A London Zoo története

A London Zoo története

Egy korábbi bejegyzésemben már meséltem a Tower of London kertjében éldegélő (időnként csak tengődő) egzotikus állatokról, mely írást ide kattintva meg is találjátok.

Ez a mostani bejegyzés pedig mitegy tekinthető az előző folytatásának is, ugyanis visszatérünk 1830-ba, valamint 1835-be amikor is szigorúan lezárt és többször is ellenőrzőtt fontos szállítmányok hagyták el a Tower of London épületét. A rakomány nem volt más, mint az évszázadokon keresztül itt tartott vadállatok nagy része, egészen pontosan 150 példány vegyesen oroszlánokból, párducokból, leopárdokból, tigrisekből és medvékből, melyek a szintén londoni Regent's Parkba tartottak.

Tower of London  / Bob Collowan, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Ezek az első beköltözők voltak a mai is működő London Zoo azaz a londoni állatkert első lakói.

A feljegyzések szerint az első egzotikus állat, egészen pontosan egy oroszlán, 1200 környékén érkezhetett a Tower-be. Amikor 1235-ben újabb három vadállat, ekkor éppen leopárd érkezett a II. Frederic római császár ajándékaként III. Henrik király udvarába, majd egy évvel később a norvég királytól egy "fehér medve" melyet valószínúleg ma jegesmedveként azonosítanánk, az angolok nagy szükségét érezték, hogy az állatok számára elfogadható életteret alakítsanak ki az erődítmény falain belül. Ez lett az évszázadokon keresztül ismert és kedvelt Menagerie.

A gyűjtemény legérdekesebb darabja 1255-ben érkezett IX. Lajos francia király udvarából és ez az állat nem volt más, mint egy Afrikai elefánt.

Az idők során a Towerben tartott egzotikus állatok látszáma csak emelkedett, 1330-től már egy külön szárnyban, a ma már nem létező Lion Tower-ben azaz (Oroszlán toronyban) voltak elszállásolva, mely a következő 500 évre is az otthonuk maradt.

A 16. századtól már látogatókat is a gyűjtemény közelébe engedtek, de ami igazán nagy változást hozott, az a 17. századi I. James király érdeklődése, aki nem csak szaporította az itt élő állatok számát, de lakóhelyüket is jelentősen kibővítette. Igaz a király ellen szól, hogy oroszlánjait rendszeresen "csatába" küldte a Tower zöld gyepén kutyák, medvék, bikák és vaddisznók ellen is, hogy legyen az udvarban egy kis szórakozás és személyes sértésnek vette, amikor a két összeengedett állat mégsem akart élet-halál küzdelmet vívni egymással.

Az etetési idő mindig nagy látványosságnak számított, főleg a látogatók körében, akik a belépőjegyet megválthatták kisebb testű kutyákkal is, melyeket azután felfaltak a vadállatok. Alkalmanként balesetek is történtek, mint pl. 1686-ban amikoris az egyik állatgondozó kislányának a karját tépte le egy oroszlán.

A 18. század végére azonban a majmok lettek a Menagerie legfőbb látványosságai, akik közé az első komolyabb baleset megtörténtéig minden további óvintézkedés nélkül engedték be a látogatókat.

1741-ben egy teljes körü feljegyzést készítettek az állatokról, első ízben említve a nevüket is, mely valjuk be nem volt túl fantáziadús:
* oroszlánok: Marco, Phillips, Nero, Jenny, Nanny
* leopárd: Will
* párduc: Jenny
* tigrisek: Will, Phillis, Dick

Sajnos a 19. századra a Tower-be élő állatok száma erősen megcsappant, nem maradt csak négy oroszlán, egy párduc, egy leopárd, egy grizzly medve és egy tigris. 1822-ben tettek ugyan egy kisérletet és újra hoztak 280 egyedet 60 különböző fajból, de nyolc évvel később, 1830-ban a tervek már készen voltak arra nézve, hogy az állományt átadják a frissen alakult Zoological Society of London-nak, akik a Regent's Park területén hoztak létre egy új gyűjteményt.

Hamarosan a Towerben álló Oroszlán tornyot is lebontották, bár nemrégiben egy ásatás során előkerült két 14. századi oroszlán koponya, emlékeként az erődítmény legfurcsább lakóinak.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf