Virtuális városnézés Londonban: a greenwich-i Festett csarnok

Virtuális városnézés Londonban: a greenwich-i Festett csarnok

Greenwich városrész London egyik kincsebányája ha városnézésről van szó, nem csak történelmileg igen fontos helyszín de sajátos bájával és hangulatával mindenki szívét rabul ejti.

Ebben a remek forgatagban az egyik igen kiemelkedő épület az Old Royal Naval College (azaz a Régi Királyi Haditengerészeti Főiskola), melynek története több mint 500 évre tekint vissza.

by Robert Bye on Unsplash

Mielőtt a ma látható épület ide került volna, a helyszínen már 1443-ban palotát építtetett Gloucester grófja (Palace of Placentia), aki akkoriban VI. Henrik kiskorú király helyett mint régens - családilag pedig nagybácsi - vezette az országot. Később felségárulás okán kiesett az időközben felcseperedett Henrik kegyeiből és ahogyan azt Shakespeare a VI. Henrik című művében megírta, valószínűleg gyilkosság áldozata lett.

A történelem azonban ezután is sok szálon kötődött az épülethez , ugyanis többek között itt született maga VIII. Henrik király (1491), első szülött lánya Mária (1516, édesanyja Aragóniai Katalin) valamint második lánya Erzsébet is (1533, édesanyja Boleyn Anna).

by Riffat Muntaz on Unsplash

A palota az angol polgári forradalom időszakában (1642–1651) a köztársaág pártiak felügyelete alá került akik múltját nem tisztelve, működtettek benne kekszgyárat valamint hadifogoly börtönt is. Amikor azonban a forradalomnak leáldozott és az országban visszaállították a monarchiát, az új király II. Károly pártfogásába vette a helyszínt.

A palota újáépítése 1660-ban kezdődött, építőmestere pedig John Webb lett, de végül azonban csak a keleti részét renoválták s végül nem használták királyi rezidenciaként sem. A palota többi részét azután elbontották és a telek egészen addig üresen állt, mígnem 1694-ben hozzáfogtak a Greenwich Hospital (azaz a Greenwich kórház) megépítésének.

Az épület-komplexum azután 1873-ban vált Greenwich Royal Naval College néven eggyé, amikor Portsmouth-ból átköltöztették ide az intézményt.

by Derek Sewell on Pixabay

Az Old Royal Naval College épületében azonban van valami igazán izgalmas is, melyet 1707 és 1726 között készített el Sir James Thornhill korabeli festőművész, ez pedig nem más mint a The Painted Hall (azaz a Festett csarnok). A maga nemében ez az egyik legmonumentálisabb festett barokk belső tér az országban, melyet úgy is emlegetnek, mint "Nagy-Britannia Sixtus-kápolnája".

Maga a terem az idők során több ceremóniális eseménynek is helyt adott, de ezek közül is a legkiemelkedőbb talán Nelson Admirális temetési szertartása volt 1806-ban, a padlón pedig ma is látható a jel ahol akkoriban a koporsó pontosan állt.

A több mint 3500 nm-nyi felületen mintegy 200 festett alak látható, akik britannia politikai személyiségeiről, tudományos és kultúrális eseményeiről valamint a haditengerészet és a kereskedelmi vállalkozások törekvéseiről mesélnek.

A festett műkincs restaurálási munkái 2019-ben, £8,5 milliós költséggel készültek el végre és azóta a nagyközönség újra láhatja azt. Az internet segítségével pedig a távolból is szemügyre vehetjük a termet, a 360-as technológiának köszönhetően az élmény egészen lenyűgöző. Ide kattints, ha látni szeretnéd.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Kai Dahms on Unsplash