Mint minden királyi háznak, a brit földön uralkodó Windsor családnak is megvan a maga királyi címere, melynek használatára azonban csak és kizárólag az uralkodó, II. Elizabeth jogosult.

A cimer maga több szimbólumot is tartalmaz, vegyük is őket sorba:

  • a pajzs első és negyedik mezője vörös színű, rajtuk három balra néző arany oroszlánnal - ezek jelentik Angliát
  • a pajzs második negyede arany színű egy ágaskodó vörös oroszlánnal, amelyet vörös liliomos keret vesz körül - ez jelenti Skóciát
  • a pajzs harmadik negyede kék színű, benne arany hárfával - ez jelenti Írországot
docplayer.es

A pajzsot a legmagasabb brit rendjel, a Térdszalag-rend kék színű öve veszi körül, amelyen arany betűkkel a „Honni soit qui mai y pense” (franciául: Szégyen arra, aki rosszat gondol róla) felirat olvasható, bár magának a térdszalag rendnek a létrejötte is egy megmosolyogtató történet. :)
Az angol Térdszalagrend, avagy egy harisnyakötő karrierje

A pajzs tetejét egy aranyszínű sisak díszíti, azon pedig egy koronázott brit oroszlán álldogál. A sisak mellett kétoldalt fehér hermelin prém látható mely szintén a királyi tisztség egyik jelképe. A hermelin arany színű liliom szirmokkal keveredik, mely a francia címertörténelem egyik legősibb szimbóluma, mi leginkább „Anjou liliom” néven ismerjük.

britannica.com

A pajzsot két oldalról egy arany oroszlán (Anglia) és egy láncra vert ezüst egyszarvú (Skócia) tartja, míg maga a pajzs és annak tartói egy zöld dombon állnak. Az egyszarvút a történelem során mindig egy erőszakos, veszélyes fenevadnak tartották, ezért ábrázolják a címeren is lánccal a nyakában. A domb aljában színes virágokat láthatunk, a lila a bogáncs Skócia szimbóluma, a négylevelű lóhere Írországé míg a piros-fehér Tudor-rózsa Angliát jelképezi.

Az alul futó arany színű szalagon „Dieu et mon droit” (franciául: Isten és jogom) felirat olvasható.

King's Manor, York / encirclephotos.com

A brit kormány a nemzeti egység jeleként használja a királyi címert, illetve annak a kormány részére engedélyezett változatát, amelyen nem tüntetik fel sem a sisakot, sem a hermelineket, sem az oroszlánt és még a zöld dombot sem.

Az uralkodó azonban királyi felhatalmazást adhat bizonyos vállalkozások részére, amelyek így a királyi udvar beszállítóivá válhatnak és szintén feltüntethetik a királyi címert levélpapírjukon vagy áruik csomagolásán, járműveiken. Ilyen cég például a Boots, a Cadbury, a Cartier, a Fortnum & Mason, a Land Rover, a Nestle, a Procter & Gamble, a The Ritz, a Twinings, a Waitrose, a Weetabix és még sokan mások.
Ahol a királyi család is szívesen vásárol: Royal Warrant

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota