Amikor két pápája volt Európának

Amikor két pápája volt Európának

A középkori Angliában nagyjából három "kaszt" volt elkülöníthető, akik egymásért és a társadalom egységéért más és más erőfeszítéseket tettek:
* akik harcolnak: az arisztokrácia
* akik imátkoznak: a papság
* akik dolgoznak: földművesek, mesteremberek

A középkori papság meglehetősen hierarchikusan volt felépítve, nagyon hasonlóan ahhoz ahogyan ma is működik.

Az anglikán egyház feje a mindenkori uralkodó, szakrális vezetője pedig a Canterbury érsek valamint mögötte a York-i érsek.

Angliában egészen az 1534-es évig (amikor VIII. Henrik szakított Rómával és megalapította a saját Anglikán egyházát) a pápa volt az egyház feje, ugyanis az ország - csakúgy mint Európa legnagyobb része - a katolikus vallást követett.

Érdemes azonban tudni, hogy 1305-ig a pápa Rómában székelt, 1305-től 1378-ig Avignon-ban, dél-Franciaországban, majd 1378-tól két pápa is működött egymás mellet, egyik Avignon-ban, a másik pedig Rómában. Ez a furcsa helyzet VIII Bonifác pápa és az akkori francia uralkodó Philip király elfajult vitájának lett az eredménye.

A történet ott indult, hogy VIII Bonifác pápa után az egyház élére XI Benedek került, majd őt követte V Clement aki meglehetősen szerette a franciákat, így királya Philip mély megnyugvására, egymás után nevezte ki a francia kardinálisokat, sőt mi több a pápai központot is ő telepítette Avignon-ba 1305-ben. A rengeteg francia kötődésű frissen beiktatott kardinális pedig sorra francia származású pápákat kezdett választani, akik azután még több francia kardinálist neveztek ki és így tovább...

Egészen 1378-ig, amikor is skót, a francia és a spanyol kardinálisok a pápaválasztáskor kitartottak a francia jelölt mellet, azonban az angolok, az olaszok és a németek Clement ellenében VI Urbán pápát preferálták, aki viszont Rómában rendezkedett be.

Ez a furcsa helyzet azért lehet nagyon érdekes, mert az egyházban a pápa nevezi ki az érsekeket, a püspököket és a főespereseket ami nyilván meglehetős befolyással bír a dolgok menetére. Ha esetleg egy püspök meghal, akkor angol uralkodó ugyan javasolhat a pápának utódot, de a végső döntés mégiscsak a pápa kezében van.

Nyilván mondani sem kell, hogy 1378 előtt a francia pápák meglehetősen ritkán vették figyelembe az angol uralkodók kérését, inkább a saját belső köreikből, valamelyik jól ismert, megbízható egyházi személyt nevezték ki a pozícióra, így gyakorlatilag Anglia kapott számukra ismeretlen, sokszor az angol nyelvet sem beszélő magas rangú egyházi vezetőt a nyakába.

A konfliktusnak azonban hamarosan véget vetett a már javában zajló 100 éves háború Franciaország és Anglia között (1337-1453) ami valójában 116 évig tartott és tétje a francia területen lévő angol birtokok sorsa volt.

1378-ban a pápai központ újra Róma lett és a keresztény világ a római pápa utasításait kezdte követni.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more