Ha azt gondolnánk, hogy csak mert nem látszanak, a titkos ügynökök inkább csak amolyan mesebeli figurák, akkor nagyot tévedünk. Jelenleg is rengetegen élnek és dolgoznak Londonban, ugyanúgy mint a történelem során bármikor. Természetesen munkájuknál fogva sokat nem tudunk róluk, de már az a töredék információ is ami kiszivárgott róluk, több mint elegendő hogy megmozgassa a fantáziánkat.

alt

A diplomáciai védelem alatt nem álló, teljesen átlagos járókelőnek tűnő, a munka jó részét végző kémek az ötvenes évek elejétől például a Buckingham palotától mindössze néhány száz méterre, az Audley Square és az Audley Street találkozásánál álló, kettes számmal jelzett lámpaoszlop kis ajtaja mögött rejtették el az üzeneteiket.

alt

A nagykövetségekkel teli környéken, a teljesen ártatlan nevű University Women’s Club épülete előtt álló lámpa alján az ügynökök egy krétával rövid csíkot húztak, hogy az arra járó címzettek tudják: egy papírlap várja őket a kandeláber testében.
Az üzenetküldés titkára csak 1985-ben derült fény, mikor az egy évtizede már a britek számára kémkedő, az információ birtokába került Oleg Gordievszkijt sikerült kiszabadítani Moszkvából, és átadhatta a titkot.

alt
Oleg Gordievszkij

A sors fintora, hogy a két legendás producer, Albert R. Broccoli és Harry Saltzman az Audley Square hármas számú házában, az oszloptól mindössze pár lépésnyire tartották a James Bond-filmek egyikének szereplőválogatását, anélkül, hogy tudták volna: a ház előtt valódi kémek is rendszeresen sétálgatnak.

alt

A hidegháború ideje alatt azaz 1947 és 1991 között a londoni Knightsbridge kerületben található Holy Trinity Church valamint a közeli Brompton Oratory nevű templom volt az a hely, ahol a KGB emberei titkos üzneteket hagyhattak akkori, londonban élő szovjet ügynököknek a lebukás veszélye nélkül.

alt
Brompton Oratory templom

A Mayfair városrészben található Claridge's Hotel-t, melyet akkoriban igen kedveltek a külföldi uralkodók és államfők londoni tartózkodásaik alkalmával, szintén majdnem felszerelték egy érdekes kém eszközzel. A brit posta ugyanis egy olyan berendezést fejlesztett az MI5 (azaz a brit belső elhárítás) számára, mellyel lehetőségük lett volna bizonyos szobák, bizonyos vendégeit lehallgatni. A berendezés azonban végül nem került beszerelésre, mert a titok még idő előtt kiszivárgott a szovjeteknek.

alt
Claridge's Hotel

A Mall, azaz a londoni Buckingham Palota előtti egyenes sétány mellett álló Carlton Gardes 2-es számú ház volt az a helyszín, ahol az MI6 (azaz a britek külső elhárítása) és a CIA emberei találkoztak és terveket szövögettek arról, hogyan is lehetne a Berlini Fal alatt egy átmenő alagutat megépíteni.

alt
Carlton Gardes 2

Kicsit több mint 40 évvel ezelőtt nagy visszhangot váltott ki az az eset, amely során ricinnel gyilkoltak meg egy ismert bolgár írót. Georgi Markov 1969-ben disszidált a kommunista Bulgáriából, majd Londonban letelepedve a BBC-nél és a Szabad Európa Rádiónál kezdett el dolgozni. Írásaiban kíméletlen hangnemben kritizálta a kommunista rezsimet, valamint az akkori bolgár vezetőt, Todor Zsivkovot.

alt
Georgi Markov

Markov 1978. szeptember 11-én irodájából jövet a Waterloo Bridge felé sétált, majd miközben egy buszmegállóban várakozott, hirtelen éles szúrást érzett a combjában. A közelében egy férfit vett észre, aki leejtett esernyőjét felemelve taxiba ült, és eltűnt Markov szeme elől. Az író pár órán belül már magas lázzal küzdött, s négy napon belül életét vesztette. A hatósági halottkém megállapítása szerint a halált mintegy 450 mikrogramm ricin okozta, amit egy golyócska formájú hüvelybe rejtve lőttek Markov combjába, valószínűleg az esernyőből. A gyilkosság tényét csupán annak köszönhetően sikerült megállapítani, hogy a merénylő várakozásával ellentétben a golyócska nem szívódott fel Markov szervezetében.

Azóta többeket bíróság elé állítottak és el is ítéltek, de az ügy a mai napig sincs lezárva.

alt

Nem szükséges azonban ilyen távoli időpontig visszamenni a történelemben, napjainkban is történnek furcsa esemenyek, melyek kicsit fellebbentik a nemetközi kémkedés fátylát.

Emlékeztek Alexandr Litvinyenkóra? Igen, ő az az orosz férfi, akit Londonban, még még 2006-ban poloniummal mérgeztek meg. Gyakorlatilag példátlan mértékű besugárzás okozta halálát, olyannyira, hogy a halottkémi szemle során a patológusok különleges sugárzásvédelmi öltözetet voltak kénytelenek viselni.

alt
Alexandr Litvinyenko

A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

2007-ben a Carlton House Terrace 24-es szám teraszáról egy egyiptomi üzletember zuhant a mélybe. Halála felettébb különös, főleg hogyha számításba vesszük, hogy az izraeli Mossad-nak dolgozott már hosszú ideje.

alt
Carlton House Terrace 24

Azonban London leghíresebb épülete is tartogat kém történetet, ugyanis a Tower-ben 1941. augusztus 15-én tartották az utolsó kivégzést, melynek szenvedő alanya a német Joseph Jacobs volt, akit nyolc főből álló kivégzőosztag lőtt agyon. Bűne az volt, hogy 1941 januárjában ejtőernyővel ereszkedett alá Ramsay városa közelében, kémkedési szándékkal.

alt
Joseph Jacobs