Évszázadokkal ezelőtt a londoni Tower nem csak lakhelyül szolgált az éppen aktuális uralkodónak de a masszív falakon belül egy olyan egzotikus állatkertet is létrehoztak, melynek lakóival a londoniak azelőtt nem találkozhattak. A furcsa teremtményekről meglepő történetek keringtek a városban.

alt
tourist-destinations.com

A strucc aki szögeket eszik
A Towerben sok más állat mellet - akkoriban - különlegesnek tartott struccokat is tartottak, közülük az egyik azonban 1791-ben sajnálatos módon elhalálozott. A kor tudósai összegyűltek, hogy szemügyre vegyék az állatot és annak belső szerveit, amikor is szögeket találtak a gyomrában. A látogató tömegek meg voltak győződve róla, hogy az állatok képesek a fémeket megemészteni ha már egyszer megették őket, így továbbra is előszeretettel dobáltak eléjük apró fémtárgyakat, szögeket, holott a madár halálában valószínűleg pont ezek a tárgyak játszottak szerepet.

pinterest.it/pin/408420259931134339

Martin a grizzly medve
1811-ben III. György király uralkodása alatt egy grizzly medve érkezett a Towerba, ajándékkép a Hudson Bay Company-tól, mely kanadai cég ma is működik. A vállalkozás alapvetőn állati szőrök kereskedésével foglalkozik, így nem meglepő hogy épp egy medvére esett a választás amikor ajándékozásra került a sor. A maci sokáig élt az erődítmény kertjében, mígnem aztán a londoni Regent’s parkban üzemelő állatkertbe költözött ahol 1838-ban elhalálozott.

alt
zyzixun.net

A borozgató elefánt
A legnagyobb méretű állati ajándék 1255-ben érkezett III. Henrik király számára, ami nem más volt mint egy hím Afrikai elefánt, IX. Louis francia király ajándéka. A fáma úgy tartja, hogy az évekig a Towerben élő elefánt a téli napokon víz helyett bort kapott inni, ugyanis a hideg napokat a szabadban kellett átvészelje így szüksége lehetett egy kis belső melegítésre. Természetesen ez a kiváló ötlet mégsem volt olyan kiváló és az élete nagy részét delíriumban töltő szomorú elefánt 2 éven belül elpusztult.

alt
owips.com

A jegesmedve aki a Temzében halászgatott
A norvég Haakon király 1252-ben III. Henrik királynak adományozott egy ’fehér medvét’ melyet ma leginkább jegesmedveként tudunk beazonosítani. Ez a medve azonban igazán szerencsésnek tekinthető a többi fogságban tartott állathoz képest, ugyanis a történet szerint kapott egy jó hosszú fém láncot a lábára, mely elég mozgást engedett neki ahhoz, hogy alkalma legyen a Temzében megmártózni és ott halakat fogni kedvére.

alt
thedibb.co.uk