London Brixton nevű városrészében dél-keleten található egy több mint 200 éves szélmalom, melyet időnként megnyitnak a nagyközönség előtt.

architectsjournal.co.uk

Maga a malom 1816-ban épült, majd az Ashby család a következő évben már bérbe is vette. Igen jó minőségű teljes kiőrlésű lisztet állítottak itt elő úgyhogy a környéken hamarosan elterjedt a híre és mindenki csak úgy emlegette a szélmalmot mint az Ashby üzemet.

brixtonpound.org

1864-ben az Ashby család úgy döntött, hogy inkább vízimalom üzemeltetésbe fekteti a pénzé, ugyanis a terjeszkedő nagyváros körülbelül eddigre érte el Brixont és a szaporodó épületek a környéken annyira megváltoztatták a szélerősséget, hogy a szélmalom már csak igen nehézkesen működött. Amint a család áttette székhelyét a víz mellé, a szélmalom lapátjait leszerelték és az épületet sokáig csak raktárként használták.

1902-re a vízimalommal is problémák akadtak, a családnak ugyanis lejárt a bérleti szerződése így újra a szélmalom került középpontba. De hogy a hiányzó szélerőt pótolják, mostmár gőzzel hajtott malomkövekben gondolkodtak. Ez a technológia egészen 1934-ig tökéletesen meg is felelt, amikor is az utolsó molnár Mr. Joshua-John Ashby meghalt, így a malom végül bezárásra került.

metro.co.uk

1957-ben a London County Council £7845-ért megvásárolta a földet melyen a szélmalom és a kapcsolódó épületek feküdtek majd úgy döntött, hogy a 2,5 hektáros területen egy gondozott parkot hoz létre mely a Windmill Gardens (azaz Szélmalom kertek) nevet kapja. A korai 1960-as években a melléképületeket mind elbontották, majd 1964-re a szélmalmot is sikerült helyre állítani. Új vitorlákat is kapott majd 1968-ban a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit.

Sajnos időközben meglehetősen elhanyagolták, így 1990-ben újra be kellett zárni a látogatók előtt.

Szerencsére 2002-ben ismét felragyogott a csillaga, a szélmalom került az brit örökség épületeinek nyilvántartásba, így 2011-ben végre egy újabb teljes felújítás után ismételten megnyithatta kapuit. Azóta önkéntesek dolgoznak a malomban, akik rendszeres tárlatvezetést tartanak és oktatási programot is indítottak a helyi iskolások számára.

Részleteket a következő linken tudhattok meg: www.brixtonwindmill.org