Van az úgy, hogy egyetlen megemlékezés nem tünik elegendőnek bizonyos történelmi személyek esetében, pláne ha az a valaki egy tiszteletben álló és nagyon szeretett személy volt. Így eshetett meg hogy London városában Viktória királynő az akinek a legtöbb szobrot állították, ami érthető is, ha csak azt nézzük, hogy az ő hosszas uralkodása alatt vált a Brit Birodalom a világ urává.

A népszerű királynő 1819 és 1901 között élt ami 82 év, ebből 64 évet töltött a birodalom élén mint koronás fő.

alt

Érdemes azonban nem elfelejteni, hogy az angolok királynője német családból származott, német nevelést kapott, német herceghez ment feleségül, s unokáinak egyike II. Vilmos néven hírhedt német császár lett. Tízéves volt, amikor megtudta, hogy trónörökös így már kora gyermekkorától tudatosan készült az uralkodásra, s nagyon is tudta, mire készül. Elődei nem voltak túlzottan népszerűek, sőt inkább lejáratták a brit trón tekintélyét semmint építették volna azt.

A 18 éves korában, 1837-ben trónra lépő fiatal lány egészséges lélekkel és testtel vállalta feladatát aki akkoriban egy karcsú, apró termetű, alig 150 cm magas leány volt, erős küldetéstudattal és kötelességérzettel. Uralkodásának elkövetkezendő 64 éve alatt kemény kézzel fogta össze egyre növekvő birodalmát, amelynek kivételes tekintélyű kormányzója, családok millióinak példaképe s egy óriási család feje lett.

alt

Viktória alakította ki a „dolgozó” uralkodó mintáját Nagy-Britanniában, amelyet leszármazottai közül többen is követtek, így mindenekelőtt V. és VI. György, valamint ükunokája, a jelenlegi uralkodónő II. Erzsébet. Szorgalmas volt, levelezése eddig 19 kötetben látott napvilágot bár eléggé sajátos, ahogyan e levelekben önmagára mint „a királynőre”, egyes szám harmadik személyében hivatkozott.

Elődeivel ellentétbeben az öregedő királynő nem az arisztokrata britek véleményére adott elsősorban, hanem egyre inkább meghallotta és megértette a középosztály hangját és akaratát akik azután utánozni kezdték szokásait, életstílusát, gondolkodásmódját, ízlését, tisztelték erényeit, s mindinkább elnézték hibáit. Amikor 1901. január 22-én a Wight-szigeti kastélyában meghalt, sokak számára véget ért a történelem.

alt

London városában szám szerint 10 köztéri Viktória szobor található amivel a volt uralkodó vezeti a mezőnyt, de természetesen ennél lényegesen többet számolnánk ha a mellszobrokat és zárt ajtók mögött őrzött szobrokat is belevennénk a felsorolásba.

Akinek van kedve az az alábbi lista szerint végig járhatja őket.

  • Croydon Town Hall 1903
  • London Royal Exchange 1896
  • London Kensington Gardens 1893
  • London Blackfriars Bridge 1896
  • London Carlton House Terrace 1902
  • London Woolwich Town Hall 1906
  • Victoria Memorial on The Mall 1911
  • London Victoria Square 2007
  • Fleet Street sarka 1880
  • Buckingham Palota 1911