A londoni St. James's Parkról sok mindent lehetne mesélni, nem csak a története és az őt körülvevő házak érdekesek, de már maga a tény is, hogy királyi park. Ez a státusz azoknak a helyeknek az összefoglaló neve, melyek mindig is a királyság tulajdonában álltak, azaz mint érték a brit korona tulajdonában vannak és a történelem folyamán elsősorban a mindenkori uralkodó és családja számára nyújtottak kikapcsolódásra vagy vadászatra alkalmas helyet.

alt

Nem volt ez másként a St. James's Park esetében sem, ide járt ugyanis vadászni maga VIII.Henry király is.

Mára azonban fontos feladatot is kapott a park a londoni vadvilág megőrzésének tekintetében, ugyanis egy háborítatlan madárrezervátumot és megfigyelő központot hoztak létre a Buckingham Palota szomszédságában.

alt

A park első, hivatalosan beköltöző lakói pelikánok voltak 1664-ben, akik mint ajándék érkeztek az akkori orosz nagykövettől, II.Charles király számára. A ma a parkban élő pelikánok nagy része egyenes ági lezármazottai a korabeli ajándék madaraknak.

alt

A madarak mindenkori jólétéről egy királyi parkőr gondoskodik, aki minden nap tengeri halakkal eteti a pelikánokat. Ilyenkor madaranként 2-5 halacska fogy és ha az etetésre ti is kíváncsiak vagytok, akkor nincs más dolgotok mint bármelyik nap delután 14.30 és 15.00 óra között ellétogatni a Duck Island Cottage-hoz, azaz a kis madármegfigyelő házacskához amely a park Whitehall felöli oldalán található.

alt

Ez a kis, svájci mintára épült házikó a madárfelvigyázó speciális parkőr kijelölt lakhelye már 1841 óta, valamint a Londoni Ornitológiai Társaságnak is van itt egy klubhelyisége, ahol rendszeresen szerveznek szakmai találkozókat.

Természetesen a parkban és a tóban nem csak pelikánok laknak, rengeteg egyáb madárfaj is megfigyelhető itt, többek között vörösbegy, feketerigó, ökörszem, nagy foltos harkály és tünde bagoly is. Persze a vízen is többen osztoznak, közéjük tartozik több különböző réce és vöcsök faj, hattyúk, ludak és kacsák is.

alt

alt

Maga a madárrezervátum védett övezetnek számít, a bejárás tilos, bár alkalmunk van a madarakat a partról etetni is akár, mivel már megszokták az ember közelségét így nem is igen tartanak tőlünk.