Igen tudom, London egy világváros ahol több a beton mint a zöld ám mégis vannak igazi tikos lelőhelyek, ha a természet kincseiről van szó. Ezek közé tartozik az a néhány helyszín is, ahol érdemes körbenézni, ugyanis igazi vadon növő zamatos szederhez juthatunk.

alt

Érdemes fogyasztani, ugyanis a szeder gazdag vitamin (C, B1, B6) és ásványianyag forrás (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink), dúskál az antioxidáns flavonoidokban. Nem csak küllemében, de tápanyagtartalmában is hasonlít a málnához bár a szeder növényi rost- és pektintartalma nagyobb.

Az erdei szeder levele már régóta ismert gyógynövény, igen jóízű tea készíthető belőle. A levél forrázata leginkább az ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre ajánlott, de megfelelően használva vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. Antibakteriális tulajdonsága miatt húgyúti betegségeket is kezelhetünk vele, valamint tannin tartalma miatt összehúzó hatású, így akár hasmenés ellen is eredményes. Izzasztó és vizelethajtó hatása is van.

alt

Bőrirritáció esetén a levelek forrázatát lemosóként lehet használni bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt, valamint halványítja a pigmentfontokat is. Nyálkahártya-gyulladásra, mandulagyulladásra öblögetőként használhatjuk, torokfájás, afta, torokfekély, szájgyulladás esetén gargalizálni érdemes vele. Levelének főzete sebek tisztítására és a gyógyulás elősegítésére is alkalmas, ha szétmorzsoljuk friss leveleit az ujjaink között, elállítja a vérzést, amit a esetleg a tüskéi okoztak.

Elsősorban augusztus végétől vagy szeptember elejétő érdemes a szeder bokrokat szemmel tartani, ekkora már mindenhol beérik és ha jó a termés igen sokáig ki is tart.

alt

Most pedig nézzük sorban, hogy Londonban hol lehet vadon termő szederhez jutni.

Hampstead Heath
Itt a hölgyek medencéje körül érdemes szétnézni, hatalmas számban találhatjuk a szedret.

Wormwood Scrubs Park
Hammersmith és a Fulham legnagyobb nyitott térsége ez a park és a bogyós gyümölcsök rajongóinak egy igazi Mekka. Hatalmas területeken nőnek a gyümölcsök, érdemes nagy kosárral érkezni.

Regent csatorna
A csatorna partján elég*sok helyen megtalálhatjuk a bokrokat, de a legjobb hely mégiscsak a Macclesfield híd és környéke.

South Norwood tó
Itt elsősorban a tó partján érdemes próbálkozni, Croydon mélyén. Ha a madarakat megfigyeled, akkor ők biztosan megmutatják hol vannak a legdúsabb bokrok, ugyanis ők is ugyanazt a prédát lesik mint te.

Three Mills-sziget
A gyönyörű séta a festői Lee-folyó mentén, gyorsan átcsaphat szedermajszolásba, ugyanis a régi gyárépületek között rengeteg a bőven termő bokor. Ha korábban jöttök akkor itt bodzát és ringlót is tudtok szüretelni.

Walthamstow Marshes
Ez a mocsaras terület az egyik legjobb szeder lelőhely, bár igen népszerű is, úgyhogy ha igazán mennyiséget szeretnél gyűjtögetni, akkor valószínűleg le kell majd menned a kijelölt útvonalról.

Putney Heath
Wimbledon Common északi sarkában szerencséd lehet a szederrel, nagyon sok van belőlük, eheted a bokorról egyenesen.

Nunhead Cemetery
Ez a Viktoriánus temető ránézésre egyenesen egy Brontë-regényből származik. A legjobb ha a keritések mentén nézel szét, ahol kevesn járnak, ugyanis arra felé rengeteg termő bokrot találhatsz.