Furcsa munkakörök a brit királyi udvarban

Furcsa munkakörök a brit királyi udvarban

Az nyilvánvaló hogy egy királyi udvarban rengeteg ember szorkoskodik hogy minden a lehető legolajozottabban menjen, azonban a sok megszokott munkakör között igazi furcsaságokat is találhatunk, olyanokat, melyekből a királyságban nincs is több talán...

The King's Bargemaster (A király uszálymestere) - 1215
Manapság ez már inkább csak egy szertartásos szerep az udvarban, mivel mostanában már csak különleges alkalmakkor utazik őfelsége a Temzén. Korábban azonban rendszeresen használták a viziutat hosszabb távok megtételére, jó minőségű közlekedési útvonalak híján. Jelenleg az uszálymester 24 Royal Watermen főnöke, akiket a tradíció szerint a királyi uszályokon evezősökként alkalmaztak, jelenleg azonban már csak reprezentálnak ezért cserébe évi £3.50 illeti meg őket az udvartól, az a fizetség, amely akkoriban járt, amikor ez még egy aktív munkakör volt.

Master of the Queen's Music (Zenemester) - 1625
Egy-egy kiváló zenész ezt a címet meghatározott időszakra, pontosan 10 évre birtokolhatja és bár nincs különösebb feladata a mindennapokban, de ha szükséges, felkérés alapján különleges alkalmakra zenét komponálhat. A pozíciót jelenleg Judith Weir tölti be aki egy igazán tehetséges zeneszerző és aki egy kissé eltérő hangzású himnuszt komponált 2015-ben, III. Richard király újratemetési szertartására, valamint szintén ő volt, aki II. Erzsébet halálakor a búcsúztatóra is írt egy darabot.

III. Richard király újratemetése 2015-ben

Master of the Horse (Lovászmester) - 1360
Ma is aktív beosztás, ugyanis minden olyan ceremónián részt kell vennie, ahol a király lóra szállhat vagy hintóba ülhet, de ő felel a királyi istállókért is.

Astronomer Royal (Királyi asztronómus) - 1675
Ez a pozíció inkább tiszteletbeli semmint szükséges a mindennapokban, ám a cím birtokosától elvárják, hogy tudományos kérdésekben tanácsot adjon ha szükséges.

Grand Carver of England (Anglia nagy felvágója)
A Grand Carver of England egy, a családban generációról generációra öröklődő hivatal, a mindenkori betöltőjének a szerepe az, hogy az uralkodó tányérjára kerülő sült húst leszelje a hivatalos vacsorák alkalmával. Ezt a tisztet jelenleg (2024) Alexander Feilding, Denbigh 12. grófja és Desmond 11. grófja tölti be.

Yeoman Warder Ravenmester (A Towerben szolgáló őrség tagjai közül a hollók felelőse) - 1670
A legendárium szerint a monarchia őrzői a hollók a Tower-ben, ha ők eltűnnek, összeomlik a birodalom. így természetesen érthető, hogy egy kijelölt királyi őr vigyázza őket és biztosítja jólétüket a vastag falakon belül. Magáról a legendáról ide kattintva olvashattok bővebben.

The Royal Horological Conservator (A királyi órák őre)
A windsori kastélyban és a többi királyi rezidenciában több mint 1000 óra, barométer, hőmérő van, amelyek közül egy sem digitális. Ezek némelyike már több száz éves, ezért nagy szakértelmet igényel ennek a pozíciónak a betöltése, hiszen az őr felelős a mérőszerkezetek felhúzásáért és megfelelő működéséért is.

Piper to the Sovereign (Az uralkodó skót dudása) - 1843
Viktória királyné nevezte ki az első dudást, akinek feladata volt hogy a királynő ablaka alatt játszon minden hétköznap reggel 9 órától úgy negyed órán keresztül, bármelyik kastélyban is tartózkodott őfelsége éppen. A cím megalapítása óta a mai napig mindössze 15 dudás látta el a kiszabott feladatokat.

Keeper of the King's Stamps (A király bélyegeinek őre) - 1890 körül
Maga II. Erzsébet nem volt egy nagy bélyeggyűjtő, ám apja, VI. György király kimondottan szerette ezt a fajta hobbit, így a II. Erzsébetről III. Károlyra szállt gyűjteményt a család mindenképpen meg kívánja őrizni a jövő számára. A bélyegőr feladata hogy járja a világot, hogy újabb példányokkal gazdagíthassa a már most sem szerény gyűjteményt.

Warden of the Swans and Marker of the Swans (A hattyúk gondnoka és jelölője) - 1993
Korábban ez egy ember munkája volt, de úgy találták, hogy túl sok a feladat, ezért 1993 óta már ketten számolják és ellenőrzik a Temze hattyúit. Tudnivaló, hogy minden hattyú mely London városában él a király tulajdonát képezi, ugyanis korábban mint különleges fogást fogyasztották is a madarakat, de mióta lekerültek a menüről, már csak a számukat és egészségi állapotukat kell számon tartani.

The King's Flag Sergeant (A király zászlómestere) - 1997
Az uralkodói lobogó (azaza Royal Standard) le- és felvonása a feladata, jelezvén hogy az uralkodó éppen a palotában tartózkodik-e vagy sem. A zászló le- és felvonásának protokolljáról ide kattintva olvashattok.

Royal Herb Strewer (A királyi gyógyfű szóró) - 1680-as évek
II Jakab angol király olyan korban élt, amikor bizony nem csak az emberek, hanem az utcák is meglehetősen szagosak voltak, így felfogadott egy nőt (akkoriban évi £12-ért), akinek a dolga illatos füvek szórása volt a király lábai elé, ha az a városban mutatkozott. Az ő dolga volt a füvek ültetése, gondozása, szárítása és a legvégén a kiszórása is. A legutolsó ismert illatos fű szóró hölgy IV. György király koronázásakor dolgozott 1820-ban, azóta ez a pozíció az udvarnál jelképes, habár egyes jeles eseményeken a korabeli hölgy - Anne Fellowes - női leszármazottai még manapság is szórnak illatos füveket az előkelőségek lábai elé.

King’s Remembrancer ("az a személy aki a királyt emlékezteti") - 1570-es évek
A City of London (azaz a római kori Londinium városát körülvevő városfalon belüli terület) honlapján a következőket olvashatjuk a címmel kapcsolatban:
"A City Remembrancer's Office egyike a város hagyományos irodáinak, még I. Elizabeth uralmának idejéből származik. A hivatal tulajdonosa a város törvényszéki tagjainak egyike, valamint parlamenti képviselő és protokoll vezető. A Remembrancer feladata a város státuszának fenntartása és javítása, valamint annak biztosítása, hogy a már kiharcolt jogok védelmet élvezzenek. A pozíció betöltője napjainkban kapcsolatot tart a kormányzati szervek tisztviselőivel, azokkal akik felelősek a kormányzati politikák és jogszabályok kidolgozásáért, valamint felelős a Parlament és bizottságaik közötti kapcsolatokért."

Hát ember legyen a talpán aki ezt elolvasva tisztában van vele vajon mi is pontosan a szerepe a ’King’s Remembrancer’-nek. Az viszont tény, hogy ő az egyetlen olyan nem MP vagy köztisztviselő, aki mind a House of Commons (parlamenti alsóház), mind a Lordok Háza (parlamenti felsőház) székhelyére bejáratos, a parlament minden ülésén a házelnök jobb oldalára ül. Célja a bankok valamint a City of London Corporation érdekeinek figyelemmel kísérése és érvényesítése...

A jelenlegi Remembrancer 2014 óta Barbara Fontaine (az első női Remembrancer), egykori ügyvéd. Az elmúlt időszakban nem igazán adott interjút a médiának, költségvetése évi 5,3 millió fontot tesz ki, személyzete pedig hat másik ügyvédből áll. Kerestem, de még képet sem egyszerű róla találni...

Swordbearer of London (London kardhordozója) - 1419
A középkorban, a londoni City területén a szabad embereknek engedélyezték a kard viselését, azonban a City-n kívül ez már tiltott volt. A City területén kívülre így engedély alapján csak egy ember mehetett ki karddal, az pedig a Swordbearer volt, aki a City-ben álló Mansion House-ban volt elszállásolva. A City polgármesterének pedig engedélyezték, hogy saját költségen felfogadhasson egy megbízható embert aki a kardját cipeli helyette és egy pézsmaszőrből készült sapkát visel amelynek zsebében őrzi a City of London lakatját. A minden évben megrendezésre kerülő Lord Mayor Show-n alkalmunk van ma is találkozni vele.

A végén ejtsünk szót egy olyan beosztásról, mely sajnos II. Erzsébet királynő halála után jelentőségét veszítette:

The Royal Shoe-Wearer (A királyi cipőviselő) - 2000
A királynő öltöztetői között volt egy személy aki azért volt felelős, hogy betörje a királynő új cipőit, így nem fájt Őfelsége lába a hosszú szertartások, protokolláris megjelenések során.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

Read more