Trajanus római császár szobra Londonban

Trajanus római császár szobra Londonban

Ha Londonban a Tower környékén járunk, egészen pontosan a Tower Hill metróállomás mellett, a római kori városfal tövében, egy nagyon furcsa szoborra bukkanhatunk.

Furcsa abból a szempontból, hogy egy római viseletbe öltözött alakot ábrázol, aki nem más, mint maga Trajanus római császár. A történet azonban még érdekesebb lesz, ha azt is megtudjuk, hogy Trajanus sohasem járt a szigeten. Akkor tulajdonképpen miért is van neki szobra Londonban?

photo by Phlizz on commons.wikimedia.org

Na de kezdjünk Trajanus történetét az elején, nézzük meg ki is volt ő valójában és milyen korban élt.

Ha magára a Római Birodalomra gondolunk, akkor az a hatalmas kiterjedésű államszervezet juthat eszünkbe, mely már kr.e. 3. századtól uralta Itáliát, a Földközi-tengert, az Ibériai-félszigetet, a Balkán-félszigetet és ezen felül is folyamatosan terjeszkedett. A birodalom megszűnését a történészek 476-ra teszik, a Nyugatrómai Birodalom megbukásával.

Marcus Ulpius Trajanus (uralkodása: Kr.u. 98-117) a mai Sevilla melletti Italicában született, Spanyolországban, 53-ban. Már 44 éves, híres hadvezér volt, amikor 97-ben a gyermektelen Nerva császár adoptálta őt fia és utódaként, mely gyakorlat nem volt szokatlan a birodalomban, így biztosították ugyanis a probléma mentes utódlást.

photo by elukac on Pixabay

Mikor Nerva egy évvel később meghat, Trajanus egy erős birodalmat örökölt, melynek területe az ő uralkodása alatt érte el legnagyobb kiterjedését. Oktatási intézményeket és fő közlekedési utakat épített, feljavította a provinciák közigazgatását és pártolta a művészeteket is.

Életében meglehetősen sokat csatázott, az elfoglalt területeken ugyanis rendszeres volt a lázadás. Jó uralkodóhoz és hű katonához méltón, maga a császár is részt vett ezekben az ütközeteken, halála is egy egy ilyen csata után hazatértében érte. Érdemei elismerése mellett azonban mégiscsak a birodalom szerény és igazságos uraként maradt meg népe emlékezetében.

Boudica szobor Londonban a Westminster híd északi hídfőjénél / by Chris Karidis on Unsplash

A Római Birodalom, fénykorában nyugati irányban egészen a Brit-szigetig húzódott,  amely nem terjedt ki ugyan a sziget egészére, de a történészek szerint már 43-tól érkeztek ide római légiók. A már akkoriban itt élő korai népekkel mind háborúba keveredtek, mígnem egy kelta törzs, az icenusok vezetője Boudica 60 körül lázadást vezetett a rómaiak ellen, melyet levertek és a meghódított területen a megalapították a kis favázas épületekből álló Londíniumot, azaz a mai Londont.

photo by Kpjas on commons.wikimedia.org

Ez azt jelenti, hogy valójában Britanniát már korábban megszerezték maguknak a rómaiak mintsem Trajanus uralmra került, tehár még mindig itt a kérdés, mit keres pont az ő szobra Londonban?

A szobrot 1980-ban állították és egy bizonyos Philip "Tubby" Clayton hagyatékából származik, aki egy Anglikán lelkész volt és 1972-ben halt meg. A Museum of London szakértői szerint a szobor maga 1920 körül egy szeméttelepről került elő Southamptonban és a vizsgálatok úgy tűnik igazolták, hogy a szobor teste és feje nem illik össze. Maga a szobor egyébként másolatnak tűnik, úgy vélik, hogy eredetije egy, az olaszországi Minturnoban fellelt 1. századi szobor, mely a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban van kiállítva.

Összegzésképpen láthatjuk, hogy nagyon furcsa választás volt pont ezt a szobrot felállítani Londonban, ugyanis Trajanusnak és magának a szobornak sem sok köze van a városhoz.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: ArtCoreStudios on a Pixabay