A londoni Tower meséi: az egzotikus állatkert

A londoni Tower meséi: az egzotikus állatkert

Évszázadokkal ezelőtt a londoni Tower nem csak lakhelyül szolgált az éppen aktuális uralkodónak de a masszív falakon belül egy olyan egzotikus állatkertet is létrehoztak, melynek lakóival a londoniak azelőtt nem találkozhattak. A furcsa teremtményekről meglepő történetek keringtek a városban.

A strucc aki szögeket eszik
A Towerben sok más állat mellet - akkoriban - különlegesnek tartott struccokat is tartottak, közülük az egyik azonban 1791-ben sajnálatos módon elhalálozott. A kor tudósai összegyűltek, hogy szemügyre vegyék az állatot és annak belső szerveit, amikor is szögeket találtak a gyomrában. A látogató tömegek meg voltak győződve róla, hogy az állatok képesek a fémeket megemészteni ha már egyszer megették őket, így továbbra is előszeretettel dobáltak eléjük apró fémtárgyakat, szögeket, holott a madár halálában valószínűleg pont ezek a tárgyak játszottak szerepet.

photo by Rujhan Basir on Pixabay

Martin a grizzly medve
1811-ben III. György király uralkodása alatt egy grizzly medve érkezett a Towerba, ajándékkép a Hudson Bay Company-tól, mely kanadai cég ma is működik. A vállalkozás alapvetőn állati szőrök kereskedésével foglalkozik, így nem meglepő hogy épp egy medvére esett a választás amikor ajándékozásra került a sor. A maci sokáig élt az erődítmény kertjében, mígnem aztán a londoni Regent’s parkban üzemelő állatkertbe költözött ahol 1838-ban elhalálozott.

Photo by Marc-Olivier Jodoin on Unsplash

A borozgató elefánt
A legnagyobb méretű állati ajándék 1255-ben érkezett III. Henrik király számára, ami nem más volt mint egy hím Afrikai elefánt, IX. Louis francia király ajándéka. A fáma úgy tartja, hogy az évekig a Towerben élő elefánt a téli napokon víz helyett bort kapott inni, ugyanis a hideg napokat a szabadban kellett átvészelje így szüksége lehetett egy kis belső melegítésre. Természetesen ez a kiváló ötlet mégsem volt olyan kiváló és az élete nagy részét delíriumban töltő szomorú elefánt 2 éven belül elpusztult.

photo by Viviane Monconduit on Pixabay

A jegesmedve aki a Temzében halászgatott
A norvég Haakon király 1252-ben III. Henrik királynak adományozott egy ’fehér medvét’ melyet ma leginkább jegesmedveként tudunk beazonosítani. Ez a medve azonban igazán szerencsésnek tekinthető a többi fogságban tartott állathoz képest, ugyanis a történet szerint kapott egy jó hosszú fém láncot a lábára, mely elég mozgást engedett neki ahhoz, hogy alkalma legyen a Temzében megmártózni és ott halakat fogni kedvére.

photo by echoyan on Pixabay

Jelenleg a háziállat szerepét a hollók töltik be a Tower falain belül, de ők maradnak ugyanis jelenlétük a legenda szerint rendkívül fontos a monarchia fennmaradása szempontjából!

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabfcover: photo by Adam Evertsson on Pixabay

Read more