Szép nagy fák rejtekében, a Buckingam Palotától a Trafalgar térre tartó széles út (a Mall) mellett „bújik meg” a mindenkori trónörökösök otthona, a Clarence House.

alt

Nem tartozik az igazán nagyon régi londoni épületek közé, mivel 1825 és 1827 között épült. Tervezője az a John Nash, aki kora ünnepelt és leginkább foglalkoztatottabb építésze volt. Az eredeti tervekhez képes azonban igencsak megváltozott az épület képe, ugyanis az elmúlt közel kétszáz évben számos alkalommal átépítették.

alt

Az épületet eredetileg a későbbi IV. William király számára emelték, aki az építkezés ideje alatt még „csak” Clarence hercege volt, innen a híres név is. William-et 1830-ban királlyá koronázták (1830-1837) de úgy vélte, hogy a család számára a közeli St James Palace túlságosan szűkös így szükségét érezte egy új, három emeletes épületnek a közelben. Természetesen abban az időben az elrendezése teljesen más volt, a főbejárat például a nyugati oldalon volt, a Stable Yard Road felé nézett, amely akkoriban közút volt. A házat egyszerűen díszítették és rendezték be, egészen másként mint a legtöbb királyi rezidenciát. Az építkezés teljes költségvetése 22,232 font volt, ami jelenleg körülbelül 1.706.468 font mai árfolyamon.

IV. William király halála után (1837) kedvenc nővére, Augusta hercegnő költözött be a házba, aki 1840-ben szintén elhalálozott. IV. William királyt a méltán híres Victoria követte a trónon, aki a rezidenciát átengedte édesanyjának Victoria of Saxe-Coburg-Saalfeld hercegnőnek aki 20 évig, egészen haláláig itt élt.

alt
Clarence House - 1861

Az épület ezután néhány éven keresztül üresen állt, majd megkapta Alfred Edinburgh-i herceg, aki Victoria királynő negyedik gyermeke volt. Alfred 1874-ben házasságot kötött az oroszországi Maria Alexandrovna nagyhercegnővel (aki II. Alexander cár ötödik gyermeke volt), így az épület átépítésre került hogy kiszolgálhassa a család igényeit. A meglévő három emeletre egy újabbat húztak, így ott berendezhettek egy orosz ortodox kápolnát a feleség számára, a főbejáratot pedig éthelyezték a déli oldalra, ahol ma is található.

alt
Alfred Edinburgh-i herceg és Maria Alexandrovna nagyhercegnő gyermekeikkel

Alfred 1900-as halála után a Clarence House-ba fiatalabb testvére, Arthur Connaught és Strathearn hercege valamint felesége, Louise Margaret Poroszország hercegnője költözött. Sajnos Louise 1917-ben meghalt, de a ház 1942-ig Arthur haláláig a herceg londoni otthona maradt.

A második világháború időszakában a Clarence House-t a Vöröskereszt és a Szent John’s Mentő Egyesület használta. 1949-ben azonban egy nagyobb felújítás után - a károkat részben a háborús bombázások okozták - az épület ismét királyi lakóhelyévé vált. Az akkor még hercegnő (mai II. Elizabeth királynő) aki Edinburgh hercegnője volt és férje Philip Edinburgh-i herceg kisfiukkal Charles herceggel költözött be a házba. 1952-ig boldogan éldegéltek a falak között, ám ekkor Elizabeth trónra került és a Buckingham palotába költözött családostól.

alt

A következő évben néhány újabb felújítás után az Anyakirályné (azaz II. Erzsébet királynő édesanyja) és lánya (II. Erzsébet testvére) Margaret hercegnő költözött be a Clarence House-ba. Margaret hercegnő 1960-ban feleségül ment Antony Armstrong-Jones-hoz, aki Snowdon első grófja volt, így átköltözött a Kensington-palotába. Az Anyakirályné a földszinti szobákat átalakíttatta, így lehetővé vált nagyobb vendégsereg fogadása is.

alt
II. Elizabeth királynő édesanyja, az Anyakirályné

Később Lady Diana Spencer is itt lakott mielőtt 1981-ben feleségül ment Charles Wales-i herceghez.

Az Anyakirályné azonban 102 éves korában 2002-ben elhunyt és néhány szükségszerû nagyobb felújítás után a Clarence House 2003 augusztusában a walesi herceg és családja hivatalos lakóhelyévé vált. Talán a szeretett nagymamája tiszteletére, de a dekorációt és művészeti gyűjteményének egy részét is megtartották.

alt

alt

A földszinten több olyan nyilvános helyiség található, ahol számos találkozót és különböző eseményeket tartanak. Az első emelet egy kicsit privátabb, itt első sorban a walesi herceg munkatársai dolgoznak és laknak. A második emeleten található a walesi herceg és felesége Camilla Cornwall hercegnőjének magánlakása, a harmadik emeleten pedig valamikor William herceg és Harry herceg osztozott, mielőtt ők is elkezdték házas életüket.

alt

A Clarence House a nyári hónapokban nyitva áll a nagyközönség előtt, a látogatók a földszinti nyilvános tereket, azaz öt szobát járhatnak körbe. Volt idő amikor a házban sűrűn megfordultak híres művészek, tudósok, színészek ugyanis az Anyakirályné ugyanis pazar vacsorát, fényes partikat rendezett itt, csak úgy folyt a pezsgő. Vendégeskedett itt Mick Jagger, de Larry Hagman is, aki évente ellátogatott a Dallas-rajongó Anyakirálynéhez, hogy elmesélje neki, mi várható a következő évadban.

Jegyet a következő linken tudtok venni a nyílt napok alkalmával:
Calance House jegyek