London tele van érdekes történelmi helyszínekkel, de ezek közül is kiemelkedik egy, mely a Banqueting House névre hallgat. Az épület a Whitehall-on található, azaz azon a széles úton, mely a Parlamenttől vezet a Trafalgar térig.

alt
hirespace.com

Maga a Whitehall jelenleg különálló épületek sora, melyeken elsősorban a kormányhivatalok, miniszteriumok és maga a miniszterelnöki rezidencia is osztoszkodik. Nem volt ám ez mindig így, ugyanis 1622-ben egy monumentális építkezés végére tettek pontot a területen. Ekkoriban az uralkodó I. James volt (más néven a skótok királya is IV. James néven), aki boldogan tekintett le a befejezett építkezésre, ugyanis ezzel létrehozta a ’Palace of Whitehall’ épületegyüttest, mely korának legnagyobb méretű palotája lett.

alt
hrpwpblogscdn.azureedge.net

Igen, jól gondoljátok, az egész terület egyetlen nagy palotává változott a mai Parlament és a Trafalgar tér között. A palota épületei nagyon impozáns látványt nyújtottak, tervezésükhöz elsősorban római és olasz renaissance elemeket használták.

alt
urbanpixxels.com

Maga a Banqueting House volt az első, tisztán reneszánsz stílusú épület, melyet 1662-ben emeltek. Belül találhatunk egy hatalmas, eredeti Rubens festményt, melyet I. Charles király rendelt, és I. James királyt ábrázolta, mintegy tisztelegve a Stuart ház uralkodóinak bölcsessége előtt.

A királyi udvarban sűrűn tartottak ’Masque’ ünnepségeket, melyeket a királyi pár, I. James és felesége Anna nagyra értékelt. Ezek általában a mulatozásról szóltak, volt itt vers, zene, tánc és maszkabál amin maga a királynő is rendszeresen beöltözött. Sajnos a király sokáig nem élveztezhette a palotáját és fényűvő életét ugyanis 1625-ben meghalt. Helyét fia vette át, I. Charles néven.

alt
I. Charles király / royal.uk

Azonban az élet akkoriban nem csak a mulatozásról szólt, vagyis helyesebben egyáltalán nem arról szólt, ugyanis 1642-ben kitört az angol polgári forradalom, melynek következményeként még az ország államformája is megváltozott, királyságból köztársaság lett. I. Charles király ugyanis még fényűzőbb, drágább udvart tartott, korrupt hivatalnokszervezetet működtetett, valamint bevezette az uralkodói monopóliumot, azaz bármely termékre bármikor monopóliumot vethetett ki. Ezen felül korlátozta a földterületek szabad adás-vételét is, mely intézkedések előbb-utóbb szembefordították a királlyal a társadalmat.

Az elégedetlenség először vallási formában jelentkezett, ugyanis 1530-ban az emlékezetes VIII. Henry király sikertelen válási kísérletét követően, elszakadt a római pápától és megalapította az anglikán egyházat, melynek fejévé saját magát tette meg. Az elmút 100 év sem volt elegendő, hogy a vallási viszályok a különböző felekezetek között elcsituljanak. A legnehezebb dolguk azonban a katolikus skótokkal volt, akiket fegyverrel szerettek volna az új hit felvételére rábírni, de a parlament nem szavazott meg újabb adókat a hadjáratra. A kiráy ezért szívesen feloszlatta volna a parlamentet, de ezt már az emberek sem hagyhatták, fegyveres harcok törtek ki és a királyt megfosztották trónjától.

alt
Oliver Cromwell / i.ytimg.com

Helyét Oliver Cromwell vette át mint Lord Protector, aki kikiáltotta a köztársaságot, a királyi ékszereket elárverezte és puritán nézeteit szinte ráerőszakolta az országra. Ezek közé tartozott, hogy a színházakat bezárták, a sportokat betiltották, csakúgy mint a színes ruhákat, a nők arcfestését, a karácsonyi ünnepkört és még sok egyéb mindennapos élvezetet. Természetesen saját szigorú nézeteit Cromwell sem mindig tartotta be, így ő eljárt vadászni, tekézni és szerette a zenét is.

I. Charles a trónfosztást néhány évvel azért túlélte, ugyanis nem vetették börtönbe, hanem helyette kényelmes háziőrizetre ítélték a Hampton Court palota falai között. Személye azonban potenciális veszélyt jelentett Cromwell újdonsült hatalmára, így koholt vádak alapján 1649-ben I. Charles halálra ítélték. Abban az időben a Banqueting House felújítás miatt be volt állvánozva, így a király az eslő emeleti ablakon kilépve járult a bakó elé, aki népes nézőközönség előtt fejét is vette a királynak. Ma az épület bejárata fölött egy fekete mellszobor emlékeztet a szörnyű eseményre.

alt
images.fineartamerica.com

Maga a hatalmas Whitehall Palace sem élt még 80 évet sem, ugyanis 1698-ban hatalmas tűz emésztette el az egész területet, egészen a mai Parlamenttől a Trafalgar térig. A tüzet egy szolgálólány véletlenül okozta, a Banqueting House pedig 2 napos megfeszített küzdelem árán az egyetlen túlélő épület maradt a palotából.

Maga az épület ma is látogatható, további információkat az alábbi linken találtok: www.hrp.org.uk/banqueting-house

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: yesterday.uktv.co.uk