Britanniában a postai szolgálatot a Royal Mail látja el, melynek története 1516-ra tekint vissza, amikor is VIII. Henrik megalapította a "Master of the Posts" pozíciót mely később, 1710-ben "Postmaster General" titulusra változott és gyakorlatilag azt a személyt jelöli, akinek feladata volt az országban kézbesítésre adott mindenféle királyi küldemények célba juttatása.

buckinghamcovers.com

A széles publikumnak csak 1635-ban, II. Károly király uralkodása alatt lett hozzáférése az országos szolgáltatáshoz, de akkoriban a kézbesítés díját még minden esetben a címzett fizette. Az idők során a posta üzemeltetéséért komoly harcok folytak, ugyanis hatalmas üzletnek bizonyult és a monopóliuma többször is gazdát cserélt. Az 1700-as évek elejétől állították szolgálatba a menetrendszerűen közlekedő postakocsikat, melyek utasok mellett jelentős mennyiségű postát is szállított.

Liverpool-London Royal Mail / tarsolys.x3.hu

1784-re kialakult a csak postákat szállító postakocsi szolgálat, melynek munkatársai külön egyenruhát viseltek. Az első útvonala London és Bristol között épült ki, majd 1838-ra már pénzküldést is lehetett a szolgálat gondjaira bízni. 1840 azután újabb hatalmas változást hozott a szolgálat életébe, bevezették ugyanis a “Uniform Penny Post” rendszert, azaz innentől kezdve a feladó fizette a kézbesítési díjat, mégpedig az egész országban - távolságtól függetlenül - ugyanazt a díjat, úgy ahogyan az ma is működik. A kézbesítés összegét később postabélyegre váltották (Penny Black stamp - értéke 1p) melyet a levélre ragasztottak, s amelyet akkoriban Victoria királynő arcképe díszített. Ez a fajta újítás a világon az első volt és jelenleg is az Egyesült Királyság az egyetlen olyan ország, mely nem tüntetifel az ország nevét a postabélyegeken. Nem sokkal ezután megjelentek a szabványos levélpapírok és borítékok is.

Uniform Penny Postage 1890 / 1887jubileeissue.com

A 19. században napi 6-12 alkalommal is kézbesíthettek küldeményeket, így akkoriban akár naponta több levélváltást is le lehetett bonyolítani a királyi posta segítségével. 1852-től azután kezdtek az utcákon megjelenni a postaládák, melyek a hagyomány szerint azon uralkodók monogrammját hordozzák, aki felállításuk idején trónon ült, mint pl. VR (Victoria Regina) vagy EIIR (II. Elizabeth Regina).

Victoria korabeli postaláda / Patrick Comerford
VII. György korabeli postaláda / lbsg.org

1863-ban a kézbesítések meggyorsítása okán a levelek és könyebb csomagok szállítását a zsúfolt utcákról a föld alá helyezték át, megalakítva a ’London Pneumatic Despatch Company’ nevű céget melynek a postai küldemények föld alatti kisvasúton való szállítása majd célba juttatása volt a dolga egészen 1874-ig, habár 1870-től a telegráf üzenetek is hozzájuk tartoztak már.

London Pneumatic Despatch Company / newstatesman.com

Nagyjából 100 évvel később, 1969-ben megnyitott az első postatörténeti múzem is Londonban, összefoglalva a megelőző évszázadok vívmányait, majd egy nagyobb felújítás után 2017-ben nyerte el mai formáját, kiegészülve a ma már használaton kívüli földalatti postavonat vágányainak egy részével.

Rail Mail / secretldn.com

Ide kattintva minden további információt megtalálhattok: www.postalmuseum.org
15-20 Phoenix Place, London WC1X 0DA