Különleges London: a Temze-szentelés

Különleges London: a Temze-szentelés

Minden új év elején két nagy múltú anglikán templom összefogása révén, egy kedves tradíciót elevenítenek fel a London Bridge nevű hídon Londonban, ugyanis ilyenkor tartják a Temze-szentelést.

Az egyik résztvevő a London Bridge déli lábánál található Southwark Cathedral a másik pedig a híd északi lábánál található St Magnus the Martyr templom.

Mind a két templomról írtam már korábban, ugyanis a St Magnus the Martyr templom amellett hogy belülről gyönyörű, van itt egy rendkívül érdekes makett ami a korabeli London Bridge-et mutatja, erről többet ide kattintva olvashatsz.

A Southwark Cathedral pedig személyes kötődésem okán a kedvencem itt Londonban, véleményem szerint érdemtelenül mellőzött a városban található többi nagymúltú templom mellett, nem mellesleg nekünk magyaroknak egy igen fontos kincset is őriz amiről ide kattintva olvashatsz.

Ethan Doyle White, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Na de visszatérve a bejegyzés elején említett tradícióhoz, ez nem más mint a Temze szentelés (Blessing of the River Thames). A két templom elöljárói az új évet követő első vasárnap déli 12.30-kor a London Bridge közepén találkoznak, ahonnan egy rövid közös szertartás után egy fa keresztet dobnak a Temze habjaiba.

A szentelés alatt a St Magnus templom haragjai zúgnak, a szertartás pedig magának a folyónak szól, valamint minden olyan embernek aki azt közlekedésre használja és azoknak is akik közvetve vagy közvetlenül a folyóból/folyón élnek, vagy ott veszítették életüket.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

borítókép: Ethan Doyle White, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Read more