Kié London?

Kié London?

A kérdés maga zavarba ejtő lehet, mert hát mit is jelent az, hogy kié London. Nyilván azoké akik itt élnek, formálják mondhatnánk, de most másra gondolok. Kié London pénzügyi értelemben? Ki a tulajdonosa magának a földnek London városa alatt? Na ez már sokkal érdekesebb kérdés.

A brit földtulajdonosi viszonyok sokban eltérnek a magyarországi helyzettől, otthon ugyis ha az ember házat vesz akkor ahhoz automatikusan jár az a földterület is, amelyen fizikailag a ház áll. Itt Londonban pl. a helyzet ennél jóval összetettebb, ugyanis vannak esetek amikor csak a házat vásároljuk meg, maga a föld amin áll nem eladó. Annak tulajdonjoga valaki másnak a kezében van (leasehold), aki viszont a használat után minden 99-125 évben, a kvázi bérleti jog meghosszabbításakor tetemes összegeket kasszíroz.

Ha a bérleti jog nem kerül meghosszabbításra, akkor az ingatlan tulajdonjoga visszaszáll az alatta elterülő föld tulajdonosára.

A legnagyobb földbirtokos a Crown Estate (azaz a Koronabirtok társaság), a Church Commissioners (Egyházbirtokosok) és néhány igen prominens, arisztokrata család. Mivel a vagyon a magas társadalmi osztályokban leginkább örökléssel kerül a fiatalabb generációk kezébe és nem vásárlással, így nagyon nehéz feltérképezni, hogy egyes családok mekkora összeg felett is rendelkeznek.

Annak aki szereti a számokat, álljon itt egy hozzávetőleges lista azokról az előkelőségekről akik komoly földterületeket birtokolnak Londonban. Egy acre (angol hold) nagyjából 4046 négyzetméter és egy angol hold értéke nagyjából £100 millió azaz kb. 44 milliárd forint...

III. Károly király - 40 angol hold (Kensington városrészben)
Duke of Westminster - 300 angol hold (Mayfair és Belgravia városrészekben)
Baron Howard de Walden - 110 angol hold (Harley Street környékén)
Viscount Petersham - 29 angol hold (South Kensigton környékén)
Viscount Portman - 110 angol hold (Harley Street környékén)
Earl Cadogan - 90 angol hold (Chelsea városrész környékén)
Mr Paul Raymond - 70 angol hold (Soho városrész környékén)
Marquess of Salisbury - 20 angol hold (Leicester Square környékén)
Baron Rothchild - 4 angol hold (Paddington környékén)

Egy megbízható brit magánbirtok-adatbázis összeállítása azonban roppant nehézségekbe ütközik: Anglia és Wales területének 40%-át tulajdonosuk egyáltalán nem jegyeztette be, a földhivatal adatai szerint pedig vidéki földterületek és épületek több mint fele egyáltalán nincs nyilvántartva.

Ez azért lehetséges, mert törvény szerint az el nem adott és jelzáloggal nem terhelt földet nem kell bejegyeztetni, így azoknak a birtokoknak a tulajdonosai, amelyek száz évekig nem cseréltek gazdát, továbbra is titokban maradhatnak. Ez nem is csoda, hiszen különösen a híres emberek és arisztokraták akarják elkerülni, hogy részletek kerüljenek nyilvánosságra a tulajdonukban lévő földekről és ingatlanokról.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf