről pontosabban egy korábbi bejegyzésben olvashattok: Kié London?

Na és akkor most nézzük kik is laknak ezen a kivételezett utcán.

5-7 Kensington Palace Gardens  /  Orosz Nagykövetség

5-7 Kensington Palace Gardens / en.wikipedia.org

8 Kensington Palace Gardens  /  Tamara Ecclestone
Igaz, hogy a Forma-1 egykori ura, a brit származású üzletember Bernie Ecclestone már eladta ingatlanját az utcában, ettől függetlenül a lánya igazán szereti a környéket. A ház felújítása három évig tartott, értékét tekintve úgy 70 millió fontra becsülik és van benne belső úszómedence, alaksori színházterem valamint 57 szoba.

9a Kensington Palace Gardens  /  Lakshmi Mittal
Az épületet az indiai Mittal család vásárolta meg, akik vagyonukat az indiai acél üzletágban szerezték. Jelenlegi lakója Lakshmi Mittal, aki a világ legnagyobb acéllal foglalkozó cégnek, az ArcelorMittal-nak a tulajdonosa. A családnak még egy ingatlana van az utcában (a 18-19-es szám) és úgy tudják ezért az épületért 117 millió fontot fizettek.

18-19 Kensington Palace Gardens / commons.wikimedia.org

10 Kensington Palace Gardens  /  Jon Hunt
A brit Foxtons ingatlanügynökség tulajdonosa Jon Hunt 2005-ben 15.75 millió fontot fizetett a volt orosz nagykövetségi épületért és még arra is engedélyt kapott, hogy földalatti garázst építhessen Ferrari gyűjteményének, ami jócskán megemeli majd az ingatlan értékét, egészen 100 millió font környékére.

15a Kensington Palace Gardens  /  Wang Jianlin
Kína leggazdagabb embere 2015-ben vásárolta meg az ingatlant 80 millió fontért, vagyonát pedig ingatlanokból és kínai mozik üzemeltetéséből szerezte. Az 1970-es évekig a nigériai főbiztos lakott az épületben.

15a Kensington Palace Gardens, medence / standard.co.uk

15b Kensington Palace Gardens  /  Leonard Blavatnik
Az orosz-amerikai üzletember elsősorban a megszámlálhatatlan sok kisebb-nagyobb üzletéből, cég eladásból lett milliomos, az ingatlant 2004-ben vásárolta, azóta azonban már építtetett hozzá földalatti parkolót, belső medencét és mozitermet is.

15b Kensington Palace Gardens / dailymail.co.uk

17 Kensington Palace Gardens  /  Roman Abramovich
A londoni Chelsea futballcsapat tulajdonosa 2011-ben vásárolta meg a házat 90 millió fontért, majd 2016-ban kapott engedélyt egy újabb 28 millió fontos építkezéshez, hogy kialakíthasson egy föld alatti medencét és szabadidő komplexumot.

17 Kensington Palace Gardens, Dasha Zhukova Abramovich volt felesége  / thetimes.co.uk

20 Kensington Palace Gardens  /  A brunei szultán
Jelenleg a brunei szultán egy bizonyos Hassanal Bolkiah, akinek már vagy 30 éve tulajdonában van az épület.

Az utcában található még számtalan nagykövetségi épület is:
5-7 Kensington Palace Gardens  /  Orosz Nagykövetség
11 Kensington Palace Gardens  /  Francia Nagykövetség
12a Kensington Palace Gardens  /  Nepáli Nagykövetség
13 Kensington Palace Gardens  /  Orosz nagykövet rezidenciája
14 Kensington Palace Gardens  /  Finn nagykövet rezidenciája
21 Kensington Palace Gardens  /  Libanoni Nagykövetség
23 Kensington Palace Gardens  /  Japán Nagykövetség

Az egykor üresen álló, volt orosz nagykövetségi épületben filmet forgattak, úgyhogy alkalmatok lehet látni, milyen hatalmas ingatlanokról is van szó. A videót azonban csak erős idegzetűeknek ajánlom. :)

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota