A City of London földrajzilag egy kis kiterjedésű terület London belvárosában, a város történelmi központja mely köré Westminsterrel együtt a város kinőtt. A City határai a középkor vége óta szinte változatlanok, s ebből fakadóan az azóta nagyon megnőtt londoni területnek csak egy nagyon kis része tartozik hozzá. Gyakran emlegetik, mint a City, vagy mint Négyzetmérföld (The Square Mile), mivel területe épphogy nagyobb, mint egy négyzetmérföld, (1,12 mérföld² / 2,90 km²).

alt

A középkorban a City számított Londonnak és megkülönböztették a közeli, bár elkülönült Westminster településtől, melyből később kialakult a City of Westminster, ahol ma a Parlament is található. Méretét a köré védelmi célokból épített területhatárként szolgáló fal, a London Wall jelölte ki. Ezt a Római Birodalom idején, a II. század végén építették, hogy megvédjék a stratégiai fontosságú kikötővárost, mostanra azonban már nem ez a fal jelzi a City határát, mivel fennhatóságát az idők folyamán jelentősen kiterjesztette.

alt

A City ma az egyik legnagyobb üzleti és pénzügyi központ, s a világméretű pénzügyek tekintetében együtt lehet emlegetni New Yorkkal. A City lakossága 10 000 fő alatt van, de több mint 340 000 embert alkalmaznak itt többségében a pénzügyi szektorban, s a magas foglalkoztatottságnak köszönhetően csúcsidőben sűrű a terület tömegközlekedési hálózata.

Úgy is ismerik, mint a világon a leggazdagabb négyzetmérföld. A kerületet a Guildhall-ban székelő, 900 éves hagyományra visszatekintő Corporation of London nevű tanács kormányozza; saját rendőrsége is van, a Londoni Metropolitan Police (közkeletű nevén a Scotland Yard) hatásköre nem terjed ki a City-re.