St. Patrick Day: az írek nemzeti ünnepe

St. Patrick Day: az írek nemzeti ünnepe

London minden évben a Trafalgar térre hívja a városban élő íreket, hogy méltóképp megemlékezhessenek országuk védőszentjéről Szent Patrikról.

St. Patrick / Nheyob, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Érdekes ellentmondás azonban, hogy a történetírás szerint Patrik nem is ’odavalósi’, ugyanis Britanniában született kb. 387-ben. 16 évesen ír rablók elrabolták, hat évig ír földön szolgált pásztorként, mígnem végül sikeresen visszaszökött brit földre.

A története itt azonban érdekes fordulatot vett, Patrik ugyanis belépett a keresztény egyházba, elutazott Franciaországba és a feltételezések szerint Rómába is, majd végül papként tért visszatért Írországba, hogy megkeresztelje az íreket.

Írországi életéről és munkásságáról sajnos keveset tudunk, és a fennmaradt néhány írást is érdemes kritikus szemlélettel kezelni, ugyanis a legtöbb halála után íródott. Egy azonban biztos, bármit is tett sikerrel járt, bár halálának időpontja is kérdéses, valószínűleg 461. március 17-én történhetett.

Nheyob, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Ez a nap a fentiek fényében egyházi ünnepnek tűnhet, de valójában nem sok köze van hozzá, ezen a napon az írek ugyanis inkább magukat ünneplik, az államukat és a nemzetüket, ugyanis ez az egyetlen saját nemzeti ünnepük.

Ilyenkor aztán hordószámra folyik a Guinness sör, felvonulásokat tartanak karneváli hangulatban, szól az ír népzene, és mindenki zöldbe öltözik, hogy hódoljon Paddynek, az ír nemzetnek, az ír hagyományoknak, a manóknak, a tündéreknek, a szivárvány végén elásott kincsesládának, a négylevelű lóherének - igen, mindennek ami Írországhoz köthető.

Mindazok ellenére, hogy bár az írek igen gazdag hagyományokkal rendelkeznek és igen színes kultúrával, a legfontosabbat, a saját anyanyelvüket mára már gyakorlatilag elvesztették. Habár a gael nyelv az angol mellett hivatalos és egyenrangú, mára már gyakorlatilag az írek alig 5%-a beszéli.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more