Biztosan nagyon érdekel, hogy hogyan is lehetett a valóságban ez a történet a macskákkal és a ginnel. Annyit elöljáróban elmondhatok, hogy az emberiség történelmében elég sok példát látunk arra, hogyha valami nehezen hozzáférhető, netán illegális, az emberek mindig megtalálják a módját, hogy mégse legyen akadálya megszerezni vágyaik tárgyát. Nos a gin és a macska története is egy hasonló időszakban született...

en.wikipedia.org

Időutazásunkban vissza kell menjünk az 1700-as évek Londonába, amikor is a városban élt egy bizonyos ír származású Captain Dudley Bradstreet nevű ember. Foglalkozását tekintve besúgó volt, ugyanis azokban az időkben rendkívül fontos volt a jakobinus forradalmárokat megfigyelni és róluk jelentést készíteni a királyi udvar számára.

Hogy pontosan mi is volt ez a jakobinus mozgalom?
1649-ben Angliában polgári forradalom tört ki, melynek eredményeként kivégezték az akkori Stuart uralkodót, I. Károlyt és az ország államformája köztársasággá változott. Erről a történetről bővebben itt olvashattok: Véres londoni történelmi helyszín: a Banqueting House
A köztársaságnak (melynek ura Oliver Cromwell volt, a Lord Protector) a kivégzett király fiának, II. Károlynak 1660-as visszahívása vetett véget. Neki azonban egész uralma során alkukat kellett kötnie a parlamenttel, és mivel a parlamenti mozgalom egyáltalán nem érezte magát vesztesnek, egy újabb polgárháború veszélye folyamatosan ott volt a levegőben.

II. Károly király / hu.wikipedia.org

A helyzet II. Károly király halálával 1685-ben odáig fajult, hogy testvérének és utódjának II. Jakabnak menekülnie kellett az országból amikor hamis propagandával elhitették az emberekkel, hogy a katolikus Jakab el akarná törölni a protestáns (anglikán) államegyházat. Jakab menekülése után ellenfelei 1689-ben meghívták a holland származású Orániai Vilmos herceget a trónra, aki felesége Mária - a regnáló Jakab király lánya - révén jogosult is volt a címre, amit III. Vilmos király néven meg is kapott.

III. Vilmos király / en.wikipedia.org

Az új helyzetben azonban korántsem érezte magát mindenki annyira kitűnően, ugyanis a Stuart-dinasztia elűzése minden kétséget kizáróan jogtalan volt. Az illegalitásban ezért összefogás szerveződött az elűzött Jakab király mellett, ez lett a jakbinus mozgalom.

II. Jakab király / rct.uk

Na szóval a már korábban említett ír származású Captain Dudley Bradstreet nevű ember ezt a földalatti mozgalmat tartotta szemmel és jelentett róla a királynak III. Vilmosnak, valamint az akkoriban virágzó illegális gin kereskedelmet is közelről figyelte. Olyannyira közelről, hogy utolsó £13-ját a londoni Holborn városrészben működő Langdale's Distillery-ben ginre költötte és e mellé még beszerzett egy nagyobbacska, faragott macska formát mintázó fatáblát is. Ezt a fatáblát azután lakásának utca felöli ablakába szögelte, hátulról pedig a macska mancsa alá egy tölcsért erősített.

barcelonagin.com

Megfogadott néhány utcán lézengó alakot, hogy terjesszék el a környéken, hogy a macska mancsa alól gint lehet kapni, így már másnap beindult az üzlet. A vásárlók a macska száján át bedobták az összeget, a mancsa alól pedig megkapták az adag gint.

Ez a Bradstreet nevű alak azonban tudtán kívül mozgalmat indított, a furfangos illegális gin mérések a városban egyre másra terjedni kezdtek, az emberek bizonyos házak előtt megállva a macskát hívták. Ha bentről felhangzott a "miaú" akkor tudták, hogy helyben vannak, ott biztosan lehet csempészett gint vásárolni. Az emberek azután hamarosan elkezdték Old Tom néven emlegetni a csempész gint, a macska formára utalva ezzel, ami azért érdekes, mert egyébként a mai napig lehet londoni szeszfőzdéből származó Old Tom nevű gint vásárolni.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: Susanne Jutzeler, suju-foto from Pixabay