London bizonyos részein igencsak összesűrűsödik a történelem, az évszázadok mintha csak egymásra torlódnának. A City of London ebből a szempontból különösen kiemelt helyszín, tekintve itt alakult ki a város legősibb magja mintegy 2000 évvel ezelőtt.

London 1635 / mapoflondon.uvic.ca

Létezik egy 1381-as, azaz majd 650 éves ceremónia melyet azóta is - kisebb kihagyásokkal - megrendeznek és dióhéjban annyit tudunk róla elmondani, hogy egy bizonyos kertben leszednek egy szál piros rózsát és azt végig sétáltatva a City utcáin, átadják a Lord Mayor-nak, azaz a City városrész polgármesterének.
Na de miért tesznek ilyet?

Lord Mayor Alderman Peter Estlin, 2019 / coachmakers.co.uk

Időszaktól függetlenül, London minden utcájában engedély köteles volt egy új épület felhúzása, vagy egy már meglévő átalakítása. Engedély nélküli építkezés esetén a város leggazdagabb vagy legbefolyásosabb embere is komoly büntetésnek vagy rosszabb esetben lebontásnak nézett elébe.

1381-ben egy bizonyos Constance Knollys nevű hölgy aki a londoni City kerületben lakott, úgy gondolta, hogy üzletileg nagyszerű döntés lenne az utca másik oldalán lévő telket megvenni és oda egy újabb ingatlant felhúzni. Azonban később igénye támadt a két épület összekötésére is és hogy ne kelljen a köztük lévő úton átkelni, így egy épületek között 4 méter magasban átívelő hidat is építtetett.

London 1590 / jerusalemhouseministries.net

Szerencséjére férje Robert Knollys lovag egy meglehetősen tehetős polgára volt a városnak és bár komoly büntetést szabtak ki az engedély nélküli építkezés miatt, a híd maradhatott a helyén. Később a büntetés megfizetésétől is eltekintettek és elegendő volt egy szál vörös rózsa képében jelképesen leróni az összeget, melyet a City akkori polgármesterének kellett személyesen átnyújtani.

watermenscompany.com

Azóta minden évben egy frissen vágott vörös rózsával emlékeznek az esetre és rójják le az utódok is a kiszabott büntetést. Az eseményt a Tower of London közelében, az “All Hallows by the Tower” nevű templomban tartják, többek között az egykori  Knollys család mai leszármazottjai jelenlétében. A közeli Seething Lane-en található egy kis park ahonann a minden évben levágott rózsaszál származik, ez annak az újonnan felépített ingatlannak az egykori helye ahová a valamikori híd átvezetett. A rózsát a “Master of the Company of Watermen and Lightermen of the River Thames” egyik tagja nyisszantja le, akik gyakorlatilag a VIII. Henrik által szabályzott, folyami kiképzett csónakosok leszármazottai.

calendarcustoms.com

Miután az egybegyűltekhez intézett rövid beszédben mindenkit biztosítanak róla, hogy engedéllyel vágják le a rózsaszált, azt egy bársony párnára helyezik, rátűzik és a plébános a közeli utcákon keresztül - a vendégek által követve - elviszi azt a Mansion House-ba ahol a City polgármestere már várja a menetet.

A ceremónia 2019-ben június 17-én hétfőn lesz, 11 órától.