A brit Húsvéti zsemle (cross bun) tradíciója

A brit Húsvéti zsemle (cross bun) tradíciója

Az Egyesült Királyság keresztény ország, még ha nem is fogadják el a Vatikán fennhatóságát és nem tekintik a római pápát Isten földi helytartójának. 1532-ben történt egy törés, mely az anglikán egyház megalapításával járt, innentől kezdve náluk az egyház vezetője a mindenkori uralkodó, azaz jelenleg (2023) III. Károly király. Erről a helyzetről többet megtudhattok, ha ide kattintotok.

James Coleman on Unsplash

Azonban mint minden másik keresztény közösségben, a Húsvéti időszak náluk is kiemelkedően fontos, és számos szokás is kapcsolódik hozzá.

Nagypénteken - azaz a Húsvét előtti utolsó pénteken - amikor Jézus Krisztus kínszenvedésére, kereszthalálára és temetésére emlékeznek, a britek a tradicionális Húsvéti zsemléjükkel, azaz a cross bun-nal kezdik a napot. Ez a kis zsemle általában aszalt gyümölcsökkel és különböző fűszerekkel készül, a tetejére pedig egy keresztet rajzolnak.

by Jasmine Waheed on Unsplash

A legendárium szerint a zsemlék fogyasztása egészséget és gyarapodást hoz a családnak, az ezen a napon sütött zsemlék pedig állítólag a megromlástól is védve vannak. Ha tejjel fogyasztják őket akkor állítólag bármilyen emésztési problémát is kikúrálnak ezen a napon. Ha a házban felakasztva tárolják őket, akkor pedig a lakástüzektől óvnak, de ehhez minden évben nagypénteken frissre kell őket cserélni.

Ha tengerészek vitték őket a tengerre, akkor megóvhatták vele magukat a hajótöréstől, de használatos volt barátságok megszilárdításához is, főleg ha átadás előtt egy csókot leheltek a zsemlére.

by Maddi Bazzocco on Unsplash

Magához a naphoz is tartoznak babonaságok, ugyanis úgy tartották, hogyha ezen a napon ültetnek kukoricát, borsót, babot akkor azok a növények sokkal egészségesebben szökkennek szárba mint társaik.

by PhotoMIX Ltd. from Pexels

Viszont mindenki közül a legszerencsésebbek azok voltak, akik ezen a napon születtek, ugyanis nem csak jóstehetségre tettek szert, de védve voltak a vízbefúlás ellen is.

Ezen a linken megtalálhatjátok a zsemlék receptjét is, ha esetleg megpróbálnátok elkészíteni: Traditional Hot Cross Buns

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: by Pixabay

Read more