A londoni Tower meséi: Salisbury grófnőjének kivégzése

A londoni Tower meséi: Salisbury grófnőjének kivégzése

A történetírás szerint Salisbury grófnője 70 éves volt, amikor VIII. Henrik király halálra ítélte őt és az ítéletet a londoni Tower falai között végre is hajtották. Na de ki volt ez az idős hölgy és miért akarta őt VIII. Henrik a holtak között tudni?

Az elbeszélések szerint a grófnő 1541-es kivégzése az egyik legvéresebb esemény volt a Tower fala között, ugyanis a hölgy megtagadta hogy fejét a bitófára hajtsa mivel nem fogadta el az ellene felrótt felségárulás vádját, így a hóhért arra utasították, hogy bárhogyan is, de oltsa ki a grófné életét.

Ezután álltólag a hóhér a bárdját lóbálva kergette a hölgyet a bitófa körül majd lesújtott és a földre került testtől végül így sikerült a fejet elválasztania.

Na de nézzük is meg hogy ki volt Salisbury grófnője, azaz férjezett nevén Margaret Pole, eredeti nevén Margaret Plantagenet (1473-1541).

Margaret Pole, Salisbury grófnője / National Portrait Gallery, Public domain, via Wikimedia Commons

Margaret már 5 évesen a Tower falai közé került, amikor 1478-ban édesapját George Plantaganet-et, Clarence hercegét 28 éves korában vízbefolytás útján kivégeztette az akkori uralkodó, IV. Edvárd.

Margaret öccse, Edward Plantaganet, Warwick hercege pedig 1485-ben került ugyanitt börtönbe, amikor még csak 10 éves volt, ugyanis ő volt az akkoriban a trónra veszélyes Plantaganet család utolsó élő sarja, majd 1499-ben, 21 éves korában őt is kivégezték.

A kivégzés azért volt esedékes, mert az akkori uralkodó, VII. Henrik nagyon tartott a felcseperedő fiútól, hiszen törvényileg a fiatalnak több joga volt Anglia trónjához, mint Henriknek.

VII. Henrik király / Wikipedia Loves Art participant "va_va_val", CC BY-SA 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5, via Wikimedia Commons

Öccse halála után az ekkor már 26 éves Margaret magára maradt és bár ő is veszélyt jelentett VII. Henrik trónjára, de a problémát az uralkodó úgy orvosolta, hogy feleségül adta a lányt egy távoli rokonhoz, egy bizonyos Sir Richard Pole-hoz. Az esküvőt a 1490-es évek eleján tartották és egészen a férj 1505-ös haláláig tartott, mely idő alatt Margaret öt gyermeket szült, négy fiút és egy lányt.

1509-ben azután újabb uralkodója lett az országnak, mégpedig VIII. Henrik, aki láthatóan szívén viselte a szegény özvegy nehéz sorsát, így életjáradékot biztosított számára és megtette Salisbury grófnőjének. Később ő lett VIII. Henrik és Aragóniai Katalin lányának, Máriának a nevelőnője.

Amikor azonban Boleyn Anna miatt VIII. Henrik és Katalin válására került sor, Margaret hűséges maradt Máriához ami megágyazott későbbi rossz sorsához. Boleyn Anna kérésére sem adta át az ékszereket melyek Máriát illették így nevelőnői állásából is eltanácsolták, bár a karakán grófnő ekkor sem tágított és elvállalta, hogy saját költségén ugyan de továbbra is a gyermek mellett marad.

Amikor azután Boleyn Anna is távozott az élők sorából, Salisbury grófnője újra bejáratos lett a palotába, igaz nem fogadták őt teljes bizalommal, főleg azután nem, hogy fia Reginald Pole akiből később kardinális lett, tapintatlan módon egy könyvet küldetett VIII. Henriknek Olaszországból, melyben elítélően írtak Anglia királyáról, mert szakitott a Római katolikus egyházzal.

Reginald Pole kardinális / Sebastiano del Piombo, Public domain, via Wikimedia Commons

Erről a történetről, azaz hogy hogyan lettek az angolok római katolikusból anglikánok, ide kattintva tudhasz meg többet.

A könyv érthető módon felbőszítette VIII. Henriket és a francia nagykövettel bizalmasan folytatott beszélgetése alatt szóba is hozta, hogy szándékában áll a Pole családot teljesen megsemmisíteni.

1538-ban a grófnő két fiát Henry-t és Geoffrey-t letartóztatták, édesanyjukat otthonában kihallgatták majd otthonát át is kutatták azzal a váddal, hogy bizonyára összeköttetésben áll római katolikus kémekkel.

Egy évvel később a Tower of London melletti kis dombon, a Tower Hill-en Henry Pole-t kivégezték, miután bizonyítottá vált, hogy testvérével együtt cselszövést terveztek az állam ellen. A vádló maga Geoffry Pole volt, az édestestvére, akit annyira megfélemlítettek, hogy először öngyilkosságot akart elkövetni, majd pedig mindent bevallott, azt is amit el sem követtek, sőt mi több magával rántott néhány másik ártatlan embert is. Őt később elengedték és azonnal el is menekült az országból.

Még ugyanebben az évben Margaretet is perbe fogták, a Towerben tartották fogva de a parlament megszavazta, hogy a Pole család elleni minden vádat ejteni kell. Sokáig nem történt semmi, bár mindenki biztosra vette, hogy Margaret hamarosan szabadulhat börtönéből. Nem így lett, VIII. Henrik nem engedte szabadon a nőt, ezzel is sakkban tartva Reginald nevű fiát, aki anno a könyvet küldte. Az uralkodó személyes ügyének tekintette, hogy családtagjai kiírtásával büntesse Reginaldot a kardinálist.

VIII. Henrik király / Hans Holbein the Younger, Public domain, via Wikimedia Commons

Két év múlva, 1541. május 27-én a 70 éves Margaret megtudta, hogy még aznap fejvesztés okán a kivégzője elé kell álljon, ahol azután lezajlott a bevezetőben említett bizarr jelenet. Annak ellenére, hogy Margaret végakarata szerint Bornemouth-ban a Christchurch Priory-ban szeretett volna nyugodni, VIII. Henrik ezt sem teljesítette, testét a Tower of London falain belül található St. Peter and Vincula templom oltára elé földeltette el.

Magáról a kivégzésről nincsenek írásos emlékek, így hát csak arra hagyatkozhatunk amit az utókor történetmondói ránk hagyományoztak, de bárhogyan is történt, az eset kirívóan kegyetlen még egy olyan korban is, ahol nem kellett sok hozzá, hogy a legszörnyűbb büntetést szabják ki egy gyanusítottra.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

Read more