Az eredeti közkút a Soho nyugati reszén, a Broadwick Street-en áll immár több száz éve egy látszólag jelentéktelen kis vízforrás, de London történelmében mégis előkelő helyet foglal el, mégpedig egy igazán szomorú okból kifolyólag.

alt
A mérgező közkút / 4.bp.blogspot.com

1854-ben London ezen területén egy igen komoly kolerjárvány tört ki, melynek forrásául Dr. John Snow sikeresen jelölte meg ezt az említett, utcai kutat. Mire a probléma kiderült, már több mint 500 ember vett a kútból vizet mely a fertőzés rendkívül gyors elterjedéséhez vezetett és bár a kút gyorsan lezárásra került, ebben az évben London mégis több mint 10 000 lakosát veszítette el a járványban.

A tragédia oka a vizsgálatok szerint egy nem kellően szigetelt emésztőgödör volt a környéken, melynek tartalma a talajvízbe jutva megszennyezte a kutat.

alt
Dr. John Snow / i.ytimg.com

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: Chokniti Khongchum on Pexels