Biztosan sokan vagytok akik boldogan követitek a wimbledoni játszmákat a televízióban - a szerencsésebbek akár a helyszínen is - de valószínűleg a háttérben megbújó érdekességekről nem sokat hallottatok még.

Labdák
A 2016-os bajnokság ideje alatt 54 250 Slazenger típusú labdát használtak el, ami nem csekélység. Tárolásukat komolyan szabályozzák, a hőmérséklet minden esetben 20 celsius kell legyen. A raktárból frissen kigurult labdákat csak az első 7 szett után lehet játékba állítani, ugyanis idő kell nekik míg a környezet hőmérsékletét átveszik, ezután már csak minden 9. szett után cserélik őket. A bajnokság befejezése után a használt labdákat természetesen meg is lehet vásárolni a teniszközpont boltjában, hiszen azok tulajdonképpen alig használtak. Egy hármas csomag £2.50 de természetesen minden befolyt penni alapítványokhoz kerül.

alt
wallpapercave.com

Kiszolgálás
Wimbledon az egyik legnagyobb olyan sport rendezvény, ahol komoly étel és ital kiszolgálás is folyik, ebben hozzávetőleg 1 800 fős személyzet segítkezik. Egy átlagos évben nagyjából 235 000 pohár alacsony alkoholtartalmú nyári frissítőt, 142 000 adag epret és 28 000 üveg pezsgőt fogyaszt a közönség. Az eper természetesen a legjobb minőségű Kent megyei termés, mindig frissen érkezik, játéknapokon úgy reggel 5.30 körül.

alt

Centre Court (azaz a középső pálya) teteje
A Centre Court-on folyó játszmákat majdnem 15 000 ember követheti figyelemmel a helyszínen, ezért nagyon fontos, hogy kellemes környezetet biztosítsanak így másodpercenként és személyenként 8 liter friss levegőt fújnak a térbe. A pályát fedő tető eső esetén 10 perc alatt bezárható.

alt
wikiwand.com

Szervák
Minden idők leggyorsabb wimbledoni szervája Taylor Dent nevéhez fűződik ez 2010-ben elérte a 148 mph (azaz 237 km/óra) sebességet. A nők közül Venus Williams volt az aki 2008-ban 129 mph (azaz 206 km/óra) sebességre gyorsította a labdát.

Személyzet
A bajnokság mintegy 6 000 főnyi személyzetet foglalkoztat, köztük 1 800 vendéglátó személyzet, 305 takarító, 700 biztonsági őr, 7 labda kiadó és 250 labdaszedő fiú és lány. A labdaszedő pozícióra egyébként elég nehéz bekerülni, évente hozzávetőleg 750 ember jelentkezik de csak alig harmadukat válogatják be egy hosszú és alapos betanítási procedúra után.

alt
sportsturf.eu

Kártevők elleni védekezés
Rufus, a wimbledoni pályák felelős sólyom madara a galambokat tartja távol. Különleges kiképzése után feladata a minden napi járőrözés, rajta múlik hogy játék alatt a pályák környéke galambmentes legyen.

alt
samsuntenis.com

Eső
Wimbledon időjárásának megfigyelése a feljegyzések szerint 1922-ben kezdődött, azóta csak 7 bajnokság zajlott le eső miatti megszakítások nélkül. Ha a tetőt kénytelenek bezárni, akkor a játékot nagyjából 30 percre fel kell függeszteni már csak hogy a belső környezet stabilizálódását megvárhassák.

alt

Közönség
2015-ben a helyszínen 484 391 ember követte a bajnokságot az összesen 13 napon át tartó mérkőzések alatt. Az Egyesült Királyságban a BBC rendelkezik egyedül közvetítési jogokkal, de világszerte több millió ember követi a játékot.

alt
inews.co.uk

Díjak
A teljes nyeremény 2015-ben 26 és fél millió font volt, ebből 1.88 milliót kapott a egyes döntők bajnoka, de az első fordulóban kiesett egyesek is nagyjából 30 000 fonttal gazdagodtak.

A wimbledoni játékok honlpja: www.wimbledon.com