Shakespeare a világ körül a Google Earth segítségével

Shakespeare a világ körül a Google Earth segítségével

A Google Earth segítségével ma már bárki könnyedén eljuthat a világ szinte minden olyan pontjára, ahová egyébként nehézkes lenne az utazás, avagy olyan tematikus földkörüli utazásokat tehet virtuálisan néhány perc alatt, ami egyébként a valóságban akár hónapokba is telne.

A Globe színház Londonban (by Hulki Okan Tabak on Unsplash)

A következőkben pont egy ilyen tematikus kirándulásra invitálok mindenkit, jelen esetben Shakespeare lábnyomát követve a világ minden táján, akit méltán neveznek az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakjának. Műveiben elsősorban komádiák, tragédiák, vagy királydrámák történeteit meséli el, időnként meglehetős történelmi hűséggel.

William Shakespeare (by Birmingham Museums Trust on Unsplash)

A Google Earth gyűjteményében London vonatkozásban a Westminster Abbey szerepel, ami Shakespeare IV. Henrik című királydrámájában tűnik fel mint helyszín.

"A IV. Henrik 1. és 2. része egy négyrészes sorozat két középső darabja. A teljes tetralógia (II. Richárd, IV. Henrik 1.-2. és V. Henrik) három címszereplője nem csak a drámákban, hanem a történelmi valóságban is egymást követték Anglia trónján a 14. és 15. század fordulóját körülölelő mintegy ötven évben. A tetralógiát Shakespeare kétszáz évvel később, 1595 és 1599 között írta.

A négy dráma hosszú utat jár be az Isten kegyelméből uralkodó, ám feladatára alkalmatlan király, II. Richárd (jogilag és erkölcsileg is kétes) kiiktatásától a legendás (és nyomasztóan tökéletes) hódító király, V. Henrik felmagasztalásáig. A IV. Henrik 1.-2. az út középső szakaszát, az átmenetet ábrázolja: először is az uralkodót, aki megszerzi, megőrzi és átadja a hatalmat, másrészt a trónörököst, aki felkészül az uralkodásra, és végül kettejük tágabb politikai, társadalmi környezetét, amely akadályozza, támogatja, kiszolgálja, esetleg elszenvedi mindezt." (forrás: Örkény Színház / IRAM)

A 11 állomásból álló, Goole Earth földkörüli kirándulást ide kattintva tudod végigjárni.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by JJ Jordan from Pixabay

Read more