Kié London?

Kié London?

A kérdés maga zavarba ejtő lehet, mert hát mit is jelent az, hogy kié London. Nyilván azoké akik itt élnek, formálják mondhatnánk, de most másra gondolok. Kié London pénzügyi értelemben? Ki a tulajdonosa magának a földnek London városa alatt? Na ez már sokkal érdekesebb kérdés.

A brit földtulajdonosi viszonyok sokban eltérnek a magyarországi helyzettől, otthon ugyis ha az ember házat vesz akkor ahhoz automatikusan jár az a földterület is, amelyen fizikailag a ház áll. Itt Londonban pl. a helyzet ennél jóval összetettebb, ugyanis vannak esetek amikor csak a házat vásároljuk meg, maga a föld amin áll nem eladó. Annak tulajdonjoga valaki másnak a kezében van, aki viszont a használat után minden 50-100 évben tetemes összegeket kasszíroz.

A legnagyobb földbirtokos a Crown Estate (azaz a Koronabirtok társaság), a Church Commissioners (Egyházbirtokosok) és néhány igen prominens, arisztokrata család. Mivel a vagyon a magas társadalmi osztályokban leginkább örökléssel kerül a fiatalabb generációk kezébe és nem vásárlással, így nagyon nehéz feltérképezni, hogy egyes családok mekkora összeg felett is rendelkeznek.

A brit mértékegység azaz az acre (angol hold) hozzávetőleg az általunk ismert hektár 1/3-a, egy hektár becsült értéke London központjában pedig kb. £100 millió ami évről-évre emelkedik.

Annak aki szereti a számokat, álljon itt egy hozzávetőleges lista azokról az előkelőségekről akik komoly földterületeket birtokolnak Londonban.

Baron Howard de Walden - 110 acre (Harley Street környékén)
Viscount Portman - 110 acre (Harley Street környékén)
Earl Cadogan - 90 acre (Chelsea városrész környékén)
Mr Paul Raymond - 70 acre (Soho városrész környékén)
Marquess of Salisbury - 20 acre (Leicester Square környékén)

Egy megbízható brit magánbirtok-adatbázis összeállítása azonban roppant nehézségekbe ütközik: Anglia és Wales területének 40%-át tulajdonosuk egyáltalán nem jegyeztette be, a földhivatal adatai szerint pedig vidéki földterületek és épületek több mint fele egyáltalán nincs nyilvántartva.

A törvény szerint ugyanis az el nem adott és jelzáloggal nem terhelt földet nem kell bejegyeztetni, így azoknak a birtokoknak a tulajdonosai, amelyek száz évekig nem cseréltek gazdát, továbbra is titokban maradhatnak. Ez nem is csoda, hiszen különösen a híres emberek és arisztokraták akarják elkerülni, hogy részletek kerüljenek nyilvánosságra a tulajdonukban lévő földekről és ingatlanokról.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com