London legdrágább utcája: Kensington Palace Gardens

London legdrágább utcája: Kensington Palace Gardens

London alapvetően egy drága város, de még ennek a drága városnak is vannak kiemelkedően megfizethetetlen részei. Mármint a legtöbb embernek megfizethetetlen...

Az Egyesült Királyság legdrágább utcája a londoni Kensington városrészben található Kensington Palace Gardens nevű utca, amit más néven a "Billionaires' Boulevard" néven is emlegetnek. Az elnevezés egyáltalán nem túlzó, ha végig nézzük ki mindenki osztozkodik ezen a belvárosi pár száz méteren, egészen pontosan a Kensington Palota háta mögött közvetlenül.

Persze nem ez az egyetlen nagyon drága utca Londonban, úgyhogy nézzük is meg mi volt az átlagos ingatlan érték az első 5 legdrágább helyszínen 2023-ban:
Kensington Palace Gardens, Kensington – £35.3 millió (kb. 15 milliárd Ft)
Phillimore Gardens, Kensington – £23.8 millión (kb. 10,3 milliárd Ft)
Grosvenor Square, Mayfair – £23.5 millió (kb. 10,2 milliárd Ft)
Ilchester Place, Kensington – £17.7 millió (kb. 7,8 milliárd Ft)
Grosvenor Place, Belgravia – £15.4 millió (kb. 6,7 milliárd Ft)

A bejárás Kensington Palace Gardens-be nem egyszerű, fegyveres őrök állnak az utca végén akik csak az engedéllyel rendelkező autókat engedik be, valamint előfordulhat hogy akár a gyalogos járókelőket is megállítják.

Txllxt TxllxT, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Szükség is van a rendkívüli biztonsági intézkedésekre, ugyanis rengeteg nagykövetség található az utcában, valamint jó pár szuper gazdag ismert ember is itt vásárolt magának ingatlant.

Igaz hogy itt az ingatlan vásárlás sem megy egyszerűen, ugyanis ezek az ügyletek titokban bonyolódnak, sohasem találni egyetlen itteni lakást vagy házat sem a londoni ingatlankereskedők ajánlatában felbukkanni. Mégis, akinek tudni kell egy-egy megvásárolható ingatlanról, az tudni fog róla.

Ha erre járunk, első pillantásra nem igen tűnik fel semmi különös ezen a csendes kis utcácskán. Nincsenek aranyszínűre festett Lamborghinik de hatalmas Hummerek sem, viszont az épületek mérete azonnal szembetűnő lehet.

Txllxt TxllxT, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Az első építkezések az utcában 1840-ben kezdődtek és 1860-ra már a milliomosok utcájaként emlegették azt, első lakói pedig elsősorban kereskedők, földtulajdonosok és befektetési alap kezelők voltak. A nagy házakhoz azonban népes kiszolgáló személyzet is járt, a korabeli feljegyzésekből kiderül, hogy akár 20 fős is lehetett a szolgálóhad egy 2 személyes háztartásban.

A 20. századra a gigantikus épületek túl drágának bizonyultak, fenntartásuk mint családi ház még a bankároknak is nehezére esett, így nagy részüket nagyköveti rezidenciaként, mint befektetés vásárolták fel különböző országok. A rezidenciák csak az utóbbi néhány évtizedben kezdtek el újra magán kézbe kerülni, amikor bizonyos oligarchák újra megengedhették maguknak, hogy fenntartsanak egy ekkora épületet.

Ne feledjük azonban, hogy a ház tulajdonosa a vásárlás után sem lesz teljes egészében az új tulajdonos, csak addig amíg 100 évenként megfizeti a Crown Estate (azaz a királyi vagyonkezelő) számára a föld megváltást. A brit földtörvény nagyban eltér a magyar viszonyoktól, erről pontosabban egy korábbi bejegyzésben olvashattok: Kié London?

18-19 Kensington Palace Gardens / Malkalior at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Na és akkor most nézzük kik is birtokolnak épületeket ezen a kivételezett utcán.

8 Kensington Palace Gardens / Tamara Ecclestone (értéke kb. £70 millió)
Igaz, hogy a Forma-1 egykori ura, a brit származású üzletember Bernie Ecclestone már eladta ingatlanját az utcában, ettől függetlenül a lánya igazán szereti a környéket. A ház felújítása három évig tartott, értékét tekintve úgy 70 millió fontra becsülik és van benne belső úszómedence, alaksori színházterem valamint 57 szoba.

10 Kensington Palace Gardens / Jon Hunt (értéke kb. £120 millió)
A brit Foxtons ingatlanügynökség tulajdonosa Jon Hunt 2005-ben 15.75 millió fontot fizetett a volt orosz nagykövetségi épületért és még arra is engedélyt kapott, hogy földalatti garázst építhessen Ferrari gyűjteményének, ami jócskán megemelte az ingatlan értékét.

15a Kensington Palace Gardens / Wang Jianlin (értéke kb. £110 millió)
Kína leggazdagabb embere 2015-ben vásárolta meg az ingatlant £80 millióért, vagyonát pedig ingatlanokból és kínai mozik üzemeltetéséből szerezte. Az 1970-es évekig a nigériai főbiztos lakott az épületben.

15b Kensington Palace Gardens / Leonard Blavatnik
Az orosz-amerikai üzletember elsősorban a megszámlálhatatlan sok kisebb-nagyobb üzletéből, cég eladásból lett milliomos, az ingatlant 2004-ben vásárolta, azóta azonban már építtetett hozzá földalatti parkolót, belső medencét és mozitermet is.

17 Kensington Palace Gardens / Roman Abramovich (értéke kb. £125 millió)
A londoni Chelsea futballcsapat tulajdonosa 2011-ben vásárolta meg a 15 szobás házat 90 millió fontért, majd 2016-ban kapott engedélyt egy újabb 28 millió fontos építkezéshez, hogy kialakíthasson egy föld alatti medencét és szabadidő komplexumot. Jelenleg az ingatlan tulajdonviszonyai tisztázatlanok, mivel az orosz-ukrán háború kitörése után Abramovich nem kívánatos személy lett az Egyesült Királyságban, a földhivatali bejegyzésben pedig jelenleg egy Cipruson bejegyzett A. Corp Trustee Ltd. nevű cég szerepel.

18-19 Kensington Palace Gardens / Lakshmi Mittal (értéke kb. £168 millió)
Az épületet az indiai Mittal család 2004-ben vásárolta meg, akik vagyonukat az indiai acél üzletágban szerezték. Jelenlegi lakója Lakshmi Mittal, aki a világ legnagyobb acéllal foglalkozó cégnek, az ArcelorMittal-nak a tulajdonosa. Az ingatlanban 12 szoba található valamint egy úszómedence is. Mivel Lakshmi meglehetősen kedveli ezt az utcát így ugyanitt vásárolt még két ingatlant, egyiket az egyik, másikat a másik gyermekének.

20 Kensington Palace Gardens / A brunei szultán
Jelenleg a brunei szultán egy bizonyos Hassanal Bolkiah, akinek már vagy 30 éve tulajdonában van az épület.

Az utcában található még számtalan nagykövetségi épület is:
2 Kensington Palace Gardens / Izraeli Nagykövetség
5-7 Kensington Palace Gardens / Orosz Nagykövetség
11 Kensington Palace Gardens / Francia Nagykövetség
12a Kensington Palace Gardens / Nepáli Nagykövetség
13 Kensington Palace Gardens / Orosz nagykövet rezidenciája
14 Kensington Palace Gardens / Finn nagykövet rezidenciája
21 Kensington Palace Gardens / Libanoni Nagykövetség
23 Kensington Palace Gardens / Japán Nagykövetség
25 Kensington Palace Gardens / Szlovák Nagykövetség
26-30 Kensington Palace Gardens / Cseh Nagykövetség

Az egykor üresen álló, volt orosz nagykövetségi épületben filmet forgattak, úgyhogy alkalmatok lehet látni, milyen hatalmas ingatlanokról is van szó. A videót azonban csak erős idegzetűeknek ajánlom. :)

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more