Városi rókák Londonban

Városi rókák Londonban

Szokták mondani hogy Londonban minden van...ez igaz, ugyanis a városban még rókákkal is találkozhatunk, szép számmal. Ezt nappal, amikor ide-oda hömpölyög az embertömeg és az utak tele autókkal meg buszokkal nehéz elképzelni, de amint leszáll az este és megritkul a forgalom, egyre másra bújnak elő vackaikból London városi rókái.

Nem bántanak ők senkit, csak csendben - avagy párzási szezonban egy kicsit hangosabban - teszik a dolgukat, élik a mindennapi rókaéletüket.

Ha emberekkel találkoznak általában jól megbámulják őket majd tisztes távolságból eloldalognak, ugyanis csak mert a városban élnek, közel sem szelídek.

Ez a szimbiotikus együttélés azért működhet elsősorban, mert Londonban a hatóságok nem tartják a rókákat "kártevőnek", és nem is jelentenek közvetlen veszélyt a közegészségre sem, ugyanis a szigeten ismeretlen betegség a veszettség.

A rókák a ragadozók (Carnivora) rendjén belül a kutyafélék (Canidae) családjának rövidlábú képviselői. A róka név alatt gyakran csak a vörös rókát (Vulpes vulpes) értik, pedig a rókák nemzetségébe tartozik többek között a vörös róka (Vulpes vulpes), a sivatagi róka (Vulpes zerda), az ezüsthátú róka (Vulpes chama) a sarki róka (Alopex lagopus), a szürkeróka (Urocyon cinereoargenteus) és a lapátfülű róka (Otocyon megalotis) is.

London természetesen vörös rókákkal van tele.

Olyannyira nem félnek az embertől a londoni rókák, hogy sokak hátsó kertjében rendezkednek be, avagy mint ahogy az 2020-ban is történt, fel-feltűnnek a város legbelső kerületeiben is, akár egy olyan parlamenti irodaházban is mint a Portcullis House. Történt ugyanis hogy az állatot bemenni senki sem látta, ám a képviselők odabent egyszer csak észrevették, hogy egy róka használja a mozgólépcsőt. Az állat jó fél órát nézelődött az épületben és egészen a negyedik emeletig jutott.

A biztonsági őrök végül egy műanyag ládát borítottak rá, így sikerült a ravaszdit elkapni, akit azután egyszerűen csak szabadon engedtek az utcán.

Számos régészeti lelet bizonyítja, hogy rókák már a múltban is betelepültek a falvakba és városokba, de a házi macskák és kutyák őseivel ellentétben ők nem léptek tovább a háziasítás útján. A miértre nem született meg még a válasz.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf