Azt minden kockázat nélkül kijelenthetjük, hogy az Egyesült Királyság korábbi története során a világ legkiterjedtebb gyarmati birodalmát tudhatta magának. Azt mondták, hogy ez az a birodalom amely felett soha sem megy le a nap, ugyanis a világon minden percben volt valahol egy brittek uralta terület, ahol éppen nappal volt, mígha máshol éjszaka is.

A Brit Birodalom az 1850-es években

A britek gyarmatai keresztül-kasul átszötték a világot, így nemigen volt olyan exotikus áru, melyet ne lehetett volna könnyedén beszerezni és Londonba szállítani. A karib-tengeri gyarmatokról elsősorban cukor, dohány, gyapot és rizs érkezett, Kanada és Ausztrália együtt a birodalom területének majdnem a felét tette ki, de “Brit India” is a birodalom része volt, azaz nagyrészt a mai India, Pakisztán, Mianmar (Burma) és Banglades területeit. A Brit India Birodalom azután1948-ban szűnt meg létezni, miután a területet alkotó országok megkapták függetlenségüket Nagy-Britanniától.

Azonban a mai nap brit földön élő indiaiak száma igen jelentős - részben a korábbi gyarmati sor miatti nem hivatalos jóvátételnek köszönhetően - ami azt is jelenti, hogy a bevándorlók hozták magukkal az igencsak eltérő kultúrájukat amibe bele tartozik természetesen a vallás is.

London északi részén, Neasden városrészben találjuk a hindu vallás egy igazi gyöngyszemét, a BAPS Shri Swaminarayan Mandi-t, azaz egy meglehetősen tradicionális templomot.

BAPS Shri Swaminarayan Mandir / thenational.ae

Az épület különlegessége, hogy hagyományos technikával tervezték és építették fel, amit létrehoztak, azonban valósággal lélegzetelállító. Az építkezés közadakozásból, azaz pontosan £12 millió összegből (hozzávetőleg 4 milliárd 300 millió forintból) 1993-ban kezdődött és két teljes évig tartott. Elkészültekor ez volt az Indián kívüli legnagyobb hindu mandir (templom).

BAPS Shri Swaminarayan Mandir

Maga a mandir 8 000 tonna indiai és olasz márvány tömbből, valamint bolgár mészkőből épült, amelyek mindegyikét Indiába, egészen pontosan a kelet-indiai Kandla kisvárosába kellett szállítani, ahol 650 művész bonyolult tradicionális mintákat faragott mind a 23 ezer darabra. Mikor visszaérkeztek Londonba a gyönyörűen faragott darabok, 1000 önkéntes segítségével tudták a világ akkor legnagyobb kiakósát összeállítani.

BAPS Shri Swaminarayan Mandir
BAPS Shri Swaminarayan Mandir / baps.org

Bent a templomban lenyűgöző környezetben imádhatják isteneiket a hinduk, minden fő istenség saját szentélyt is kapott, ahol egyenként róhatják le tiszteletüket előttük a látogatók. A nagy belső egybefüggő szentélyben mélyen megnyugtató, érzelmileg felemelő légkör uralkodik, ahol mindenkit szeretettel fogadnak, aki tiszteletben tartja a hagyományaikat, azaz pl. a cipőjét a szentélyen kívül hagyja.

BAPS Shri Swaminarayan Mandir / rvatemples.com
BAPS Shri Swaminarayan Mandir / baps.org

További részleteket megtudhattok a mandír saját honlapján:
http://londonmandir.baps.org

BAPS Shri Swaminarayan Mandir
105-119 Brentfield Road, London NW10 8LD
legközelebbi metró állomás: Neasden
Nyitva minden nap reggel 9.00 és este 18.00 óra között.
Belépés ingyenes