A zászló jelentése a londoni Buckingham Palota tetején

A zászló jelentése a londoni Buckingham Palota tetején

A londoni Buckingham Palota tetejére kitűzött zászlók mindig is fontos jelentéssel bírtak, bizonyos szimbólumokat hordoztak. Ha megkérdezném hogy vajon miféle zászló lobog a palota tetején, akkor erre a kérdésre az emberek többsége azonnal rávágná, hogy valószínűleg a brit nemzeti lobogó, mert mi más is lehetne.

Ez azonban csak részben igaz, ugyanis különböző alkalmakkor különböző zászlókat használnak.

Kezdjük a sort a brit nemzeti lobogóval, melyet Union Jack néven is emlegetnek - ez a zászló akkor lobog, amikor az uralkodó nem tartózkodik a palotában.

1997 előttig évszázadokon át az volt a tradíció, hogy az uralkodó távollétében bevonták a palota zászlaját, mely mindig a mindenkori uralkodó személyes lobogója volt (azaz a Royal Standard - lásd lejjebb), így a zászlórúd üresen meredezett.

1997-ben, Diana hercegnő váratlan párizsi halálakor azonban az udvar sok és komoly kiritikát kapott azért, hogy a Buckingham Palota tetején a gyász idején nemhogy nem engedték félárbócra a zászlót, de éppen nem is volt semmi sem felvonva, mivel a királynő éppen házon kívül, egészen pontosan Windsorban tartózkodott. A nagy nyomásra való tekintettel a királynő, II. Erzsébet kénytelen volt változtatni az addigi tradíción és elrendelte, hogy Diana temetése napján vonják fel a nemzeti lobogót, azt is félárbócra.

Ez a félárbócos megoldás azóta is nagyon ritka, alig néhány alkalommal eresztették félútra a zászlót az elmúlt évtizedekben, legutóbb például II. Erzsébet királynő halálakor, 2022-ben.

A másik zászló melyet a Buckingham Palota tetején használnak az a mindenkori uralkodó saját zászlaja, melyet Royal Standard néven is emlegetnek. Jelenleg ez természetesen III. Károly király magánzászlaja de minden előkelőségnek megvan a sajátja.

A szimbolikáról röviden annyit, hogy:
* a piros alapon 3 oroszlán: Anglia
* sárga alapon 1 oroszlán: Skócia
* kék alapon hárfa alak: Észak-Írország

Own work, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

1997 előtt csak ez a zászló loboghatott a Buckingham Palota (és minden más királyi rezidencia) tetején, de csak akkor, ha a koronás fő otthon tartózkodott. Félárbócra sohasem eresztették, még gyász idején sem, az egyetlen alkalom mikor másik zászlót húztak fel, az az uralkodó halálakor volt, ilyenkor ugyanis a család legkorosabb tagjának zászlaja került a rúdra, míg az utódlási ceremónia le nem zajlott vagy az új uralkodó a palotába nem érkezett.

Így történt ez II.Erzsébet édesapjának halála esetén is, ő ugyanis éppen Kenyában tartózkodott, mikor VI. George király elhunyt így átmenetileg Erzsébet édesanyja, az Anyakirálynő zászlaja került felvonásra míg Erzsébet haza nem tért.

A Royal Standard zászlóhoz még annyit hozzátennék érdekesség képpen, hogy ha az uralkodó Skóciában jár, akkor ott a skót verzióját használják, mégpedig ezt:

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more