Ha azt gondolnánk, hogy csak mert nem látszanak, a titkos ügynökök inkább csak amolyan mesebeli figurák, akkor nagyot tévedünk. Jelenleg is rengetegen élnek és dolgoznak Londonban, ugyanúgy mint a történelem során bármikor.

Természetesen munkájuknál fogva sokat nem tudunk róluk, de már az a töredék információ is ami kiszivárgott róluk, több mint elegendő hogy megmozgassa a fantáziánkat.

by Tayeb MEZAHDIA from Pixabay

A diplomáciai védelem alatt nem álló, teljesen átlagos járókelőnek tűnő, a munka jó részét végző kémek az ötvenes évek elejétől például a Buckingham palotától mindössze néhány száz méterre, az Audley Square és az Audley Street találkozásánál álló, kettes számmal jelzett lámpaoszlop kis ajtaja mögött rejtették el az üzeneteiket.

alt
a londoni Audley Square és az Audley Street kereszteződése  / 24.p3k.hu

A nagykövetségekkel teli környéken, a teljesen ártatlan nevű University Women’s Club épülete előtt álló lámpa alján az ügynökök egy krétával rövid csíkot húztak, hogy az arra járó címzettek tudják: egy papírlap várja őket a kandeláber testében.

Az üzenetküldés titkára csak 1985-ben derült fény, mikor az egy évtizede már a britek számára kémkedő, az információ birtokába került Oleg Gordievszkijt sikerült kiszabadítani Moszkvából, és átadhatta a titkot.

Oleg Gordievszkij / thetimes.co.uk

A sors fintora, hogy a két legendás producer, Albert R. Broccoli és Harry Saltzman az Audley Square hármas számú házában, az oszloptól mindössze pár lépésnyire tartották a James Bond-filmek egyikének szereplőválogatását, anélkül, hogy tudták volna: a ház előtt valódi kémek is rendszeresen sétálgatnak.

by Peter Wolf from Pixabay

A hidegháború ideje alatt azaz 1947 és 1991 között a londoni Knightsbridge kerületben található Holy Trinity Church valamint a közeli Brompton Oratory nevű templom volt az a hely, ahol a KGB emberei titkos üzneteket hagyhattak akkori, londonban élő szovjet ügynököknek a lebukás veszélye nélkül.

by Himsan from Pixabay

A Mayfair városrészben található Claridge's Hotel-t, melyet akkoriban igen kedveltek a külföldi uralkodók és államfők londoni tartózkodásaik alkalmával, szintén majdnem felszerelték egy érdekes kém eszközzel.

A brit posta ugyanis egy olyan berendezést fejlesztett az MI5 (azaz a brit belső elhárítás) számára, mellyel lehetőségük lett volna bizonyos szobák, bizonyos vendégeit lehallgatni. A berendezés azonban végül nem került beszerelésre, mert a titok még idő előtt kiszivárgott a szovjeteknek.

claridges.co.uk

A Mall, azaz a londoni Buckingham Palota előtti egyenes sétány mellett álló Carlton Gardes 2-es számú ház volt az a helyszín, ahol az MI6 (azaz a britek külső elhárítása) és a CIA emberei találkoztak és terveket szövögettek arról, hogyan is lehetne a Berlini Fal alatt egy átmenő alagutat megépíteni.

by kobitriki from Pixabay

Kicsit több mint 40 évvel ezelőtt nagy visszhangot váltott ki az az eset, amely során ricinnel gyilkoltak meg egy ismert bolgár írót. Georgi Markov 1969-ben disszidált a kommunista Bulgáriából, majd Londonban letelepedve a BBC-nél és a Szabad Európa Rádiónál kezdett el dolgozni. Írásaiban kíméletlen hangnemben kritizálta a kommunista rezsimet, valamint az akkori bolgár vezetőt, Todor Zsivkovot.

Georgi Markov  / bbc.co.uk

Markov 1978. szeptember 11-én irodájából jövet a Waterloo Bridge felé sétált, majd miközben egy buszmegállóban várakozott, hirtelen éles szúrást érzett a combjában. A közelében egy férfit vett észre, aki leejtett esernyőjét felemelve taxiba ült, és eltűnt Markov szeme elől.

Az író pár órán belül már magas lázzal küzdött, s négy napon belül életét vesztette. A hatósági halottkém megállapítása szerint a halált mintegy 450 mikrogramm ricin okozta, amit egy golyócska formájú hüvelybe rejtve lőttek Markov combjába, valószínűleg az esernyőből.

A gyilkosság tényét csupán annak köszönhetően sikerült megállapítani, hogy a merénylő várakozásával ellentétben a golyócska nem szívódott fel Markov szervezetében. Azóta többeket bíróság elé állítottak és el is ítéltek, de az ügy a mai napig sincs lezárva.

A gyilkos esernyő  / history.co.uk

Nem szükséges azonban ilyen távoli időpontig visszamenni a történelemben, napjainkban is történnek furcsa esemenyek, melyek kicsit fellebbentik a nemetközi kémkedés fátylát.

Emlékeztek Alexandr Litvinyenkóra? Igen, ő az az orosz férfi, akit Londonban, még még 2006-ban poloniummal mérgeztek meg. Gyakorlatilag példátlan mértékű besugárzás okozta halálát, olyannyira, hogy a halottkémi szemle során a patológusok különleges sugárzásvédelmi öltözetet voltak kénytelenek viselni.

Alexandr Litvinyenko / hu.euronews.com

A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

2007-ben a Carlton House Terrace 24-es szám teraszáról egy egyiptomi üzletember zuhant a mélybe. Halála felettébb különös, főleg hogyha számításba vesszük, hogy az izraeli Mossad-nak dolgozott már hosszú ideje.

by Luis Quintero from Pexels

Azonban London leghíresebb épülete is tartogat kém történetet, ugyanis a Tower-ben 1941. augusztus 15-én tartották az utolsó kivégzést, melynek szenvedő alanya a német Joseph Jacobs volt, akit nyolc főből álló kivégzőosztag lőtt agyon. Bűne az volt, hogy 1941 januárjában ejtőernyővel ereszkedett alá Ramsay városa közelében, kémkedési szándékkal.

by Samuele Schirò from Pixabay

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Caleb Oquendo from Pexels