Ahol a királyi család is szívesen vásárol: Royal Warrant

Ahol a királyi család is szívesen vásárol: Royal Warrant

London városa sok mindenben első a világon így akkor is előkelő helyet foglal el, ha az a kérdés, az emberek hol szeretik leginkább elkölteni a pénzüket. Londonban minden nagyobb, szebb, minőségibb és elegánsabb gondolják sokan, miközben valószínűleg szimplán csak drágább.

Mégis nagyon sokan vonzódnak azokhoz a boltokhoz ahol a híresek és gazdagok vásárolnak, remélve hogy így a pénzükért ők is részesei lehetnek legalább egy csipetnyi kis luxusnak.

Az iyen kiemelkedő boltok netovábbját azonban mégis csak az a maréknyi üzlet jelenti, amelynek kirakatában a Royal Warrant emblémája díszeleg, ami szabad magyar fordításban valahogy úgy hangozhat, hogy ‘A Királyi család által jóváhagyott minőség’.

Ezt a kitüntető címet csak és kizárólag a legjobb királyi beszállítók birtokolhatják, azaz azok a cégek, akik a királyi család tagjainak szállítanak különböző termékeket, akár a palota mindennapi szükségleteit kielegítendő akár a királyi fennségek magánhasználatára. Hiába napjaink sztárcsináló őrülete, mégiscsak ezek a patinás cégek számítanak a legjobbaknak és ők maguk is kitüntetett tisztelettel bánnak a címmel.

A Molton Brown kozmetikai márka a királyi család illatszer beszállítója, így jogosult a királyi címer használatára (Molton Brown Ltd, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons)

Már a középkor óta létezik ez a megkülönböztető királyi elismerés, a legelsőt maga II. Henry adományozta 1155-ben a Weavers cégnek, akik a királyi udvarban szolgálók egyenruháit szállították.

A növekvő számú minőségi beszállító miatt az elkövetkezendő évszázadok alatt a cím birtokosainak száma is növekedett, mígnem maga az embléma és az adományozás rendje Viktoria kiralynő alatt elnyerte végleges formáját, azt amely mai nap is használatban van.

Minden korban kitüntetett figyelemmel adományozták a címet, mely az adományozott számára szinte felbecsülhetetlen verseny előnyt szerzett a piacon, míg a királyi család számára biztosította a folyamatos és megbízható minőséget, kizárva így a csalókat és silány minőségű árut előállító cégeket a királyi beszállítók közül.

A jelenlegi szabályozás szerint csak a három legidősebb királyi fennség adományozhatja a címet, melyet jelenleg hozzávetőleg 800 üzlet és szolgáltató birtokol. Ahogyan az már a középkorban szokásként kialakult, a fiatalabb királyi családtagok nem jogosultak a cím adományozására, így például a trónörökös, William herceg sem.

Érdekesség azonban, hogy közvetve mégiscsak adományozóvá vált, ugyanis II. Erzsébet gyémánt jubileumi ünnepsége azaz 60 éves uralkodása évében 2012-ben a hercegi pár, William és Kate a londoni Goring Hotel vendégszeretetét élvezték, amelynek szolgáltatásaival olyannyira meg voltak elégedve, hogy a nevükben végül maga a királynő biztosított egy minőségi tanusítványt a szállodának.

Annak érdekében, hogy egy üzlet megkaphassa és használhassa a Royal Warrant of Appointment kitüntető címet természetesen vagy árut vagy szolgáltatást kellett nyújtson a királyi háznak, a lehető legmagasabb minőségben, de nem régebben mint az elmúlt 5 év. Magát a címet 10 évre adják, melyet lejárata előtt felülvizsgál az udvari kamarás és dönt a meghosszabbításról vagy a visszavonásról.

Történt egy meglehetősen bizarr visszavonasi döntés még 2000-ben, mikor három évvel Diana hercegnő es a Harrods tulajdonos fia Dodi al Fayed tragikus autóbalesete után az édesapa Mohammed al Fayed néhány sértő gyanúsítást tett a balesettel kapcsolatban, utalva Fülöp herceg esetleges részvételére az előkészületekben. Fülöp természetesen nem hagyta szó nélkül a gyanúsítgatást és a kiadott négy címet azonnal visszavonta a Harrods áruháztol, melyet a tulajdonos al Fayed nagy média érdeklődes közepette bosszúból fel is gyújtott.

photo by Pond Juprasong on Unsplash

Na de akkor lássunk is néhányat a királyi család kevelt beszállítói közül, úgymint:

 • A W Hainsworth (1783) - kelmekészítő cég
 • Hatchard könyvesbolt (1797) mind a három legidősebb királyi fenség adományozott egy-egy Warrantot
 • Gibson Saddlers (1900-as évek eleje) aki a királynő lovagló felszerelését szállítja
 • Fulton Umbrellas (1956) a királynő számtalan esernyőjének a szállítója
 • Albert Amor (1900-as évek eleje) híres 18-19. századi brit és európai porcelán kereskedő
 • Anderson & Sheppard (1900-as évek eleje) méret utáni szabóság
 • Berry Bros. & Rudd (1698) az ország legrégebbi bor és rövidital kereskedő cége
 • C. John (1933) az antik szőnyeg és faliszőnyeg kereskedő cég
 • Farlows (1840) akik a horgász-felszereléseket és öltözeteket szálltják
 • Fortnum & Mason (1707) a különleges és minőségi élelmiszerek áruháza
 • Jack Barclay (1927) a világ legrégebbi Bentley dealer cége
 • Lock Hatters (1676) a világ legrégebbi kalap kereskedő cége
 • de van a kitüntettek között sok minden más mellett fegyverkereskedés, homeopátias gyógyszereket áruló gyógyszertár és kelmetisztító is.

A történethez hozzá tartozik, hogy a királyi család közvetlen közelében tevékenykedő szolgáltatók, nem részesülhetnek a megtisztelő címben, úgymint a királyi bankárok, brókerek, doktorok vagy ügyvédek.

Ide kattintva eljuthatsz a hivatalos egyesülethez, ahol a legtöbb Royal Warrant tulajdonos céget megtalálod.

De arra is nagyon kell vigyázni, hogy a beszállító cégektől semmiféle személyes információ ne szivároghasson ki a királyi család tagjairól, mert az azonnal a megtisztelő cím visszavonásához vezet. Ez történt a Rigby and Peller nevű fehérneműket gyártó céggel is, ugyanis a tulajdonos 2017-ben megjelentetett egy könyvet, amelyben néhány mondatot szentelt őfelsége és a fehérneműk kapcsolatának, amit utólag persze mélységesen megbánt.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Ashton Mullins on Unsplash

Read more